Szabó Péter bízik a Liget Kft. jövõjében

Vizsgálják a veszteség okát

Képaláírás: Szabó Péter nyugalmat vár. (Fotó: Böbe)

Nem csitulnak a dühödt hullámok a Szentes-Liget Kft. körül. Az önkormányzat május 26-i ülésén Orbán István települési képviselõ jegyezte meg, hogy a könyvvizsgáló szerint a korábbi 3 millió helyett immár közel 6 millió forint veszteség mutatkozik a kft. elszámolásában. A Csongrád Megyei Közgyûlés alelnöke azt mondta erre: az egész beruházás dokumentációját, történetét szeretné látni.

Képviselõtársa, dr. Sipos Ferenc is unja már a kft. körüli hercehurcát. Mint mondotta, testületi ülésrõl ülésre újabb problémák jönnek elõ, melyek azt mutatják, hogy komoly szabálytalanságok történtek a kft.-nél. Kijelentette: meg kell vizsgálni, vajon az ügyvezetõ szándékosan károsította-e meg az önkormányzatot vagy a feladat volt túl nagy a számára. Ollai Istvánné szerint már korábban észre kellett volna venni a veszteséget. Sokkal jobban kell vigyázni a város vagyonára! - mondotta. Dr. Rébeli Sz. Tamás úgy szólt az ügyrõl, mint ahol súlyos pénzügyi visszaélés történt. S hogy így van-e, azt majd a vizsgálat deríti ki.

Ám elõtte még a felügyelõ-bizottsági tagságáról lemondott Szabó Péter helyére új képviselõt kellett delegálni a kft.-hez. Többen is Orbán István közgazdászt javasolták, aki végül elfogadta a felkérést.

Szabó Péter nem tudott részt venni a testületi ülésen. Vele aznap délelõtt beszélgettünk. A téma természetesen az ominózus kft. volt.

- A Liget Kft. az önkormányzat és Zsiros János közös beruházásaként valósult meg, véleményem szerint egy nem teljesen megalapozott üzleti terv alapján - mondta a képviselõ. - A beruházás mértéke lényegesen meghaladta a tervezettet, ezért pótlólagos források kellettek, az üzemeltetés során a bevételek és a kiadások sem úgy alakultak, mint ahogyan az a tervben rögzítve volt. Lényegében emiatt veszteséges a Liget Kft.

- Ezen az állapoton a tulajdonosok úgy tudtak segíteni, hogy úgynevezett tagi kölcsönt nyújtottak a kft.-nek arra, hogy az továbbra is mûködõképes maradjon és tevékenysége finanszírozható legyen - folytatta a beszélgetést Szabó Péter. - Többek között az önkormányzat, de még Zsiros János is adott tagi kölcsönt a kft.-nek az elmúlt évek során. A jövedelmezõség azonban így sem javult, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy Zsiros János üzletrészét kivásárolja, és új üzemeltetõre bízza a kft.-t. Az önkormányzat tulajdoni hányada 74 százalék volt, lényegesen nagyobb, mint az ügyvezetõ része. Ezt az elmúlt hónapban végre is hajtottuk, új üzemeltetõje van az étteremnek, bérleti konstrukcióban, így tehát a kft. kockázata minimális.

- Az elsõ lépésben úgymond teljes egészében az önkormányzat kezelésébe ment át az egész. Ezt nem találták jónak. A testület tagjai közül többen is kérték, hogy az önkormányzat vonja vissza a korábbi határozatát. Azt javasolták, hogy a képviselõ-testület mondjon le a Szentes-Liget Kft. 26 százalékos üzletrészre vonatkozó elõvételi jogáról és járuljon hozzá, hogy azt a Szentes Városi Szolgáltató Kft. megvásárolja.

- A határozatban foglaltakkal technikai problémák adódtak, az önkormányzat mint testület, nem tud hatékonyan üzemeltetni egy gazdasági vállalkozást. Elég körülményes a testületen "átvinni" azokat a határozatokat, amelyek egy gazdasági vállalkozásnak a napi döntéseihez szükségesek. Ezért javasoltuk azt, hogy inkább a városi szolgáltató kft. vásárolja meg Zsiros János üzletrészét, ez egyrészt abból a szempontból is célszerû, hogy ne az önkormányzat legyen egyszemélyes tulajdonosa a kft.-nek, hanem mellette egy gazdasági társaság mûködjön. Az önkormányzat felügyelõ bizottsága is elég körülményesen dolgozhatott azért, mert mindent vissza kellett hoznia a testület elé, a képviselõk egy része pedig, és ezt nem negatív értelemben mondom, nem értette, hogy mi folyik ott, nem volt belelátása a dolgokba.

Ilyen szempontból egyszerûbb ez a forma. Úgy gondolom, hogy mára nyugvópontra jutott ez a kérdés. Három évet kapott az új vállalkozó arra, hogy normális módon üzemeltesse, a Liget éttermet.

- Azt mondja, lassan nyugvópontra kerülnek a dolgok. Mégis lemondott a Liget Kft.-ben betöltött felügyelõ-bizottsági tagságáról. Miért?

- Agrárközgazdász vagyok. Közben pályázat útján elnyertem egy falugazdász státust Nagymágocs és Árpádhalom községekben. Ezzel az állással összeférhetetlenek a különbözõ igazgató- és felügyelõ-bizottsági tagságok, így fokozatosan minden ilyen funkcióból kivonulok.

- Miért éppen e két települést választotta?

- Részint árpádhalmi vagyok. Ott van a szüleim földje is. Elmondhatom: hazai földeken járok arrafele.

Lovas József