Regél a múlt

Annak idején, amikor megnyílt az új városi könyvtár az egykori zsinagóga épületében, a vélemények egyöntetuen azt tükrözték, végre méltóképpen szép és igényes helyre kerül a bibliotéka. Úgy is mondták néhányan, ez a helyi kultúra fellegvára. Nos, most ennek a jelzõnek felel meg a városi könyvtár millenniumi rendezvénysorozata, melynek elsõ elõadását február 21-én tartják.

Az ember a lehetõ legritkábban figyel oda, hogy milyen meghívót is tart a kezében, legfeljebb két dolog tunik fel olykor, ha valami nagyon igénytelen vagy valami valóban igényes. Ezúttal az utóbbira is külön figyelmet fordítottak a könyvtár dolgozói.

Mint Fülöpné dr. Varjasi Judit, az intézmény igazgatója elmondta: meghívók megálmodását két kolléganõjének köszönheti, így Dancsó Mónikának és Nagy Enikõnek. Õk segítkeztek a pályázatok megírásában, végsõ formába öntésében is. Pályázott ugyanis a könyvtár, több helyre is egyszerre, s tette mindezt azért, hogy minél igényesebb elõadásokat szervezhessen államiságunk ezeréves jubileuma, a millennium tiszteletére.

S az elképzelés, ugyan sok fejtörés elõzte meg, valóra válik ez év elsõ harmadában. Egy teljes ezredévet öleljenek fel az elõadások? Esetleg csak az elmúlt száz évre emlékezzünk vissza tudományos szaktekintélyek segítségével? Ezek a kérdések vártak válaszra, s született meg végül a döntés: az Árpád-kor és Szent István éráját elevenítik fel értékes elõadásokat segítségül hívja.

A sorozat hat rendezvénybõl áll, kezdve a korszak bemutatásával, végigkövetve az irodalom, a zene, a jog, a képzõmuvészet szálain egészen a mindennapi népéletig. Így kerekedik ki tehát egy teljes, történelmünkben meghatározó, államiságunk ezeréves jubileumát leginkább megtisztelõ programsorozat.

A rendezvény látogathatósága nem függ kortól és iskolai végzettségtõl. Annál inkább azonban a történelmi, kultúrtörténeti, muvelõdéstörténeti érdeklõdéstõl, így nem véletlenül számítanak a középiskolásokra, a leendõ vagy már gyakorló bölcsész és jogászhallgatókra.

A hat rendezvényes programot kétszer három elõadásra osztották fel, melyek vetélkedõkkel zárulnak, így az elsõ megmérettetés áprilisra várható.

S hogy miért érdemes végigkövetni az elõadásokat? Mert regélnek egy korról, mesélnek a múltról - érdekesen, talán sosem hallott módon. Ez az elmélet. A gyakorlat pedig a megszerzett tudás, no és a vetélkedõn elnyerhetõ értékes nyeremények, CD Room-ok, ingyenes internet - hozzáférés, audio CD lemezek.

Mindennek megvalósíthatósága mögött ezúttal is ott áll az önkormányzat, a lehetõségeihez mérten a legnagyobb segítséggel.

Az elsõ elõadást február 21-én, hétfõn este hat órától hallgathatják meg az érdeklõdõk a városi könyvtár elõadótermében „Szent István, az ember és az államférfi” címmel, melynek elõadója dr. Kristó Gyula, a szegedi egyetem, a JATE Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének egyetemi tanára.

(horváth)