Bölcsipkék IX.

A doktori diplomának nem feltétele a szépség, és a manökennek pedig nem muszáj okosnak lennie.

*

A szépség és a mûveltség nincs ok-okozati összefüggésben egymással. Az elõbbi általában a véletlen mûve, az utóbbi pedig a tudatos és következetes tanulás eredménye lehet.

*

A megélhetésnek, a jólétnek és a gazdagságnak mértékegysége a pénz, amely a szándék, a tudás, a szorgalom és a munka szorzatából keletkezik. Ezt a szabályt is erõsíti a kivételes szerencse.

*

Egy nemzet kultúrája szolgálni hivatott az ember szakadatlan vágyát a szellemi, lelki és erkölcsi felemelkedésére. Ehelyett kiszolgál primitív igényeket, lesüllyed alantas ösztönök szintjére, és gazdasági paraméterekre hivatkozik, ha tetten érik értéktelenségét.

*

Az idõ rostáján csak az igazi mûvészet marad fenn - mondják hozzáértõ körökben. Sokkal magasabbra kellene emelni azt a rostát, hogy a sok szemét ki tudjon hullani!

*

A férfiak korosodása fordítottan arányos a piszoártól való távolság mértékével.

*

A felhõkarcolók negyvenedik emeletét is a padozattal kezdik építeni.

*

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik! - mondják elõszeretettel azok, akik melléfogásaikat, tévedé;eiket igyekeznek kisebbíteni, semmiségnek feltüntetni. Én azt hiszem, hogy aki nem dolgozik, az hibázik a leginkább.

*

Eljön az idõ az ember életében, amikor úgy érzi, hogy már semmi újat nem tudnak neki mondani. Azután mégis tudnak, de az már nem érdekli.

*

A tegezõdés-magázódás dilemmájához: Az emberek közötti kapcsolatot, egymás megbecsülését nem a forma, hanem a tartalom, vagyis az intelligencia határozza meg.

Szatmári Imre