Csak a jók mennek el…

Tele volt életkedvvel, ötletekkel és tervekkel, mindig volt egy humoros megjegyzése, nem olyan régen még vicceket meséltünk egymásnak, és olyan jó volt együtt kinevetni ezt a csúf világot. Néha zsörtölôdött, ha nem úgy mentek a dolgok körülötte, de harag sohasem volt a szívében. Derűs optimizmusa ugyan kissé fanyarrá változott, amikor a kórházban néhány nappal ezelôtt meglátogattam, de én nem hittem, hogy ebbe a betegségbe bele lehet halni.

És most itt ülök a gép elôtt, és el kell siratnom Dienes Lászlót, a barátot, a munkatársat, az embert, a csodát, az egyszerit és a megismételhetetlent.

Messze tűnt már idôben, amikor a színpadot koptattuk együtt, ami számunkra tényleg a világot jelentô deszkák voltak. Színjátszottunk, itt a városban és a környék kultúrházaiban, amikor még szükség volt ránk a népművelésben. Milyen régen volt és most mégis úgy tűnik, mintha még tartana. Önkéntelenül is sorakoznak most az együtt megélt órák, események, a boldog ifjúság. Szerepeket játszottunk, akkor még csupán a színpadon, s elképzelni sem tudtuk, hogy késôbb az életben is kiosztotják számunkra a szerepeket. Amikor az elektronikus média átvette tôlünk a műsorkészítés feladatát, te akkor is megtaláltad a módot, hogy szólj az emberekhez, mert volt mondanivalód számukra. Az újságírásban is összetalálkoztunk, és örültünk egymás apró, de nagyon fontos sikereinek.

A megyei lap munkatársaként róttad a sorokat, s a mi újságunkban, a Szentesi Élet oldalain is ott voltak gondolataid a kezdetektôl évtizedeken át. Joggal hitted, hogy javítasz valamit a világon, a mi kis városunk világán, és ezt a tehetséget, mi, a közvetlen munkatársaid, barátaid nagyon sokra becsültük. Az olvasók is kedvelték és keresték cikkeidet, tárgyilagos véleményedre szükség volt. Egy idôben másféle munkát rendelt neked a sors, amit ugyanolyan lelkesen és tehetséggel végeztél, de eközben sem lettél hűtlen a sajtóhoz. Írásaiddal és alatta neveddel több mint harminc éven át találkozhattak a szentesi emberek, akik között a többségnek személyes ismerôse voltál.

A múlt idejű fogalmazás most megdöbbent bennünket, és nem akarjuk elhinni, hogy nem jössz többé a szerkesztôségbe, és a városi rádióban sem fogsz már megszólalni. Végtelenül sajnáljuk és vigasztalanok vagyunk. Nagy űrt hagytál magad helyett Laci, és tudom, hogy sokáig nem fogjuk tudni pótolni kedves személyedet.

Utolsó közös munkánk egyike a vasútállomásra érkezô nosztalgiavonatnál készült, a füstös mozdony húzta szerelvény jelképpé vált, amelyen messzire lehet utazni. Ez a kép most felidézôdik bennem, összemossa gondolataimban az utazást, az ember végsô útját a végtelenbe, ahol vársz majd bennünket, hogy együtt szerkeszthessük tovább az újságot.

Dienes László, Laci! Nagyon jó volt veled lenni, gyászolunk és sohasem felejtünk. Emlékedet megôrizzük, nyugodj békében.

Szatmári Imre