Ha interjút akartok...

...olvasni a Tankcsapda frontemberével, Lukács Lászlóval, csak tovább kell pásztázni ezeket a sorokat. (A beszélgetés az április 30-i fantasztikus hangulatú buli elõtt készült, amelynek nagyon ritkán elõforduló, felemelõ pillanata volt, amikor a ráadás-blokk elõtti ünneplés a közönség részérõl egyöntetû, spontán éneklésbe csapott át egy "Kicsikét". Mi volt ez, ha nem az Év /Szentesi/ Koncertje?)

- A "Fiúk ölébe lányok" c. videoklipet a szomszédunkban, a csongrádi termálfürdõben vettétek fel. A forgatás elõtt felmerült-e Szentes, mint lehetséges helyszín?

- Nem, mert akivel a klipet csináltuk, egy Balogh Gyuri nevû srác, neki Csongrádon vannak ismeretségei, egybõl oda szervezte a dolgot.

- Vadon János távozásával együtt, ami tavaly volt, szerintem a rockzene is eltávozott a Z + tv-bõl. Ennek ellenére ti benn tudtatok maradni.

- Azt gondolom, hogy a rockzene eléggé underground mûfaj lett. Magyarországon a széles kultúra meg a tömegigény egészen másról szól mostanában a média szempontjából. Mégis, bizonyos mértékig kénytelenek mûsorra tûzni azt a néhány zenekart, akik valamilyen szinten sikeresek és megmozgatnak jó pár embert a lemezeikkel meg a koncertjeikkel. A Z + ilyen szempontból kivétel, mert az egy zenei tv. Még mindig könnyebb ide bekerülni, mint a királyi tv akármelyik mûsorába, bár idõnként ez is sikerül a Tankcsapdának.

- Elsõ ízben dolgoztatok stúdióban Elek Ottóval. Milyen volt vele ez a munka és mekkora az õ szerepe az új anyagban?

- Sem a próbák sorozata, sem a koncertek, sem a stúdiómunka nem változott. Ez most furcsa, tudom, de ugyanolyan gördülékenyen ment minden a stúdióban is, mint eddig. Ha lehet, egy kicsit elõrébb léptünk abból a szempontból is, hogy a dob hangzása a gitárokkal együtt megint feljebb lépett, de van még hová fejlõdnie neki is, nekem is, úgyhogy a munka nem áll meg.

- Az új lemez nyitó száma ugye az ejtõernyõzésrõl szól?

- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az ejtõernyõzés ihlette a dalt, de az sokkal inkább a szabadságról szól, amit nálam az ejtõernyõzésben csapódik le.

- Néhány hónappal a ti lemezetek elõtt jelent meg a PG Csoport koncertjének CD-változata, amelyen te is énekelsz mint vendég. Szívesen vállaltad el ezt a fellépést?

- A PG-ben zenéltem a Tankcsapda elõtt három és fél évig. Az elsõ zenekarom volt, akikkel a mai napig jó a viszonyom. Persze, hogy szívesen játszottam olyan számokat, amelyeket annak idején írtunk és énekeltünk. A koncert tök jó buli volt. Nem tudom, a lemezen mennyire jön ez át.

- Nagyon! Az egyik PG-szám, az "Alig vagyok a maradandóság városában veled" nagyon Tankcsapdás.

- Ez a dal jóval megelõzte a Tankcsapdát. Akkor énekeltük, amikor a Tankcsapdának az ötlete sem merült fel bennem vagy bárki másban. Amikor együtt zenéltünk, nyilvánvalóan igyekeztem belecsempészni az én ízlésemet. bár az akkor még nem volt kialakult Tankcsapdás. A PG-hez képest én a rockosabb vonalat képviseltem a zenekarban. Végül is azért volt a szakítás, mert én a rock-vonalat akartam még jobban kidomborítani és azzal mentem tovább. Õk pedig csinálták azt, amit ma is csinálnak.

- Az idén lesz 10 éves a Tankcsapda. Gondoltatok-e egy ünnepi Best of-lemez kiadására?

- Hagyományos értelemben vett Tankcsapda válogatás-lemez nem fog megjelenni. A tíz éves évfordulónkat meg akarjuk ünnepelni és a rajongók számára is kézzel foghatóvá tenni, de nem úgy, hogy összegyûjtjük a 15 legslágeresebb Tankcsapda-számot és eladjuk még egyszer az embereknek, másik borítóval. Sokkal inkább valószínû, hogy olyan lemez jelenik meg, amely eddig kiadatlan felvételeket tartalmaz, nem feltétlenül csak Tankcsapda-számokból. Teljesen átdolgoztuk, "tankcsapdásítottuk" például Jimi Hendrix "Purple Haze" címû számát. Felvettünk számokat angol nyelven is, amelyek eddig nem jelentek meg. Lehet, hogy egy-két új dal is lesz rajta. Rajongó-barát lemez lesz nem azzal a céllal, hogy minél többet adjunk el belõle. A zenekar hivatalos szülinapja október 14-én van.

Õsszel lesz egy 10 állomásból álló fesztivál-turné, ennek az elejére fog megjelenni ez az anyag. Nincs még letisztázva az összes város, ahol játszani fogunk, de biztos vagyok benne, hogy Szenteshez sem lesz túl messze valamelyik állomás. Valószínûleg Szeged lesz az.

olasz