Hírsorok

ISO 9001

Megkezdõdött az ISO 9001-es minõségbiztosítási rendszer kiépítéséhez szükséges program a polgármesteri hivatalban. A képviselõ-testület még januári ülésén döntött úgy, hogy hozzájárul az EU nyugati norma szerinti rendszer kiépítéséhez. A minõsítési program kiterjed az önkormányzati feladatok és hatáskörök elõkészítésére és végrehajtására, valamint az ügyfélszolgálati tevékenységre.

Magyar-francia

Egy franciaországi kisváros középiskolája és a Horváth Mihály Gimnázium között körvonalazódik partneri kapcsolat. Nemrégiben a francia kisváros alpolgármestere tett látogatást Szentesen. A találkozásnak köszönhetõen az elõkészítés stádiumában van a két gimnázium közötti tanulócsere és az ifjúsági programokon való kölcsönös részvételt segítõ megállapodás.

Régi laktanya

Nemrégiben még arról lehetett hallani Szentesen, hogy a volt Esze Tamás laktanya a jövõben a NATO dél-kelet európai mûszaki központjának ad majd helyet. A honvédségi épülettömb évekig üresen állt, majd a Selye-Szabó Alapítvány egészségügyi, orvosi szakkönyveinek volt raktára. Egy idõben gazdasági tevékenységet is folytattak az üresen maradt laktanyában. Újabban azonban a magyar vezérkar álláspontja az: nincs szükség az Esze Tamás laktanya reaktiválására. Az épület hasznosítására pályázatokat nyújtott be a város a Phare CBC programra, az inkubátorház megvalósítására.

Kamara

Április 16-val lejárt a pályázatok beadási határideje a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamarához. A gazdaságfejlesztési, innovációs és kereskedelemfejlesztési alap pályázatai egyszeri pénzügyi támogatással kíván segíteni a kamarai tagoknak. Információink szerint Szentes és Csongrád térségbõl összesen 8 vállalkozó pályázott. Egy pályázatot nyújtottak be az innovációs alapra, hármat a kereskedelemfejlesztési, míg négyet a gazdaságfejlesztési alapra. A pályázatokról nyáron születik döntés.

Felsõoktatás

A szegedi Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskola kihelyezett konzultációs központot hoz létre Szentesen. Négy féléves, oklevelet nyújtó közoktatási vezetõképzés alapköveit tették le ugyanis az elmúlt idõszakban. Ennek megfelelõen a 2000. szeptember elsejével induló tanévben már akár több oklevélszerzõ képzés is megvalósulhat a városban. Az együttmûködési megállapodást a közelmúltban írták alá.

összeállította: Horváth