Tíz órányi zene egyetlen CD-n

Az alábbi írásnak nincs szentesi vonatkozása, ha csak az nem, hogy a Bahia-zenekarok közül néhány (Kampec Dolores, Sziámi) már megfordult a városunkban egy-egy koncert erejéig. Olyan jelentõségû technikai újdonságról szeretnék most beszámolni, amely megérdemli, hogy - kivételesen - szakítsunk a rovat hagyományaival.

Nem tudom, ki mennyire igyekszik lépést tartani a számítógépek felhasználási lehetõségének folyamatos bõvülésével, de én még egy évvel ezelõtt sem hittem, hogy tíz órányi zeneanyag elférhet egyetlen CD-n. Ezentúl a kételyeknek nincs helye, mert a "10 óra Bahia" címet viselõ hazai technikai csodát már kipróbálni is volt alkalmam, amit mostantól bárki megtehet.

Pontosabban csak az, aki rendelkezik az alábbi konfigurációval: Pentium típusú számítógép, CD-ROM olvasó és minimum 16 bites hangkártya. A "10 óra Bahia" ugyanis audio CD-játszóval nem hallgatható. A bõséges menübõl célszerû elõbb kijelölni, ha úgy tetszik: beprogramozni a kívánt zeneszámok sorrendjét, ugyanis a lemezt az elsõ számmal elindítva nem lehet végighallgatni. Minden "mûsor" elmenthetõ, tehát ez a munka csak egyszeri. Egyenként is elõ lehet ugyan hívni a nótákat, ám ez a módszer körülményes kissé.

Ami az érem másik oldalát, vagyis magát a zenét illeti: a lemez akár a "Best of Bahia" alcímet is viselhetné, hiszen a hatalmas zenefolyamot az 1998. nyári katalógusa szerinti teljes termésbõl állította össze a kiadó, ám az akkori újdonságok (pl. a Másfél "Villamos" címû maxija, a roma-folk lemezek vagy az Egy Kiss Erzsi Zene) nélkül. Sajnos, újdonságokat vagy kiadatlan felvételeket nem tartalmaz ez az anyag, pedig bizonyára akadt volna egy-két publikálásra érdemes mesterszalag az archívum mélyén. Így talán joggal érheti a "reklám" vádja a korongot, bár szerintem nem ennyire egyértelmû a dolog. Jó néhány olyan kiadványa van ugyanis a Bahiának, ami kizárólag kazettán jelent meg. Természetesen ezekrõl a kazettákról is számos dal felkerült a 10 órás CD-re, és bármennyire hihetetlen, tisztábban és élvezhetõbben szólnak itt, mint az eredeti hanghordozón! Arról nem beszélve, hogy ebben a formában talán biztosabban (legalábbis gyûrõdés-mentesen) megõrizhetõk ezek az értékek a jövõ vagy "csak" a következõ generáció számára.

Ahogyan a Bahia Kiadó is megõrizte számunkra a nyolcvanas évekbõl az akkori hatalom által nemkívánatosnak tartott underground formációk (Kontroll Csoport, URH, Balaton, Kampec Dolores, Müller Péter Sziámi stb.) tekercseit, majd elkészítette az ezekbõl kinõtt szóló produkciókét. Felkarolta a kortárs-avantgárd és az ún. "ipari" zenei törekvéseket (Szemzõ, Hortobágyi, Szkárosi, Louis Viktor stb.), valamint a kilencvenes évek új irányzatait (Másfél, I Love You, Privát Nihil, hogy csak néhány nevet említsek). 10 óra kevéssé ismert, de igényes zene.

Mindez egy szimpla CD áráért kapható. Mi a csoda, ha nem ez?

olasz