Mi lesz veled, rádió?

A rádiózás szentesi frontján nagy változások zajlanak. A 95,7 mHz-en mostmár 18 órában a Média 6 és 6 órában az Orient rádió szól, a 106,1 mHz sorsáról a közeljövõben dönt az Országos Rádió és Televízió Testület. A sajtóosztálytól kapott információink szerint erre a frekvenciára három pályázat érkezett, a Jonestone Bt-.é, a Kontinental Kft.-é, s a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévõ Rádió Szentes KHT.-é. Az utóbbi maradt csak "versenyben", miután az elõbbi kettõ pályázatát alaki és formai hibák miatt elutasította a testület, amelynek hamarosan döntenie kell.

Olvasóink talán emlékeznek arra, hogy bizonyos jogértelmezési viták folytak a különbözõ frekvenciák odaítélhetõségérõl, a médiatörvényrõl, s konkrétan arról, önkormányzat mûködtethet-e rádiót, illetve államigazgatási szervnek minõsül-e az önkormányzat.

Az alábbiakban a témába vágó szeleteket olvashatnak a médiatörvénybõl.

III. fejezet, 31. §, (1) Az ORTT védi és elõmozdítja a szólásszabadságot a mûsorszolgáltatók piacra lépésének elõsegítésével, a tájékoztatási monopóliumok lebontásával, és újak létrejöttének megakadályozásával, a mûsorszolgáltatók függetlenségének védelmével....

VI. fejezet,85. § (3) Országos és körzeti vételkörzetû televízió, illetve országos vételkörzetû rádió mûsorszolgáltató részvénytársasági, illetõleg kizárólag helyi, területi önkormányzatok tulajdonában álló közhasznú társasági formában mûködhet.

86. § (1) Mûsorszolgáltatóként, illetve hálózatos mûsorszolgáltatóként a testület által a törvény szerinti eljárásban feljogosított vállalkozás, valamint a közszolgálati mûsorszolgáltató mûködhet.

(3) Nem lehet mûsorszolgáltatásra jogosult szervezet

b, állami és közigazgatási szerv, kivéve, ha az Alkotmány 19/D és 19/E §-ban szabályozott esetek és azok végrehajtására elfogadott törvény másként nem rendelkezik.

Szakértõk szerint az Alkotmányból nem következik egyértelmûen, hogy az önkormányzat államigazgatási szerv volna; az önkormányzat kétarcú: hivatalként ellát államigazgatási és helyi igazgatási feladatokat, illetve a testület döntéseinek végrehajtása is a feladata. A képviselõ-testületnek nincsen felettes szerve, tehát nem része az államigazgatásnak, helyben saját tulajdonában mûködtethet rádiót.

A fentiek szerint a Rádió Szentesnek, amely már KHT.-ként adta be pályázatát a 106,1 mHz-re, 24 órára, s most egyedüli pályázó, tiszta esélyei vannak. -bg-