Új rendszer a DÉGÁZ Rt.-nél

A DÉGÁZ Rt-nek három megyében több területi igazgatósága van. Október 1-tõl azokon a helyeken is állított fel kirendeltséget, ahol eleddig csak üzemigazgatóság mûködött. Így Hódmezõvásárhelyen, Orosházán, Szegeden, Szentesen és Orosházán is fogadják az ügyfeleket.

A szentesi kirendeltség területe csökkent, hiszen Mindszent levált róla, viszont Szarvas már hozzá tartozik, így 18 ezer fogyasztó helyett mostmár 24,5 ezer fogyasztóval áll kapcsolatban. A többletmunka természetesen többletlétszámot igényel, a területi átszervezést követi a tevékenység-átszervezés. A tulajdonos, a Gas De France által létrehozott úgynevezett Pegazus ügyfélszolgálati rendszer lényege az, hogy a számítógépes hálózatnak köszönhetõen az ügyfél bármelyik kirendeltséghez fordulhat, attól függõen, éppen hol tartózkodik.

Megszûnik a DÉGÁZ Rt.-nél a díjbeszedõi munkakör, óraleolvasók lesznek. Õk háromhavonta fogják leolvasni a mérõórákat. Ha az ügyfelet nem találják otthon, akkor további öt nap áll rendelkezésre arra, hogy a fogyasztó telefonon vagy személyesen bejelentse az óraállást. Ha ez nem történik meg, akkor a számítógép "saccol", vagyis az elõzõ év hasonló idõszakát figyelembe véve elkészíti a számlát, amelyet ki kell egyenlíteni. Ebben a szituációban semmi nem biztosítja azt, hogy ne történjen túlfizetés, a jóváírás személyesen lehetséges.

A fogyasztók a napokban kaptak postai úton egy levelet a DÉGÁZ-tól, amelyben helyet kapott egy ûrlap is, ezt kitöltve visszavárja a cég. Ebben a fogyasztónak nyilatkoznia kell a következõkrõl: ha átalánydíjas gázfogyasztó, akkor igénybe veheti a háromhavi, illetve félévi törlesztési lehetõséget is. Ha mérõórája van, akkor havonta fizet számlát, de háromhavonta olvassák azt le. Az elõzõ két számla elkészülte után a harmadik hónapban, a leolvasás alkalmával kompenzációra kerül sor - tudtuk meg Berczeli Lászlótól, a cég szentesi kirendeltségének vezetõjétõl. A mérõórával rendelkezõk arról nyilatkozhatnak, milyen módon kívánják rendezni a számlájukat. A kitöltött ûrlapot a fogyasztó postai úton, személyesen, vagy a díjbeszedõnek, illetve óraleolvasónak adhatja át.

Az átszervezés érintett egy munkakört, létszámleépítésre is sor került. A fábiánsebestyéni és az eperjesi mellékállásban foglalkoztatott díjbeszedõ megbízatása megszûnik, csakúgy, mint a szegvári díjbeszedõé, aki fõállásban dolgozott. A két szentesi, aki eddig portásként dolgozott, leolvasó lesz. A szarvasi kirendeltségnél négy éjjeliõri, egy raktárosi és két adminisztrátori állás szûnik meg, míg a többiek a szentesi kirendeltség szervezetén belül folytatják a munkájukat.

A francia tulajdonos a munkahelyek küllemén is változtat, ezt a szentesiek most annyiban érzékelik, hogy az építkezés nyomai látszanak az irodán, a munka november 20-ig fejezõdik be. Minden DÉGÁZ kirendeltség hasonló küllemet kap, jelezvén: egy céghez tartoznak.

A fogyasztók számára lényeges információ, hogy a Kertvárosban, a lakótelepen élõk novemberben valószínûleg két számlát fognak kapni. Az egyik még az októberi idõszakra vonatkozik, a másik viszont már az új rendszerben készült, a novemberi fogyasztásról szól. Hasznos tanács: figyelje a mérõórát. Ebben a hónapban egy köbméter gáz ára 32 forint 10 fillér, de fûtõértéktõl függõen változik.

-bg-