Átmeneti otthon

A gyermekek védelmérõl és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény új ellátási rendszert alkotott. Elsõ lépésként elõírta a gyermekjóléti alapellátási forma létrehozását, amely Szentesen Gyermekjóléti Szolgálat néven már megvalósult. 1999. december elsejei határidõvel azonban az alapellátási rendszer további kiépítésére kötelezik a városokat. Ennek megfelelõen megközelítõleg egy év áll Szentes rendelkezésére a gyermekek átmeneti otthonának és a családok átmeneti otthonának a kialakítására. Egy nyertes pályázatnak köszönhetõen a beruházás megvalósulhat.

A népjóléti minisztérium 1998-ban a családok átmeneti otthonának kialakításához nyújt segítséget pályázat útján, maximum 15 millió forint vissza nem térítendõ támogatás formájában. Ehhez a városnak az összköltség 40 százalékával, azaz 10 millió forintnyi önerõvel kellett rendelkeznie. Az ez év májusi képviselõ-testületi ülésen a képviselõk elfogadták az ezzel kapcsolatos elõterjesztést. A Családsegítõ Központ pályamunkáját még a nyár folyamán elbírálták, a tervezett beruházáshoz a város elnyerte a szükséges 15 millió forintot, így a kivitelezés megkezdõdhet.

Mint Gál Antal, a CSSK igazgatója elmondta: elõreláthatólag még az idén megkezdõdhetnek a tervezési munkák, s várhatóan a jövõ tavasszal már a Korsós sori építkezés is kezdetét veheti. A kivitelezés elsõ ütemét a törvényi elõírásnak megfelelõen 1999. december 31-ig át kell adni. Erre az idõpontra a földszinti részt teljesen készen, az emeleti traktust pedig szerkezetkészen adják át. A megközelítõleg 10 millió forint értékû önerõt a város a Korsós sori 2070 négyzetméter nagyságú telek és a szükséges építõanyag elõteremtésével biztosítja. Az építkezés összköltsége 35 millió forint.

A terület közmûvesített, a víz, gáz, áram biztosított, szennyvíz rácsatlakozási lehetõség van. A két szint összes hasznos területe 351 m2. Az épület 40 fõ otthonjellegû ellátását teszi majd lehetõvé. A lakószobák mellett nemenként elkülönített WC-ket, tusolókat, társalgásra és étkezésre szolgáló helyiséget alakítanak majd ki. A Családok Átmeneti otthonán belül lehetõséget biztosítanak étel melegítésre, fõzésre, mosásra.

A mûködés költségei (kb. 10 millió forint évente) az önkormányzatot terhelik majd, de ehhez állami normatíva igényelhetõ.

Az otthon bentlakásos intézmény, amely az alapellátás keretében a gyermeknek és szülõjének biztosít majd átmeneti gondozást. Az otthon segítséget nyújt a szülõnek gyermeke teljes körû gondozásához, ellátáshoz, neveléséhez, valamint közremûködik a család otthontalanságának megszüntetésében. A tervek szerint szakképzett pedagógusból, mentálhigiénés- és szociális munkásból, gyermekgondozóból, részmunkaidõben dolgozó jogászból és pszichológusból álló gárda nyújt majd segítséget a lakóknak.

Horváth Ágnes