Korszerû hulladéklerakó

Felavatták az új hulladéklerakó elsõ ütemben elkészült részét. A szennyvíztelep közelében található szemétlerakó a kor követelményeinek megfelelõen, a környezetvédelmi szempontokat szem elõtt tartva kész fogadni a város kommunális hulladékát.

Mielõtt átvágták volna a nemzeti színû szalagot, így átadván a Szentes Regionális Hulladéklerakót, Szirbik Imre polgármester szólt az új beruházás kapcsán. Kifejtette: a szemétlerakó elkészülte régóta húzódó problémának a végére tett pontot. Az sem titok, a ruhagyárral áttellenben található, ma még mûködõ, régi szemétlerakó borzolta a környezetvédelmi szakemberek kedélyeit. Részben ezért, részben abból az okból, hogy a régi szeméttelep megtelt - a városnak el kellett gondolkodnia az új beruházás megvalósíthatóságán.

A szükséges forrás elõteremtéséhez a Központi Környezetvédelmi Alaptól 90, az Állami pénzalalp céltámogatásából 36, míg a Csongrád Megyei Területfejlesztési Alaptól három ütemben 66 millió forint vált hozzáférhetõvé, s tette lehetõvé a beruházást. Jóval kisebb nagyságrendben ugyan, de a szentesi önkormányzat is vállalt önrészt, s jelképes összeggel a nagytõkei önkormányzat is hozzájárult a regionális hulladéklerakó megvalósításához.

A mintegy 210 millió forintos beruházás elsõ körben 2,2 hektáron teszi lehetõvé a hulladék deponálását.

Tulok István, a kivitelezõ Triász Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta, a telep kialakításakor a legszigorúbb és legszakszerûbb környezetvédelmi szempontokat tartották szem elõtt. Az igazán nagy szakmai kihívást a szigetelõ rendszer kivitelezése és a számítógépes "figyelõrendszer" kiépítése jelentette. A talajban lévõ mélyedést elsõ körben speciális fóliával bélelték ki, ehhez kapcsolódik a számítógépes rendszer, mely azt érzékeli, nem keletkezik-e sérülés a szigetelésen, s ezáltal kiszûrhetõ a tartós környezetszennyezés. Az elsõ ütemben elkészült hulladéktemetõ összességében 245 ezer köbméter kommunális hulladék befogadására képes. Mint a szakemberek elmondták 10 méter magasságis terhelhetõ a gödör, s így 10-12 évre oldja meg Szentes és környékének hulladék-elhelyezési gondjait.

Varga Sándor, a Városellátó Intézmény vezetõje elmondta: november elsejétõl hétfõtõl szombatig reggel 6-tól 18 óráig, vasárnap reggel 6-tól 12 óráig fogadja a hulladékot a telep. Persze az adott idõpontokon kívül is - közvetve ugyan - de a lakosság rendelkezésére állnak. A telep bejárata elõtt konténerek lesznek kihelyezve, itt helyezhetik a szemetet azok, akik a hivatalos nyitvatartási idõn túl érkeznek a telepre.

Horváth