Búzahehyzet mifelénk: "Megrögzött mezõgazdászok"

Az aratás a földmûvelõk számára talán az év legfontosabb idõszaka, ünnep is lehetne, de nem telik el úgy esztendõ, hogy a gabona mellett ne tornyosulnának a gondok is. A szentesi helyzetkép ugyan nem felhõtlen, de az országosan elhíresült nagy botrányok felhangjai szerencsére elkerülték a térséget.

Közraktár

Az Árpád Szövetkezet vállalkozott arra, hogy idén közraktároz, azaz az állam által felvásárolt gabonát tárolja díj fejében. 10 ezer tonna garantált áras és ezer tonna úgynevezett intervenciós búza raktározására vállalt kötelezettséget. A termelõk június 15-ig jelentkezhettek az utóbbi kategóriában eladási szándékukkal, de még ma is akadnak olyan gazdák, akik szeretnék értékesíteni az állam számára termésüket - tudtuk meg Árok Pálnétól, az Árpád erõtakarmánygyárának raktárvezetõjétõl.

Árak

A garantált áras búza, amely az elsõ osztályú, legjobb minõségû kenyérgabona jelenleg 18 ezer forint/tonnát ér, míg az euro minõségû 16 ezret, a takarmánynak való pedig 13 ezer forintot. 

A kormánynak nagyon rövid idõ alatt kellett cselekednie, hiszen korábbi rendelkezések nem születtek arról, hogy mi is legyen a teendõ ezen a nyáron a gabonafronton. A Concordia Rt, amely 100 %-os állami részesedéssel bíró koordináló vállalat, levélben értesítette a termelõket arról, melyik közraktárba vihetik a terményt, ugyanígy a közraktárakat is. Késõbb módosította az adatokat, hiszen egyes közraktárak vagy nem tudták fogadni a jelentkezõ mennyiséget, vagy a Concordia olyan címeket adott a termelõk számára, ahová a nagy távolság miatt nem volt érdemes elszállítani. Így ma a termelõ ott értékesít, ahol tud.

Minõségi problémák

Árok Pálnétól megtudtuk, hogy a búza beltartalma jó, fizikai adottságai viszont nem, ezért a garantált árra pályázók most rostálják a termést, a raktár üres. 

Piaci helyzet

A gabonapiacon mindenütt a világon túlkínálat van, csökken a búza felvásárlási ára. Ennek oka nem abban rejlik, hogy a fogyasztás megcsappant volna, hanem abban, hogy jóval kisebb az állatállomány, mint korábban, ezért takarmányként sem könnyû értékesíteni. Tavaly 24-25 ezer forintot ért egy tonna búza, az országban még mindig vannak készletek az ótermésbõl, amelyet az exporttámogatásoknak köszönhetõen már lehet értékesíteni. Árok Pálné úgy látja, megtörténtek tehát a pozitív hatású állami intézkedések annak érdekében, hogy a magyar búza ára a világpiaci árhoz közelítsen, s ez reményt ad a normális, kiegyensúlyozott kereskedésre.

Az Árpád maga

A raktár vezetõje pontos számot még nem tudott mondani arról, hogy a szövetkezetnek mennyi búzája termett az idén, de jó és nagy meny-nyiségû a termés, amelyet garantált áron próbál majd értékesíteni. Mégis felvásárolt ezen a nyáron háromezer tonna takarmánybúzát azoktól a termelõktõl, akik évek óta számítanak az Árpád felvevõ szándékára, hiszen nem akarta elveszíteni partnereit.

A minõség garanciája

A silóban 23 ezer tonna gabonát képes tárolni a szövetkezet, itt van a garantált áras és az intervenciós búza helye. A siló celláiban minden nap mérik a hõmérsékletet; ha ennek változása arra utal, hogy minõségi változás következett be a tárolt búza tekintetében, akkor ezt azonnal orvosolják. Gabona tehát itt még nem romlott meg - mondta nem kis büszkeséggel a hölgy. 

Aratás után a Pankota

Július 25-én, pénteken fejezte be az idei kalászosok betakarítását a Pankotai Agrár Rt. - tudtuk meg Szécsényi Józseftõl, a cég növénytermesztési igazgatójától. Õszi árpát 800 hektárra vetettek, hektáronként 4,4 tonna termett, õszi búzát 1800 hektárra, itt öt tonna a termésátlag, míg a zabból  hektáronként 3,6 tonnát sikerült learatni (200 ha). Szécsényi József úgy látja, náluk a közepesnél jobb a termés, betároltak mintegy 13 ezer tonna gabonát. Az ótermésbõl még kétezer tonna áll rendelkezésükre. Õszi búzából 9 ezer tonnájuk van, ebbõl mintegy 5,5-6 ezer tonnát szeretnének eladni. Az intervenciós felvásárlásra 3600 tonnával pályáznak, amelynek a minõsítése ma is folyik az SGS Hungártia Kft. akkreditált laboratóriumában. 

Fogadóképtelen közraktár

Az Árpád Szövetkezetet jelölte ki a Födmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Concordián keresztül a Pankota közraktárául, de az a furcsa helyzet alakult ki, hogy mintegy tízszer akkora meny-nyiségre jelentkeztek be már az Árpádhoz,  mint amennyit az fogadni tud. A múlt pénteken érkezett fax szerint az FVM felkérte az ÁPV Rt.-t, mérje fel, hogy a termelõszövetkezetek közül mely alkalmas még búza tárolására, vagyis közraktárként mûködni, így született meg a döntés arról, hogy Pankota közraktározhatja saját gabonáját. A tárolásért az állam fizetni fog, s õ felel majd annak eladásáért is. 

Szentesrõl Jászberénybe?

Persze, eredetileg nem volt ilyen egyszerû a helyzet - folytatta Szécsényi -, hiszen az eredeti kijelölés a Pankota számára egy jászberényi közraktár volt, jelentõs szállítási költséget kellett volna vállalnia a szövetkezetnek, ha valóban a Jászságba viszi a gabonáját.

Lehetséges vásárlók

A Pankotai Agrár Rt. több malommal áll kapcsolatban, a legjobb  ajánlat is csak 16 ezer forint/tonnáról szól, akkor már sokkal inkább megéri, ha Szentesen marad a búza. Túl nagy gondban akkor sem lenne a szövetkezet, ha történetesen nem találna  vevõt, hiszen nagy sertésállománnyal rendelkezik, az állatok pedig fogyasztanak, s arra várnak, hogy a Pick partnerei legyenek, s az asztalunkra kerüljenek. A szegedi húsfeldolgozó cég pedig igen jó üzleti partnernek számít a Pankotánál.

Csökkenõ búzaár - emelkedõ kenyérár

Szécsényi Jószef jóslata szerint a tendencia folytatódni fog, jövõre bizonyosan nem fizetünk kevesebbet a kenyérért az üzletekben. Egy cél mozgatja a gabonapiac szereplõit, a minél nagyobb profit szerzése, mondta õ, ahogy tréfásan fogalmazott magáról: göröngyrugdosó agronómus. A lényeg az, hogy minõségi árut kell termelni. Bár a minõség megállapításával kapcsolatban megemlítette, hogy három akkreditált laborban vizsgáltatta meg ugyanazt a búzát, s mind a háromban különbözõ eredményt kapott...

A laboratóriumok talán saját presztízsük megõrzése érdekében igyekeznek egy kicsit kevésbe jónak  titulálni a búzát, hiszen számítanak arra, hogy a szállítás és a tárolás folyamán romlik a minõsége.

Régi idõk emléke - passzió?

Szabó Antalnak, s apósának van egy háromhektáros földje a Vásárhelyi út mellett, ahol százharminc mázsa búza termett ebben az évben. Szabó Antal elõször a csongrádi malomban próbálta meg értékesíteni, mintát vitt belõle, azt a választ kapta, hogy a minõség rendben van, viheti. Vasárnap befejezõdött az aratás, hétfõn felrakodva megérkezett, akkor viszont már elutasították. Szerencséje volt, hiszen ismeretség alapján van kapcsolata egy sertésteleppel, ahová el tudta adni a gabonát, s takarmányként értékesítette, 1.300 forintot kapott egy mázsáért.Azt mondta, igazi nyereség nem született az "üzleten", de többe került volna, ha parlagon hagyják a földet. 

A családot, s talán még inkább az idõs családfõt mindenek ellenére élteti az a tény, hogy földet mûvelhet. Saját földet. 

A termésbõl származó jövedelem pedig az unokák gyarapodását szolgálja.

Blahó Gabriella