RockSarock: Charlie és a Prognózis

Megjelentek az utcákon a július 24-i Charlie-koncertre invitáló plakátok. Másnap a Prognózis lesz a Karca-parti Coctail Party vendége. Minkét elõadót ismerjük. Néhány számuk elhangzik a rádióban és a klipjük lemegy néha a tévében, de közel sem annyiszor, ahányszor megérdemelnék.

Ha nem jön közbe az a fránya idült mandulagyulladás, Charlie talán csak a barátait és kollégáit részesítené abban az örömben, hogy rekedtes énekhangját hallhassák. Aztán jobb híján zenekara lett, amit elõbb Deccának, majd Olimpiának hívtak. Közben egy kis külön meló: filmezés Bacsó Péterrel. A bandával itthon nemigen akart összejönni semmi és külföldön sem sokkal több. Jó pár évvel késõbb sikerült néhány lemezt felvenni a Generál új felállásával, amelyikben anno a Radics-tanítvány Tátrai Tibor gitározott. Amikor a Generálnak is befellegzett, megint külföld következett. Fásultság, honvágy és hazatérés a Tátrai Band-be. Velük egy azóta is felülmúlhatatlan lemez készült az Illúziók nélkül,  amit akkoriban alig ismert valaki. Nemrég adták ki újra. A következõ lemez, A küszöbön túl a kiugrást jelenthette, rajta a New York címû slágerrel. Joe Cocker magyar hangja végre közel kerülhetett mindenkihez, akiket egy ilyen csoda megérinteni képes. 

***

Furcsa, de akadnak párhuzamok Charlie és a Prognózis frontembere, Vörös István pályafutásában. Bár más generációhoz tartozik, az Olympiában õ is megfordult. A Prognózist 1981-ben alapította. Divatzenék jöttek és tûntek el a balfenéken, de a Prognózis máig kitart eredeti stílusa, a dallamos rockzene mellett. A kilencvenes évek elején Vörösnek is tele lett a hócipõje a magyar rockbiznisszel. Idõlegesen külföldre távozott, ami arra volt jó, hogy feltöltõdve, új erõre kapva egy kutyajó lemezzel rukkoljon elõ: Ez egy kutya világ a címe. Jellemzõ, hogy az újvidéki tv hamarabb adott hírt a Prognózis újjáalakulásáról, mint a magyar királyi. 

Ennek ellenére köszönik szépen, jól vannak, csak most több energiájukba kerül nekik. Vörös könnyûzenei életünk egyik legsokoldalúbb egyénisége: énekel, gitározik és szájharmonikán játszik, menedzser, zeneszerzõ és szövegíró. Apropó, szöveg! A Prognózis muzsikájához sablonoktól mentes, igényes és élettel teli szöveg járul. Új lemezükön megírták az örök fiatalság himnuszát:

A dal még most is a régi. (A klip a Ferencváros labdarúgóival készült.) 

A refrént éneklõ kórusban a színpad elõtt van még néhány szabad hely.

olasz

\