Previous Page Next Page

Szentesi alkotómûvészek. Amire büszkék lehetünk

Elmúlt heti számunkban már megírtuk, hogy elkészült, megjelent a Szentesi alkotómûvészek címû kiadvány. Ígértük, hogy e heti számunkban kicsit részletesebben ismertetjük a könyvet.

A kiadványt, - mint már megszokhattuk - Bodrits István szerkesztette, a könyv megvalósításának a gondolata azonban Szirbik Imre polgármester fejébôl pattant ki. Mint mondta két okból. Egyrészt egy felsôpárti séta apropóján az ott lakó id. Szabics Ferenc fafaragó fájlalta, hogy a város nem propagálja eléggé mûvészeit. Másrészt miután Szentes megkapta a Nemzeti Sportváros címet, ne csak a testi, de a szellemi kultúráját is mutassa meg.

Bodrits István szerkesztô elmondása szerint az önkormányzat teljes mértékben felvállalta és menedzselte a könyv születését, s mint megtudtuk 1989 óta ez az elsô jelentôsebb városi kiadvány.

A Szentesi alkotómûvészek címû könyvben 61 alkotó mutatkozik be a legkülönbözôbb mûvészeti ágakból: rézmûves és szíjgyártó, bútormûves és kosárfonó, gyertyamártó valamint festôk és grafikusok, építészek, szobrászok, fotósok, keramikusok, fafaragók, hímzôk és csipkeverôk. A könyvben mindegyik alkotónak két oldal szenteltek, az egyiken (fényképpel) rövid szakmai életút, amit három nyelvre is le-fordítottak: franciára (dr. Bácskainé Fazekas Márta), németre (Ferwagner Péterné dr.) és angolra (László Béláné), így nem csak mi magyarok, de a külföldiek is élvezettel forgathatják, s a mûvészet oldaláról ismerkedhetnek városunkkal. A másik oldalon már az alkotók mûveit ábrázoló két-két kép látható, melyeket Endrédi Józsefné válogatott össze, rendezett nyomda alá. A mûtárgyak fotóit Szélpál István, a borítótervet Vígh László készítette, míg mûszaki szerkesztôje Tímár Ferenc volt. A felsorolt neveken kívül persze még számos segítôje volt a könyv életre hívásának.

Mint már megírtuk, 2000 példányban jelent meg, ebbôl 1200 kerül könyvárusi forgalomba, 300 az alkotók és közremûködôk tiszteletpéldánya, melybôl természetesen a hazai írott és elektronikus mûvészeti sajtó képviselôihez is eljuttatnak. További 500 példányt a támogatók kapnak meg, melyet remélhetôleg üzleti tárgyalásaik alkalmával megmutatnak a partnereiknek, így nyitva szélesebb érvényesülési lehetôséget mûvészeinknek, s nyújtva átfogóbb képet Szentesrôl.

A könyvhöz nagy reményeket fûznek úgy alkotóik, mint támogatóik. Nem titkoltan idegenforgalmi céllal is készült, de mindenképpen megemlítendô, hogy a kulturális paletta megismertetése mellett, talán a könyvben szereplô alkotók nem csak maguknak, de a késôbbiekben megrendelôiknek is dolgozhatnak.

S még egy nagyon fontos elônye van a kiadványnak. Azon túl, hogy a legkülönfélébb mûvészeti ágakat, s ezen belül látásmódot mutatja be, a legkülönbözôbb korú alkotók ismerhetik meg egymást. Hiszen gyakran a fiatal mûvészek még tétova lépésekkel haladnak, keményen megküzdve az érett kor kiforrott stílusáért, s nem ritkán teljes alkotói magányba burkolózva csak maguknak álmodják meg mûvüket.

Egymásról tudva, egymást segítve, vagy akár fiatal alkotóként tapasztalt mesterek tanácsát kérve talán könnyebbé válhat a göröngyösnek tûnô út.

H.Á.