Vártúra 2014

2014.07.19-20.

Első nap

Az Árpád Szabadidős Sportklub a hagyományokat folytatva idén is megrendezte országjáró honismereti túráját, melynek következő állomása az Észak-Magyarországi várak felfedezése volt a célja.

Első állomásuk Hollókő: Sajnos a főszezonra időzítették az Ófalu felújítását, ezért csak külön engedéllyel és előzetes bejelentkezéssel tudtuk meglátogatni. A főbb nevezetességeket így is sikerült megtekinteni.

Második állomásunk Szécsény: Forgách-kastélyban található Kubinyi Ferenc Múzeum. kiállításai: A tárgyakba zárt múlt c. kiállítás az őskor két időszakába kalauzolja a látogatókat.

A Rákóczi kiállítás Túlerőnek engedve c. része egy enteriőrön keresztül mutatja be azt az eseményt, amikor a nógrádi nemesség aláírja 1703 novemberében Gács várkastélyában a Rákóczihoz való csatlakozást.

Harmadik állomás. Ipolytarnóci Ősmaradványok:. Miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismertük meg.

Negyedik állomás. Füleki Vár (Szlovákia) Itt megtekintettük „A füleki vár évszázadai“ c. kiállítását, mely a vár és a város történetén vezeti végig a látogatót az első írásos emléktől a vár 1682-es lerombolásáig.

Második nap:

Ötödik állomás. Salgó vára. Salgóbánya kicsiny településének közelében, a Medves-fennsík 625 méter magas vulkáni csúcsát koronázza meg.

Hatodik állomás. Somoskő vára: A magyar és szlovák határon Szlovákia területén helyezkedik el a somoskői vár. A vár északi oldalán találjuk a bazaltorgonát. A csaknem 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el.

Hetedik állomás. Bánya múzeum Salgótarján: Magyarország első földalatti bányamúzeuma 1965. április 30-án nyílt meg az egykori József lejtősakna épségben lévő vágatrendszerében.

Rövid ismertető után a védőfelszereléseket magunkra öltve leszálltunk a tárnába és a föld mélyében megtekintettük a bányászok nehéz munkáját.

Nyolcadik állomás. A hatvani Grassalkovich-kastély. Vadászati kiállítás A kiállítások bemutatják a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait; a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát, kulturális szerepét; a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét.

Vasárnap, későn este megfáradva, de annál nagyobb feltöltődéssel érkezett haza csapatunk a kirándulásról, ahol ismét az ország egy azon részét sikerült felfedezni, ahol még nem jártunk.

Ignácz János

túravezető