A KANJI-T KI FESTETTE?

A HONKYOKUSHIN világszervezet kanji-ját Matsumura Kyuukaku festette.

A HONKYOKUSHIN világszervezet kanji-ját Matsumura Kyuukaku festette.

„Szinte még most sem hiszem el, hogy ekkora megtiszteltetés ért bennünket, hogy egy japán mester, Matsumura Kyuukaku elkészítette nekünk nem csak a 2009-es világbajnokság kanji-ját (Sekai saikyo ) hanem az új világszervezetünk (HIKO) jelképét is” – mesélte büszkén egy riportban Sensei Brezovai Sándor. A tökéletesen egyedi kanji felbecsülhetetlen eszmei értéket képvisel, hiszen gyakorlatilag megismételhetetlen. Benne van minden, amit a harc és a művészet külön-, illetve egybeírva jelent…

A kanji egy kínai eredetű, „képekkel” dolgozó fogalomjelölő írásrendszer. A kanjik apróbb alkotóelemekből állnak össze. A kanjik átvételét és elterjedését Japánban a VI. századra teszik. Eredetileg a japán kanji-szótárakban körübelül 50.000 jelet különböztettek meg, de a második világháború után leegyszerűsítették az írásrendszert, amely ma már csak 1945 jelet tartalmaz. Japánban az igazán műveltek 5-6000 kanjit is el tudnak olvasni — a régi írásjelek így tovább élnek. Egy átlagos ember 20 éves korára legalább 2500-3000 írásjelet ismer A kanjiknak nagyon ritkán van egyértelmű jelentésük. A szigetországban a kanjifestők hatalmas tiszteletnek örvendenek — kanjifestőnek lenni több, mint egy hivatás, ez művészet. Manapság nagyon kevés igazán nagy kanjifestő mester dolgozik Japánban, ám őket az egész országban tisztelik és ismerik.

A kanjifestő mester 1972-ben született Japánban. Az első kalligráfiai iskolájában 2 év és 11 hónap után elérte a mesterfokozatot. Több versenyen vett részt, számtalan díj birtokosa — jelenleg a Kyuukaku Kalligráfiai Iskola vezetője. A művész a császári családnak is gyakran készít kanjikat. Példaképe édesapja: Matsumura Kyuusen.