WTKA VB

Italy, Marina di Carrara - 2010. 10. 28-31.

EC 2010

A versennyel kapcsolatos dokumentumok ITT tölthetők le!

Kategóriák
szeptember 2021
M T W T F S S
« Feb    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Budapest Sportaréna Layout

Layout qualifying and final

Kyokushin karate története

 • 1923 Masutatsu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója július 27-én született Hyung Yee Choi néven Délkelet – Koreában, egy Wa-Ryongri Yong-chi-myonchul Na Do nevű faluban Kinje városa közelében nem messze Gunsantól.
 • 1925 Mas. Oyamát szülei nővéréhez küldik Mandzsúriába.
 • 1936 Mas. Oyama a koreai Szöulban folytatja tanulmányait. Itt kezdte tanulni a kempot. A második évben elnyerte a shodan fokozatot.
 • 1938 Mas. Oyama beiratkozik A Yamanashi repülő iskolába. A karatét japánban népszerűsítő három mester egyikénél, Gichin Funakoshi-nál tanul karatézni.
 • 1940 Mas. Oyama beiratkozik a Takushuku egyetemre. Megkapja a második dant.
 • 1945 Megalapítja az Eiwa Karate Do kutatóintézetet.
 • 1946 Mas. Oyama katedrát kapott a Waseda Egyetem Testnevelési Tanszékén. Meglátogatja Eiji Yoshikawa és Shiro Ozaki híres japán írókat, hogy tanulmányozza a régi szamurájok életét. A Minobu hegyre ment edzeni.
 • 1947  Oyama részt vett a háború utáni első országos Japán karate versenyen, (Maruyama Gimnázium, Kyoto). A bajnokságot megnyerte.
 • 1948 Mas. Oyama elhatározta, hogy életét a karaténak szenteli. 18 hónapig egymaga edzett a chibai Kiyosumi hegyen, hogy tökéletesítse mozgását és elmélyedjen a karatéban.
 • 1950 Chibában egy bika ellen küzdött. Helyiséget kapott egy hentesüzletben, és edzés gyanánt ütéseivel bikákat ölt. Életében összesen 47 bikát ölt meg, ezek közül 4 azonnal kimúlt.
 • 1951 A Japánban állomásozó alakulatoknak oktatott karatét a zamai, fuchui, tachikawai, yokosukai, yokotai és tokorozawai táborokban. Jódót kezdett edzeni a Sona Dojoban.
 • 1952 A chicagói karate szövetség meghívta az USA-ba. Ott 11 hónapon át 32 bemutatót tartott, különböző államokban tanított, és 7 küzdelemben vett részt, melyeket mind megnyert.
 • 1953 Mas. Oyama ismét az USA-ba utazott, ahol Chicagóban egy bikával küzdött meg, és népszerű lett azáltal, hogy leütötte a bika szarvát.
 • 1954 Visszatért Japánba, és egy filmhez 3 hónapos edzést tartott Bosóban. Megnyitotta első dojóját Mejiróban, Tokió egy kiégett körzetében. Az oktatók voltak: K. Mizushima,és E. Yasuda.
 • 1955 Egy amerikai támogatója meghívja Mas. Oyamát az USA-ba. Eljutott Dél Amerikába és Európába is sok ellenféllel megküzdött. Nagy sikert aratott az USA-ban a whiskysüveg nyakának leütésével. Chicagóban ismét bika ellen küzdött, ám ezért az állatbarátok egyesülete erősen kritizálta.
 •  1956 Okiwanán kezdve, bejárta Dél Kelet Ázsiát, sok különféle harcmodort tanulmányozva. Az Oyama dojo a Rikkyo egyetem mögötti egyik kis teremben kapott helyet. Az oktatók: K. Mizushima, E. Yasuda, M. Ishibashi és T. Minamimoto voltak. A dojo volt a Kyokushinkaikan kezdete, azé a karatéé, amely az “1000 napos edzésig kezdő, 10000 napos edzés után bepillantás a karate mélységeibe” elven alapul.
 • 1957 Mas. Oyama az USA-ba és Európába utazott. Bikával küzdött Mexikóban és sérülés miatt 6 hónapos kórházi ápolásra szorult. Közben Japánban Yajima és Matsui mesterek oktatók lettek.
 • 1958 A “Mi a karate?” című könyv megjelenésekor a japán karate elsőszámú könyvsikere lett. Mas. Oyama New Yorkba utazott és márciusban tért vissza Japánba. Az első tengerentúli szakosztály Hawaiiban létesült Mr. B. Lowe vezetésével. Az FBI meghívta Oyamát tanítani és bemutatót tartani. A Westpoint katonai főiskola meghívta karate oktatónak.
 • 1959 Megtartották az első hawaii versenyt, ahol Oyama volt a főbíró. Bemutatót is tartott ezen a versenyen. Az Oyama dojo megtartotta az első nyári edzőtáborát a chibai Ichinomiyában. Mas. Oyama az USA-ban és Európában járt.
 • 1960 Mas. Oyama ismét az USA-ban és Európában tett körutat. A második hawaii versenyen 72 egyesület indult 16 országból.
 • 1961 Megnyílt a San-Francisco-i dojo. Megrendezték a harmadik hawaii versenyt. A Los Angeles-i dojo megnyitása. Mas. Oyama hetente három alkalommal tanítani kezdett az Oyama dojóban. Az első észak-amerikai nyílt bajnokságot a New York-i Madison Square Garden-ben tartották, Mas. Oyama főbíráskodásával.
 • 1962 Mas. Oyama Európába valamint az USA-ba utazott a küzdőstílusok tanulmányozására és bemutatókat tartani. A negyedik hawaii bajnokság. Mas. Oyama visszatért Japánba és az Oyama dojo 20 jelöltnek adta meg a fekete övet. Elkezdődött a külföldi tanítványok áramlása.
 • 1963 Mas. Oyama Európába, Amerikába és Dél-Afrikába utazott. Tokióban elkezdődött annak az épületnek az építése, amely később az Ikebukuro kerületben a Kyokushinkaikan Honbu lett. Az USA Hartford Cityben tartotta második nyílt bajnokságát.
 • 1964 Muai Thai, Malájföldi Boksz, kihívást intézett a japán karatéhoz, de azok azt nem fogadták el. Az Oyama dojo erre 3 növendékét átküldte Thaiföldre. A csapat 3 mérkőzésből kettőt megnyert és visszaállította a japán karate hírnevét, sőt még növelte is ezt. E. Sato (Japán volt miniszterelnöke), aki Nóbel-díjat kapott, lett a Kyokushinkaikan elnöke (Kaicho), Mas. Oyama lett az igazgató (Kancho). Hivatalosan megnyitották a tokioi Honbut. Megalapították a Nemzetközi Karate Szervezetet. A Georgiai Állami Egyetem Meghívta Oyamát egyhónapos oktató és bemutató útra.
 • 1965 Első alkalommal volt téli edzés a Mitsumune hegyen. Megjelent az “Ez a karate” című könyv. Az angol Steve Arneil teljesítette a 100 ellenfeles kumitét, elsőként a Kyokushinban. Mas. Oyama New Yorkba utazott, hogy létrehozzon egy egyesületet.
 • 1966 K. Kurosakit Európába küldték tanítani. Elkészült a “Dinamikus karate” című japán könyv, beindult a “Modern karate” című japán magazin. Sigeru Oyamát és más mestereket az USA-ba küldtek oktatni. Megalakult az Amerikai Nemzetközi Karate Szövetség. Megalakult a Dél-Amerikai szövetség is. Sean Connery, a híres 007-es ügynök Japánba utazott tanulni. Sigeru Oyama sikeresen teljesítette a 100 ellenfeles kumitét.
 • 1967 K. Katót Ausztráliába küldték tanítani. Megjelent a “Karate alapismeretek” című könyv. A holland Leok Hollander és az új-zélandi John Jervis teljesítették a 100 ellenfeles kumitét.
 • 1968 Sigeru Oyamát Braziliába küldték tanítani. Napvilágot látott a “Karate világkörüli útja” című könyv. Mas. Oyama hosszú tengerentúli utazásai során ellátogatott Hawaira, USA-ba, Angliába, Európába és Jordániába. Megalakult az Európai NKSZ. Az európai szakosztályvezetők értekezletét Amsterdamban tartották meg. Megalakult a közel keleti NKSZ. Oyama magánórákat ad őfelségének Jordánia királyának. Megalakult a Csendes-óceáni NKSZ.
 • 1969 Megjelentek a “Karate fiúknak”, a “Tömegek karatéja”, és a “Fiatalok karate önvédelme” japán kiadásai. Megalakult a Dél-afrikai NKSZ. Y. Matsushima Délkelet-Ázsiába ment oktatni. Megtartották az 1. Japán országos nyílt bajnokságot Tokióban, amely vonzotta a malájföldi bokszolókat, judósokat, a többi stílus képviselőit és a nagyközönséget. 48 versenyző volt.
 • 1970 Megjelent Japánban a “Karate edzés” és a “Karate haladóknak” című könyv. Mas. Oyama jelenlétében tartották meg az európai szakosztályvezetők értekezletét Londonban. Az első USA szakosztályvezetők értekezletét Los Angelesben tartották, ezen ugyancsak jelen volt Mas. Oyama. Megrendezték Tokióban a 2. Országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1971 Megjelent Japánban a “Hogyan kezdjünk karatézni?” című könyv. Megalakult az USA központi egyesülete, Manhattan, New York. Oyama Mr. Lindzey New York-i polgármester társaságában részt vett a megnyitón. Megválasztották a körzeti vezetőket. N. Kishit az USA-ba küldik tanítani. Megtartották Japánban a 3. országos nyílt karatebajnokságot S. Kanamurát az USA-ba küldték tanítani.
 • 1972 Megjelent Japánban a “Küzdőszellem” c. könyv. S Isobe Braziliába ment tanítani. Megnyílt a Mas. Oyama levelező tagozat. A Nippon Karate-Do Renme csapat vesztett a párizsi no-contact világbajnokságon. Oyamát ez nagyon megviselte és hosszú beszédben tartott értékelést, nyilvánított véleményt. Y. Oyama az USA-ba ment tanítani. Megrendezték a 4. Japán országos nyílt karatebajnokságot Tokióban. Megjelenik a “Kenka Karate” c. könyv. A brit Howard Collins teljesítette a 100. Ellenfeles kumitét és II. helyezést szerzett a 4. Országos karatebajnokságon.
 • 1973 Mas. Oyama sok egyesületnél tett látogatást világkörüli útja során, a két év múlva sorra kerülő világbajnokság előkészítése céljából. Myuki Miura teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Megjelent japánban a “Karate és az életem” c. könyv. Megtartották az 5. Országos nyílt karatebajnokságot Tokióban.
 • 1974 Mas. Oyama bemutatót tartott az iráni Sharam hercegnek, és tiszteletbeli 2. dannal ajándékozta meg őt. Mas. Oyamának az összes egyesület a 9. dant adományozta. Megtartották a 6. Japán országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1975 Oyama Részt vett Hawaiiban a szakosztályi vezetők összejövetelén, amelyet a közelgő világbajnokságra való előkészület jegyében tartottak. M. Yamada Brazíliába ment oktatni. 36 országból 128 versenyző részvételével megrendezték az 1. Nyílt kyokushin világbajnokságot Tokióban. Helyezettek: I. Katsuaki Sato II. Hatsuyo Royama III. Joko Ninomiya. Megjelent a “Karate Gorin-no-sho” c. könyv.
 • 1976 Megjelent Japánban a “Karate a világ országaiban” c. könyv. Kibocsátották az első világbajnokságról szóló filmet, “A legerősebb karate” címmel. Mas. Oyama az USA-ba utazott. Napvilágot látott a “Kyokushin útja” c. könyv. Megrendezték a 8. Japán országos nyílt karatebajnokságot. Megjelent “A legerősebb karate” című film folytatása.
 • 1977 Oyama megjelent Ausztrália nyílt karatebajnokságán. M. Mizukoshi Braziliába ment oktatni. Megrendezték Hawaii válogatott mérkőzését a japán kyokushin ellen. 6 mérkőzést japán nyert 2 pedig döntetlen lett. T. Nakamura Angliába ment tanítani. Sor került Japánban a szakági képviselők 2. Hathónapos speciális edzésére. Megrendezték a dél-afrikai bajnokságot. Oyama jelenlétében megtartották az 1. Angol K.O. bajnokságot Londonban. A nyári edzőtábor helye Shizuoka volt. A 2. Nyílt bajnokság Brazíliában, amelyen Oyama is jelen volt. Japánban megjelent a “Hol a határ” c. könyv. Angliában kiadták a negyedévenként megjelenő”Kyokushin Karate” magazin első számát. Japánban kiadták a havonta megjelenő “Erő karate” magazint. Megtartották a 9. Országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1978 Elkezdődött az “Isteni kéz” című karikatúra sorozat. Mas. Oyama Hong Kongba látogat. Megtartották a 2. Ausztrál bajnokságot. a hawaii válogatott versenyt is, amelyet Japán nyert. Megrendezték a 2. Angol K.O. bajnokságot, és a 2. Dél-afrikai versenyt. Mas. Oyama nagy és fontos beszédet tartott Nara, régi fővárosban. Megtartották a süketek és némák 1. Bajnokságát. T. Azuna T. Sato részt vett az európai nyári edzőtáborban. Az első Európa-bajnokság Londonban volt. Megtartották Japánban a 10. Országos nyílt karatebajnokságot. Keiji Sanpei és K. Kawabata, megtekintették a nyílt maláj bajnokságot, majd Malájföldön és Szingapúrban karatét oktattak.
 •  1979 Szerte a világon versenyek kezdődtek, hogy kiválasszák az ez évben rendezendő 2. Nyílt karate világbajnokságon résztvevő csapatokat. Megrendezték a 3. Angol bajnokságot és Japánban a 11. Országos nyílt karatebajnokságot. Oyama Amerikába utazott. Sok külföldi karatéka érkezett a Tokiói Honbuba. Nagy bemutatót tartottak a tokiói szovjet követségen, amelyet Oyama maga vezetett. Az ideiglenes Japán válogatott az USA-ba ment edzésre. A 2. Világbajnokságot a Nippon Budokan sportcsarnokban rendezték meg. 50 ország képviseltette magát, 32000 néző követte figyelemmel a háromnapos eseménysorozatot. I. Makoto Nakamura II. Keiji Sanpei III. Willie Williams.
 •  1980 “Az utolsó legerősebb karate” címmel a 2. Világbajnokságról szóló könyv jelent meg. Az igazgató tanács ülése Williams kontra Inoki profi küzdelmét tekintve úgy döntött, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti Shigeru Oyamát és tanítványát W. Williamst. Mas. Oyama Amerikába és Kanadába látogatott. Izraelben megrendezték a 6. Kyokushin karate versenyt, és lezajlott az ausztráliai nyílt verseny is. Megrendezték Japánban a 12. Országos nyílt karatebajnokságot.
 • 1981 A 3. Danos Kawabata Ausztráliába ment oktatni. Megnyílt a Hyogo Kogashima dojo. Megrendezték a chilei. Dél-afrikai, a2. Chibai, az első délkelet-ázsiai, és az első észak-shinetsu, a dél-amerikai, a 8. Hokkaido, és a 13. Japán nyílt karatebajnokságot. Feiszal, Szaud-arábiai herceg a Honbuba érkezett, ahol találkozott Mas. Oyamával magánbeszélgetés céljából. Nepál hercege, Dhirendra Bir Bikram Shakk látogatást tett Japánban, és találkozott Mas. Oyamával, aki tiszteletére bemutatót tartott
 •  1982 A hong-kongi közönség felkérésére Mizuguchi és Oga bemutató mérkőzést tartott Shihan Goda vezetésével. Bemutatót tartottak Szingapúrban a hadsereg részére. Mas. Oyama és a Honbu tanácsadója, Yanagawa részt vett Észak-Amerika legnagyobb dojójának megnyitásán. Az őszi ifjúsági fesztiválon Kyokushin tanulók nagy bemutatót tartottak. Megrendezték a 14. Japán országos bajnokságot.
 • 1983 “Különös péntek” címmel a japán televízió műsort közvetített Oyamáról és a Honburól. 3000 ember vett részt azon a partin, amelyen megünnepelték a 20 éve fennálló Kyokushinkaikant. Megrendezték az első IBUSZ-Oyama kupát Budapesten, melyen Oyama is megjelent. Versenyek kerültek megrendezésre, hogy kiválasszák a csapatokat a 3. Nyílt világbajnokságra. Ősszel megrendezték a 15. Japán bajnokságot.
 • 1984 Január 20-21-22-én rendezték meg Tokióban a Budokán sportcsarnokban a 3. Nyílt világbajnokságot 25000 néző előtt. 50 ország 200 versenyzője képviseltette magát. I. Makoto Nakamura II. Keiji Sanpei III. Akyoshi Matsui. A vezetői találkozón Mas. Oyama bejelentette, hogy meg kívánja alapítani a kanadai és a kelet-európai Kyokushin szervezeteket.
 • 1985 Áprilisban megrendezték a 2. IBUSZ- Oyama kupát Budapesten, amelyre ismét ellátogatott Mas. Oyama. Májusban elhunyt Matsuhei Mori, Nemzetközi Karate Szervezet elnöke. A jövőben az elnöki posztot Masutatsu Oyama tölti be (Sosai). Decemberben megrendezték a 3. Európa-bajnokságot Spanyolországban, melyen a Sosai is megjelent.
 • 1986 Dolph Lundgren, volt kyokushin versenyző, meglátogatta a Sosit, és tréningezett a Honbun. Májusban Akyoshi Matsui teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Svéájcban megrendezték az első női clicker Európa-bajnokságot. Novemberben megrendezték a 3. IBUSZ-Oyama kupát melyen személyese megjelent a Sosai.
 • 1987 A brazil Adimir da Costa teljesítette 100 ellenfeles kumitét. Májusba megrendezték Lengyelországban a 4. Európa-bajnokságot. November 6-8-ig Tokióban, a Budokán sportcsarnokban 32000 néző előtt rendezték meg a 4. nyílt világbajnokságot, melyen 60 ország 207 versenyzője vett részt. I. Akyoshi Matsui II. Andy Hug III. Akira Masuda IV. Michael Thomson. Az európai szervezet elnöke Shihan Loek Hollander elfoglaltsága miatt funkcióját átadta helyettesének Shihan Steve Arneilnek.
 • 1988 Áprilisban NSZK-ban megrendezték a 2. Női clicker és az első férfi kata Európa-bajnokságot júniusban megrendezték a IV. IBUSZ-Oyam kupát.
 • 1989 Budapesten rendezték meg az Európa-bajnokságot.
 • 1990 Nendelben rendezik meg az idei Európa-bajnokságot.
 • 1991 Megrendezésre kerül november 2-3-4-én a 5. Nyílt világbajnokság Tokióban. I. Kenji Midori II. Akira Masuda III. Hiroki Kurosawa. Zaragozában rendezik meg a következő Európa-bajnokságot.
 • 1992 Szolnokon rendezik meg a Női clicker és férfi kata Európa-bajnokságot.
 • 1993 Várnában rendezik meg az ez évi Európa-bajnokságot.
 • 1994 Április 26.-án elhunyt Sosai Masutatssu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója.
WTKA VB főtámogató

A Magyar Válogatott főtámogatója a PANOL PLUSZ Kft.

Diákolimpia és MB

A versennyel kapcsolatos dokumentumok ITT tölthetők le!

Nyelv/Language
Média támogatók
 • BUDO MAGAZIN
 • Duna TV
 • EUROSPORT
 • Kurca TV
 • Magyar Budo Magazin
 • Marketing & Szoftver Kft
 • Montana
 • Rádió Szentes
 • Roxy Rádió
 • SPORT1TV
 • Szuperinfo
Szponzorok
 • 6X6 Taxi
 • CASHLINE Értékpapír Zrt.
 • das.hu
 • DKG-EAST ZRT.
 • Főgáz
 • Földgázszállító Zrt.
 • Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
 • GREENSOUND
 • Hungerit ZRt.
 • Kőolajvezetéképítő Zrt.
 • Láss Csodát
 • MVM
 • Olajterv Csoport
 • Pajzs Technológia
 • Quaestor
 • Securitas
 • Szentes Város Önkormányzata Szentes Város Önkormányzata Szentes Város Önkormányzata
 • Turbo Team
 • Vasveréb Kézműves Műhely