Művelődési Központ intézményei

Művelődési és Ifjúsági Ház   Felolvasás csökkent látóképességűeknek!

6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.  Tel.: +36-63/314-211*, Fax: +36-63/316-976

E-mail: kultura@szentes.hu

 

A Művelődési és Ifjúsági Házban 100 fős előadóteremben, valamint 200 fős pódiumteremben szerveznek előadásokat, továbbá 5 db 20 fős és 1 db 35 fős teremben várják a látogatókat.

A Művelődési Központ intézményei közül talán a legjobban kihasznált épület az Ifjúsági Ház. Fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen látogatják a különböző rendezvényeket. Minden réteg igényét igyekszenek kielégíteni, ezért a nagy tömegeket mozgató rendezvények mellett kisebb nézőszámú műsorokat is bemutatnak. Szívesen felkaroljak a kívülről jövő kezdeményezéseket is, segítenek a szervezésben és a reklámozásban.

A különböző szabadidős tevékenységek színterei a klubok és szakkörök, közel 10 ilyen csoport működik az ifjúsági házban (díszítőművész, fotó, bélyeg, ifjúsági és felnőtt citerazenekar, társkeresők, szívügy klub, nyúlász klub, jóga, kung-fu, képzőművész kör, grafológia szakkör). A művészeti csoportok nemcsak a maguk kedvtelésére folytatják tevékenységüket, hanem évente több alkalommal a nagyközönség számára is bemutatkoznak. Mindig nagy sikert arat a díszítőművész kör és a fotókör kiállítása, és szívesen tapsol a közönség a citerazenekar bemutatóinak is. Az Arany Páva díjas Pengető Citerazenekar vagy 2001-ben, a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját megkapó szentesi fotókör tagjai nem csak a Művelődési Központ, hanem az egész város hírnevét öregbítik országos fellépéseikkel és kiállításaikkal. Az egyik legfontosabb, évente megrendezett fotókiállítás az Alföldi Fotószalon. Ez az országosan is elismert kiállítás az egyetlen, mely az Alföldön élő fotósok alkotásait mutatja be, és lehetővé teszi a fotókluboknak egymás munkáinak megismerését.

A 2004-ben 25. alkalommal megrendezett kiállításnak is a Művelődési és Ifjúsági Ház ad otthont, és végzi a fotókörrel együttműködve a beérkezett alkotások katalogizálást, és kiállításra való felkészítését.

Minden új csoportot, egyesületet szívesen fogadnak. Itt tartják összejöveteleiket a Keresztény Pedagógusok Társaságának és az Együtt Szentesért Egyesületnek a tagjai is. Sok segítséget nyújtanak a Szentesi Szabadidős Sportklubnak és ezen belül a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalom szentesi csoportjának. Az Új Hajtás 102 Ifjúsági Szervezet kezdeményezésére egy filmklub működik, ahol a cél „Ne csak nézzünk, lássunk is!”.

Jó kapcsolatot ápolnak az óvodákkal, az általános és középiskolákkal, akik nagyobb rendezvényeik lebonyolítására szívesen veszik igénybe az intézményt.

Évente 2-3 alkalommal irodalmi előadásokat szerveznek az általános és középiskolások részére, amikor a tananyaghoz, vagy egyéb aktualitáshoz (Magyar Kultúra Napja) kapcsolódó műsorokat mutatnak be.

Továbbra is szívesen veszik igénybe helyiségeiket vállalkozók, nagyvállalatok, intézmények, pártok, egyéni előadók: előadások, vásárok, kiállítások, termékbemutatók, tanfolyamok, bálok megrendezésére.

 

Móricz Zsigmond Művelődési Ház

6600 Szentes, Ady E. u. 36.  Tel.: +36-30/756-6119

A szakkörök, klubok rendszeres tevékenysége mellett iskolai, óvodai rendezvényeknek, vacsorás báloknak, különböző szervezetek rendezvényeinek, termékbemutatóknak, stb. is megfelelő helyszínt nyújt a Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

 

A művelődési ház nagyterme 200 fő befogadására alkalmas, emellett 3 db 15 fős és 1 db 25 fős teremben várjuk a látogatókat.

 

Nyugdíjasok klubja

Éves munkaterv szerint, minden pénteken tartják összejöveteleiket. Foglalkozásaikon ismeretterjesztő, irodalmi, történelmi előadások mellett helyet kapnak filmvetítések, diavetítéses útiélmény-beszámolók is. Havonta tartanak tombolát, zenés teadélutánokat. Alkalomszerű kirándulásokkal, színházlátogatásokkal teszik színesebbé a klub életét. Megemlékeznek Anyák napjáról, megrendezik a "mindenki névnapját", júniusban a hagyományos közös ebédet, Karácsonykor pedig bensőséges keretek között, ajándékozással búcsúztatják az évet.

 

Kertbarátok köre

Éves munkaterv szerint, havi két alkalommal tartják foglalkozásaikat. Szakmai előadások mellett szívesen hallgatnak meg irodalmi, történelmi témájú előadásokat is. Az év első foglalkozásán ismét találkoznak a város és különböző szakmai cégek vezetőivel. Ebben az évben is szerveznek tapasztalatcsere látogatást az ország valamelyik kertbarát körénél. Megrendezik a farsangi batyusbált, decemberben pedig évzáró közgyűlésen értékelik az év eredményeit és elfogadják a következő év munkatervét, majd vacsorával egybekötött bállal búcsúztatják az évet.

 

Díszmadártenyésztő szakkör:

Augusztus kivételével minden hónapban rendeznek díszmadár és kisállat börzét. A szakkör tagjai a helyi rendezvények mellett több vidéki kiállításon és vásáron is részt vesznek.


 

Sakkszakkör:

Heti két alkalommal tartják foglalkozásaikat. Fő céljuk a sakkozás iránti érdeklődés felkeltése, elsősorban iskoláskorúak körében, utánpótlás-nevelés a versenysakk számára. A csoport tagjai között vannak az NB II-ben és a megyei I. osztályú bajnokságban szereplő csapatok tagjai is.

Évente hat-nyolc alkalommal, hétvégenként, országos és megyei bajnoki sakkmérkőzéseknek ad helyet az intézmény, itt felnőtt és gyermek korosztály mérheti össze tudását.

Nyáron az utánpótlás nevelése érdekében sakktábort szerveznek gyerekek részére.

 

"Értük klubok"

Ide tartoznak a mozgássérültek, a siketek és nagyothallók, valamint a csökkentlátók helyi csoportjai. A városban és környékén élő sérült emberek részére heti rendszerességgel tartják fogadóóráikat, rendezvényeiket.

 

Az intézmény helyet ad a Lajtha László Zeneiskolában működő modern táncszak tanóráinak, a Boleró Tsk. próbáinak, a Városi Fúvószenekarnak, az Ebtenyésztőknek, a Biokultúra Egyesület tagjainak és az Éremgyűjtők klubjának próbáik, foglalkozásaik megtartására.
 

Ugrás a lap tetejére!

www.szentes.hu