Ezüst minősítés a Virágzó Közösségek világversenyén

A vízutak védelmében végzett munkát emelték ki

 

Kinagyítható!

 

A verseny történetében először vettek részt magyar települések a Communities in Bloom, Virágzó Közösségek Nemzetközi Pályázaton. Szentes a város, míg Tihany a falu kategóriában indul. Ennek a „versenynek” az eredményhirdetését rendezték meg a tegnapi napon (2018.szeptember 29.) a kanadai Edmontonban.

 

A szakemberek egytől öt virágig értékeltek, az öt virággal díjazott településeket tovább minősítették arany, ezüst és bronz fokozattal és különdíjakat is kiosztanak.

 

A történet 2011-ben a Biodiverzitás Európai Fővárosa címmel kezdődött, majd 2013-ban Kínában az Élhető Városok Világversenyének második helyével folytatódott, az itt elért ezüst fokozatú eredmény jogosíott fel minket arra, hogy meghívásos alapon elindultunk a pályázaton. A versenyt 1995 óra rendezik meg, Európát idén az Egyesült Királyság, Írország, Horvátország, Olaszország, Belgium és Magyarország képviseli. Egy olasz és egy kanadai zsűritag érkezett Szentesre, Gérald Lajeunesse Ottawából, Mauro Franco Paradisi Torinóból, akik július 9-én hétfőn meghatározott útvonalterv szerint járták be a várost.

 

Szentes a város kategóriában indult, ahol valamennyi település az értékelések szerint 5 virágot kapott.

 

Az International Challenge (Nemzetközi kihívás) Large (nagy) kategóriában az alábbi városok versenyeztek:

Beaumont AB Canada

Brooks AB Canada

Llandudno in Bloom, Wales UK

Nieuwpoort, WVL Belgium

Rosemère QC Canada

Szentes, Csongrád Hungary

 

A kategória valamennyi résztvevője díjjal térhetett haza így minden város igyekezetét és erőfeszítését értékelték a verseny szervezői.

 

Arany minősítéssel értékelték a kanadai Montreál mellett található Rosem`ere – Városi Erdő projektjét.

 

Ezüst minősítést ért el az Egyesült királyságból Llandudno városa a Ysgol San Sior - A környezetvédelmi tanulás középpontja projektjével. Szentes is ezüst minősítést ért el a városi kategóriában, ahol a zsűri a Kurca rehabilitációját, a vízutak védelmében végzett munkát emelte ki.

 

 

 

 

A szentesi küldöttség résztvevői megérkeztek a konferencia és díjátadó helyszínére.

Városunkat képviselte: Szirbik Imre polgármester, Antal Balázs Tibor a Városfejlesztési Bizottság vezetője, Szántai Szilvia projektmenedzser, Berezvai Csilla főkertész.

 

 

 

Szentes, 2018. 09. 28.

 

.