Letette a sípot Szentes FŐÚSZÓMESTERE

Isten veled DENCS!

 

 

Ki ne ismeri a szentesi strand emblematikus alakját Dencset, a főúszómestert? Ha nem személyesen, de egy-egy legendát biztos hallott róla már. Sajnos ezek a legendák most már nem szaporodnak, mert a tegnapi napon 2018. július 24-én 85 éves korában elköszönt végleg a szentesi strandtól és ettől a világtól.  Ha úgy írnánk, hogy Varga Imre, senki nem tudná kiről is szól a hír, de ha hozzá tesszük, hogy DENCS, akkor mindenki felkapja a fejét!

Az utolsó években már visszavonult, de meg kell említeni, hogy nyugdíjazása után is ha bárminemű problémát észlelt Dencs a strandon, (ami nem egyezik meg az Üzemeltetési Szabályzatban leírtakkal), önzetlenül segített az intézkedésnél, ha szükséges a vendégeket is "finoman megkérte" a szabályok betartására, de az úszómester kollégákat is ellátta hasznos szakmai tanácsokkal.

2013-ban Szűcs Lajos alpolgármester és Szűcs Szabolcs akkori ügyvezető igazgató egy gravírozott sípot adott a 80 éves Varga Imrének, "Dencs úrnak a legjobb főúszómesternek” felirattal és egy felújított kabint és egy két személyre (Varga Imre és kedves Felesége nevére) szóló örökös belépőt.

Az ünnepségen kiderült, hogy Szűcs Lajos és Dencs annak idején együtt őrizte a strand egyik medencéjét, védve a fürdőzők testi épségét

Ők az 50 méteres medencére vigyáztak, míg Soós Laciék a 33-as medencénél voltak.

Az első kérdése Dencshez az volt, hogy: Mit kell tenni, ha valaki mégis belefulladna a medencébe? Dencsnek egyszerű volt a válasza: - Megfogjuk és átvisszük Soósék medencéjébe, hogy mintha ott fulladt volna meg! Ők bajlódjanak majd vele.

Számos hasonlóan "kissé morbid" sztori kering a strandon a mai napig.

 

De Ön tudja-e hogy miért lett Dencs, Dencs?

Egy alkalommal megkérdeztük Varga Imrét, hogy miért hívja mindenki Dencsnek. Honnan kapta becenevét?

- Hát kérem szépen ez onnan jött, hogy kiskoromban, igen rossz gyerek voltam és rengeteg incidencsem volt. (Gyermekkoromban így mondtam az incidenst.) És mivel az Imrét Inci-nek is becézik, egyértelmű volt, hogyha levették a szó elejét az "Inci"-t, akkor maradt a DENCS. Így lettem én DENCS!

1962-ben kezdett dolgozni, mint úszómester a szentesi strandon. Nem volt olyan ember, aki ne ismerte volna őt, ha kell akkor a szigoráról, ha kell, akkor a sakkozásairól.

 

 

Rengeteg strandi legendának is szereplője lett. Volt, amikor a bemondásos kabinnál segített eldönteni, hogy a ruha kié. Ebben a sztoriban segítségére volt egy lottószelvény, melynek számait kérdezte a bilétát elvesztőtől. Mivel négyese lett a saját szelvényén a gyermeknek, (az ötödik számot kis jóindulattal fogadta el ugyan) így már bizton tudta, hogy a gazdájához kerül a vállfára akasztott ruha.

Fogadásból 10 percig volt lent az 50 méteres medencében, csakhogy a külföldiek nem tudták, hogy a lépcső alatt be volt szorulva a levegő így oda bebújva, majd 10 perc elteltével felbukkanva máris nyerő volt a versenyben.

 

Nagyon szerette a strandot, az volt a mindene. Évtizedeken át elképzelhetetlen volt nélküle a nyár, az uszoda és a vízilabda meccseknek is állandó résztvevője volt. A mai napig felelevenül a női mérkőzéseken hallható kiáltása: ESZTER LŐŐJJJJ KAPURA! - ennek az volt a szépsége, hogy nem nála volt a labda!

 

Annyi, de annyi történet kering, amit érdemes lenne megírni, akár egy könyvben, hogy megmaradjon, hogy fennmaradjon, hogy még nagyon - nagyon sokáig emlékezzünk arra, hogy élt egyszer Szentes városában egy ember, aki több mint 50 éven át szolgálta városát és szeretett uszodáját, illetve a magyar sportot.

A legtöbben a becézett nevén ismerték, a tisztesség azt kívánja, hogy a becsületes nevén róhassuk le kegyeletünket, hogy így őrizhessük meg szeretetünkben és emlékeinkben VARGA IMRE urat, Imre bácsit, Dencset, Incit, aki már nincs velünk fizikailag, de legendás alakja, történetei a szívünkben és az emlékeinkben tovább él...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 07. 25.

 

.