Visszalépés a választáson, finisben a kampány

 

A hajrájába érkezett az országgyűlési választási kampány, így az utolsó héten több lakossági fórumot is tartottak Szentesen - olvashatjuk a hétvégén megjelenő Szentesi Élet legújabb számában.

 

 

Csak egy cikket kiemelve és egy kis hírrel kiegészítve adjuk közre, mint ajánló a legújabb lapszámból, mert ehhez hasonló érdekes cikkek várhatók az újságban!

 

Oroszlánként fog küzdeni a DK jelöltje a parlamentben

Az országgyűlési választás tétje, az Európai Unió jövője és a menekültválság is szóba került azon a lakossági fórumon, amelyet a Demokratikus Koalíció tartott április 4-én, szerdán este a Művelődési és Ifjúsági Házban, mintegy harminc érdeklődő előtt. A vendég dr. Ujhelyi István az MSZP Európai Parlamenti képviselője volt, aki dr. Eörsi Mátyás, a DK Csongrád megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje meghívására érkezett a városba.

 

 

 

A kampányrendezvényt Szirbik Imre polgármester nyitotta meg. A fórum első felében dr. Eörsi Mátyás foglalta össze az április 8-i választás tétjét. – Európa és Magyarország szempontjából is sorsdöntő választásra készülünk – mondta. Az emberek nem hisznek a változás lehetőségében, nem hiszik el, hogy megszűnik a korrupció. A lakossági fórumokon megkérdezte a helyieket, hogy mik a legnagyobb problémáik. Főként az egészségügyet és a 451-es út állapotát említették. A képviselőjelölt úgy érzi, kellőképpen felkészült arra, hogy az ittenieket képviselje az ország- gyűlésben, és azt is megígérte, hogy oroszlánként fog küzdeni. Több nagy szégyen is nyomasztja Magyarországot, hangoztatta dr. Eörsi Mátyás, az egészségügy, az elvándorlás, az alacsony fizetések.

A képviselőjelölt után dr. Ujhelyi István főként az Európai Unió intézményrendszerének átalakításáról, a következő ciklus költségvetéséről beszélt. 96 óra van hátra az urna zárásig, hangsúlyozta a képviselő. Nem csak arról döntünk, hogy ki képviselje a térséget az ország- gyűlésben, hanem, hogy ki képviselje az országot az Európai Parlamentben.

Az idén három dologról dön tenek Brüsszelben, ami a jövőnket érinti, magyarázta. Az első, az intézményrendszer átalakítása, a második a költségvetés, tehát, hogy 2020 és 2027 között mennyi uniós pénz jut Magyarországnak. Kifejtette, hogy Csongrád megyében 500 milliárd forintot meghaladó összegről van szó. Emellett nyakunkon egy menekültválság. Ezekhez egy erős és jól szervezett Európai Unió kell. Újhelyi leszögezte, hogy nem támogatnak egy felülről nyitott, állandó betelepítési kvótát. A kerítés marad, mert ez szolgálja a magyar társadalom biztonságérzetét. Dr. Eörsi Mátyás hozzátette, egy valamiben egyetért Orbán Viktorral, hogy európai megoldást kell találni a migráns kérdésben.

A Jobbikkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy lát mérsékelt politikusokat a pártban. Szabó Zoltán jó benyomást keltett benne, de ha valaki rá szavaz, nem tudja, mit vásárol meg vele.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke csongrádi fóruma után a következőket nyilatkozta a Csongrád TV-nek: ,,Én úgy tudom, hogy a Jobbik jelöltje aláírt a DK jelöltjének, ezzel kifejezve, hogy esélyesnek tartja Eörsi Mátyást.”

 

Jobbik fórum

Április 3-án, kedden Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyről látogatott el városunkba. A független polgármester és Szabó Zoltán Ferenc jobbikos jelölt közösnek hirdetett lakossági fórumot az ifjúsági házban, mely inkább párhuzamossá vált. Szabó kiemelte, hogy bizonyára nem miatta, inkább Márki-Zay Péter miatt jöttek a vendégek.

 

 

 

Szabó elmondta, hogy az ifjúsági ház a rendszerváltás előtt otthonaként szolgált, itt laktak, mivel szülei voltak a gondnokok, egészen 1986-ig. Fontosnak tartotta elmondani, hogy tévesen tartják megélhetési politikusnak, ő nem olyan, mint azok, akik arra fordul- nak, amerről a legtöbb hasznot remélik. Tisztázta azt is, hogy azért kellett kilépnie a Fideszből 2010 ben, mert a fia születésekor a politikustársai nem gratuláltak. Az akkoriban használt nyomógombos telefonokon adta mindenki tudtára gyermeke születését, de nem jött vissza semmilyen SMS, amit pedig elvárt volna. Ezt követően érezte úgy, hogy pártot kell váltania. Büszke a több száz interpellációjára, amit az elmúlt 8 évben a testület elé tett, hatásfoka azonban nem volt az igazi, hiszen sok esetben nem tudta elfogadni a válaszokat. Ennek ellenére továbbra is bátorítja a lakosokat, hogy forduljanak hozzá a problémáikkal, ezt követően is marad ezen az úton és ígéri, interpellálni fog. Megjegyezte, a Fidesz programját kilépése óta nullának tartja, az elért eredményekről azonban nem beszélt. A szentesi önkormányzat munkatársainak, a helyi vállalkozóknak és a szentesi embereknek a szemében csak a félelmet látja. A kampány alatt rendíthetetlenül hajtja teherautóját, hogy végig tudja járni a 22 települést, amit szívesen képviselne a parlamentben. A jelölt elmondta, hogy a mostani kampány alatt döbbent rá, hogy 400 km-es körzetet kell bejárni. Meglepte az a tény is, hogy az embereket még mindig a migráció érdekli, ez a téma mindenhol. Ezután kitért a határzárra is. Elmondása szerint megtartanák azt, és egyben módosítanának rajta. Szóba került a Vízmű (talán az elhagyott épület miatt említette meg), majd az 50 fő körüli hallgatóságban hirtelen keresni kezdte Biácsi Petit. A rövid elkalandozást követően a rendőrök dolgára tért vissza. Fontosnak tartotta elmondani, hogy korábban is állami bérezésben részesült, ahogy most is, hiszen valamikor maga is rendőrként szolgált. A leszereléséről és annak okáról azonban a beszámoló elmaradt. És hogy mindez hogyan jön a határzárhoz? Jó átkötéssel folytatta: – Igénybe is szeretnénk venni azoknak az idős, jobbára férfiaknak a segítségét – 50, 60, 65 éves korig is akár –, akik a határőrségnél szolgáltak és megfelelő tapasztalattal rendelkeztek. Azt szeretnénk, hogy az ő bevonásukkal fel tudjuk állítani a magyar határőrséget. – Ezt követően ismét az életrajzát folytatva elmondta, hogy több évet élt külföldön. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ,,Én, aki több évig Nagy Britanniában éltem, migráns voltam.” A választás előtt megjelenő utolsó hirdetésével kapcsolatban is nyilatkozott, miszerint bocsánatot kér az összes jelölőszervezet nevében a kampány miatt.

Ahogy fent írtuk, az inkább párhuzamos fórumon Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely független polgármestere Szabó helyett magával törődött. Sokakban jogosan merülhetett fel a kérdés, hogy vajon miért jött el a Jobbik fórumára. ,,Sok közös van bennünk Zolival!” – kezdte beszédét. Kiderült, mindketten éltek több évet külföldön, és mindketten a Fideszben kezdtek. A független polgármester kiemelte, nem jobbikos, valamint fontosnak tartotta elmondani, hogy nagyon jól esett neki Szirbik Imre köszöntő levele a megválasztása után.

Életútjáról ő is beszámolót tartott. Így került szóba, hogy mindét karrierváltását a Legrand indította el. Először egy kivándorlással, majd a politikára való átállással. Mindkettő – tehát a kivándorlás és a politikai is életveszélyes – mondta. (A Legrand Zrt. január 8-án kiadott sajtóközleménye alapján már 2017. októberben, tehát jóval a politikai pályájának megkezdése előtt megszületett Márki-Zay Péter munkaviszonyának megszüntetésére vonatkozó döntés. A szerk.). A fórumon Márki-Zaytól több sejtelmes kérdés és állítás is elhangzott, mint például mi történhetett az ügynökaktákkal, szó esett zsarolásról, lopásról, valamint a kommunikációs kormányzás is említést kapott. Az este legérdekesebb kijelentését Márki-Zay tette, miszerint ő független, nem ígér semmit, ellentétben Szabóval, akinek muszáj.

 

Visszalépés

 

Információink alapján úgy tudjuk, hogy egy jelölt (nevesítve Tusz Andrea kőröstarcsai lakos) a Hajrá Magyarország! Párt képviselője bejelentette, hogy lemond a jelöltségről, így nem kíván indulni a választáson a Csongrád megye 3. vk-ben.

 

Így az alábbi jelöltek közül váalszthatunk:

 

1.         DOMBI SÁNDOR GÁBOR (EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA) - Szeged, Bánomkert sor 11.

2.         ORNYIK IMRE (FÜGGETLEN) - Szentes, Táncsics Mihály u. 24.

3.         SZABÓ ZOLTÁN FERENC (JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM) - Szentes, Tóth J. u. 36.

4.         MIHÁLY JÓZSEF TIBOR (MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA) - Szentes, Pólya u. 4/A

5.         GILA ÁDÁM (REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT) - Szentes, Cseuz Béla u. 7.

6.     FARKAS SÁNDOR (FIDESZ MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG,
                                         KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT - Szentes, Kispaté u. 1.

7.      DEMETER ISTVÁN (TENNI AKARÁS MOZGALOM) - Csongrád, Dobó István u. 17.

8.      HEGEDŰS BARNABÁS (MOMENTUM MOZGALOM) - Szeged, Jobb fasor 17/b

9.      DR. BENE GÁBOR SÁNDOR (NEMZETEGYESÍTŐ MOZGALOM) - Szeged, Dugonics u. 14.

10.      ROSTÁS DÁVID TIVADAR (ÖSSZEFOGÁS A CIVILEKÉRT PÁRT) - Baks, Kassai u. 14.

11.      BARTÓK GYULA SZILVESZTER (KÖZÖS NEVEZŐ 2018) - Csongrád, Tanya 546.

12.      KASLER SÁNDOR (A HAZA PÁRTJA) - Szentes, Zrínyi u. 10.

13.      MIHÁLY ALEXANDRA (MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT) - Csongrád, Hosszú utca 15.

14.      DR. EÖRSI MÁTYÁS (DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ) - Budapest, XI. ker. Gulyás köz 7/C

15.      D'ELIA VIKTOR ZOLTÁN (LEHET MÁS A POLITIKA) - Budapest XIII. ker. Visegrádi u. 98/D.

 

Szentes, 2018. 04. 05.

 

.