Csontváritól - Veronikáig

Dosztál Veronika festményei a könyvtárban

 

 

 

A Városi Könyvtárban nyílt meg Dosztál Veronika amatőrfestő kiállítása, melynek különlegessége, hogy az ifjú hölgy hivatásként a katonai pályát választotta és szabadidejében alkot. Most is fél év fog kiesni, mert misszióba készül.

 

 

 

Kisgyermekként is szeretett rajzolni és már általános iskolás korában járt rajzszakkörökre. A rajzolást szakközépiskolai tanulmányai alatt sem hagytam abba. Rendszeresen részt vett Szabó András festőművész és művészettörténet tanár óráin, emellett a Tömörkény István Gimnázium grafikai szaktanárainak 2 éves rajzképzésein is fejlesztette rajztudását.

 

 

 

Alkotót kérdeztük, hogy ő miként ítéli meg képeit:

- A képeim igen szürreálisak. A színek és a formai változatosság az, ami felhívja a figyelmet alkotásaimra, ugyanakkor szeretem az aprólékosságot, a kidolgozottságot. Kedvenc technikáim közé tartozik az olaj és az akril. A két anyag sokban különbözik egymástól, míg az olajfesték lassan száradó, nem vízbázisú anyag, erős színkontrasztot és éles fény- árnyékhatást lehet vele kifejezni, az akrilfesték gyorsan száradó vízbázisú, könnyen használható, száradás után műanyaghatásúvá válik. Azonban mindkettő színtartóssága kiváló.

 

 

 

- Példaképként Csontváry Kosztka Tivadar festészetét állítottam magam elé. A legtöbb képemet az ő festészeti stílusa motiválta. Ez leginkább a színek használatában nyilvánul meg. Csontváry festészetét varázsos színvilág és szuverén szimbólumteremtő erő jellemzi.

 

- Az a tervem, hogy minél több képet készítsek, ezzel fejlesszem festői képességemet, és szeretném minél szélesebb körökben megmutatni alkotásaimat. Fontosnak tartom, hogy azok az emberek, akik művészi tehetséggel bírnak, kaphassanak lehetőséget a bemutatkozásra, megmutassák, amire hivatottak. Í

 

"Nézni, nézhet mindenki, de látni csak az láthat, akit az Isteni gondviselés ezzel a képességgel különösen megáldott. És ezek a különös képességgel megáldott emberek vannak hivatva az ember művelődéstörténelmét gyarapítani"

(Csontváry Kosztka Tivadar)

 

Szentes, 2018. 01. 12.

 

 

.