Európai Mobilitási Hét Szentesen - Összefoglaló

Autómentes Nap

 

 

 

„Közös út, közös jövő” mottóval írták ki idén szeptember 16-22. között a nemzetközi megmozdulást, amelynek Magyarország is évről évre a részese. A legutóbbi Európai Mobilitási Héthez mintegy 2500 önkormányzat csatlakozott. A résztvevő ötven ország versenyében Ausztria és Spanyolország mögött végzett hazánk a harmadik helyen több mint 200 csatlakozó településsel. Az idei kiíráshoz Csongrád megyéből csatlakozott Bordány, Csongrád, Forráskút, Hódmezővásárhely, Mindszent, Mórahalom, Sándorfalva, Szeged, és Szentes is.

 

Az Európai Autómentes Napot minden év szeptember 22-én tartják, ekkor számos településen külön kérik a lakosságot, válasszanak a személyautó helyett más alternatívát, érjék el úti céljukat gyalogszerrel, kerékpárral, tömegközlekedési eszközzel.

 

 

 

Szentesen új helyszínen került megrendezésre az autómentes nap, melynek nagyon örültek a Kossuth utcai vállalkozások, így nem esett ki számukra egy teljes nap a forgalomból.

 

 

 

 

 

 

A Kossuth téren számos társprogramokkal népesítették be Szentes főterét, így a Sportágválasztó valamint az I. Városi Érzékenyítő Nap is állomáshelyként szolgálhatott a résztvevő osztályoknak, csoportoknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bringa Doki Szentesen

Ingyenes kerékpár állapotfelmérés a piacon

 

 

 

Az Európai Mobilitási Hét keretében 2017. szeptember 21-én BRINGA DOKI várta a pácienseket az Apponyi téri piacra, ahol kisebb javításokat végzett el. Lehetett az akár a kerékpár felpumpálása vagy a nyereg beállítása vagy pl. prizma pótlása.

 

 

 

Ezzel párhuzamosan a Szentesi Rendőrkapitányság a BIKESAFE kerékpár-regisztrációs programja is volt a BRINGA DOKI mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes - Csongrád "g"-ÁTfutás

 

 

 

Idén, 21. alkalommal rendezték meg a Csongrád-Szentes "g"-ÁTfutást, szeptember 16-án, szombaton, a Mobilitási Hét keretében. Szikrázó napsütés követte a futókat a gáton, akik évről-évre nekivágnak a két várost összekötő versenynek.

 

 

 

Összesen 99- en indultak a rövid távon (8 km) 89-en vágtak neki a teljes távnak (14 km). A rajt időpontjában, mintha mindenki az óráját egyeztette volna, és a visszaszámlálás időpontjában a legnagyobb ellenféllel küzdhetett meg, saját magával. Többen úgy nyilatkoztak a versenyzők közül, hogy az elmúlt 5-6 év legkorrektebb rendezése volt. Igaz, a rövid táv hosszabb volt, mint az előző években, de a versenyzők vették az akadályt, és teljesítettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hosszú távú verseny abszolút eredménye:

Labádi Zoltán (V. kcs), Szaszkó Dominik (IV. kcs) Nagy Sándor (VII. kcs).

 

 

 

Mini futam

 

 

 

Idén, 21. alkalommal rendezték meg a Csongrád-Szentes "g"-ÁTfutást, szeptember 16-án, szombaton, a Mobilitási Hét keretében. A sportpályán a legkisebbek is megmutathatták, hogy mit tudnak, 400, illetve 800 m-en.

 

 

 

 

 

Közlekedésbiztonsági vetélkedő a Gödörben

 

 

 

Az Európai Mobilitás Hét keretében a Szentesi Huszárok a Honvéd Rákóczi Sportegyesület Túramotoros Szakosztálya közlekedésbiztonsági vetélkedőt szervezett az Ifjúsági Ház melletti szabad területen. Számos partner segítségével sikerült ebben az évben is megrendezni ezt a megmérettetést. A Profi Autósiskola, a Szentesi Rendőrkapitányság és Szentes Város Önkormányzata segítette a rendezvény sikerességét.

 

 

 

Összesen hét csapat nevezett a megmérettetésre, mely minden ponton a biztonságos közlekedéshez kapcsolódott. Tesztek és ügyességi feladatokból álló megmérettetésen első lett a Koszta József Általános Iskola 7/a osztálya. A második helyen a Koszta József Általános Iskola 7/b osztálya végzett, míg a harmadikra a Klauzál Gábor Általános Iskola 8/a osztálya állhatott fel.

 

A legjobb lány versenyző Szalai Kamilla Luca (Koszta 7/b), a legjobb fiú versenyző Szekeres András (Klauzál 7/a) lett.

 

 

BIKESAFE pont a versenyen

 

Egy érdekes feladat végrehajtását rögzítettük videón is, mely tanulságos lehet nem csak a résztvevőknek, hanem a kívülállóknak. A feladat az volt, hogy "részeg szemüvegben" kell a kerékpáros ügyességi pályának az elejét teljesíteni, ami több, de inkább kevesebb sikerrel teljesült.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Családi és Sportnap a Rákóczi F. utcai óvodában

 

 

 

Gyerekzsivajtól volt hangos a Rákóczi Ferenc utcai Óvoda és környéke szombaton reggel, hiszen 16. alkalommal rendezték meg a Sportnapot a múlt hétvégén. 200 gyermek és szüleik látogattak el a rendezvényre. Nagyon sok egykori óvodás is eljött családjával. Rengeteg program, játék és feladat várta a résztvevőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyermekprogramok
a Vasúttörténeti Emlékhelyen

 

 

 

A Vasúttörténeti Alapítvány szentesi gyűjteménye azért létesült, hogy megőrizze a vasút gazdag múltjának emlékeit. A látogató rögtön egy 2012-ben kiállított, második világháborús német, Austin típusú katonai sínautóval találja magát szemben, majd egy igényes, parkosított területen vidám gyerekhangok kíséretében közeledik egy hatszemélyes kézihajtány a sínen, mintegy körbeölelve a szakmai gyűjteménynek helyet adó épületet. Szétnézve a díszhalas medencés, virágba borult kis parkban, az Almafa megállóhelynél pihenő Thomas kisvasúton, a mai motorkocsik közvetlen közelében álló mozdonymatuzsálemen, ki hinné, hogy az egykori építési főnökség telephelyén található, rendkívül elhanyagolt állapotából sikerült feléleszteni, sőt, újjávarázsolni a környéket.

 

A Mobilitási Hét keretében ide várták az óvodai csoportokat, hogy megismerkedjenek a múlt és a jelent vasúti közlekedésével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 09. 26.

 

 

 

.