Személy- és vagyonőri képesítést kaptak az érettségivel

 

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskolájában Szentesen, évek óta rendészeti képzés folyik. Ebben az évben azonban először kerülnek átadásra, az ágazati szakképzés keretében azok az érettségi bizonyítványok, amelyekben rész szakképesítést - személy- és vagyonőr – is kapnak egyben a tanulók. 18 tanuló érettségizett és közülük 13-an jelentkeztek rendészeti szakgimnáziumi képzésre, akik közül 8 tanulót már biztosan felvettek - tudtuk meg Pintér Etelka igazgatónőtől.

 

 

 

2017. június 28-án a bizonyítványok átadása megtörtént, melyre eljött a Belügyminisztérium Vezetőképzési, Továbbképzési és Tudományszervezési Főosztály Továbbképzési Osztály szakterületi vezetője Kutsera Péter r. alezredes, aki közreműködött az írásbeli tételeket összeállító bizottságban.

 

Négy osztályban mintegy száz diák tanulja választható érettségi tantárgyként a katonai alapismereteket a Zsoldos-középiskolában. 2009-ben indult a képzés, ami az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közelsége miatt kézenfekvő volt. A rendészeti-honvédelmi alapozó szakmacsoportos oktatás keretében szeptemberben már a kilencedik évfolyam kezdi meg a speciális jellegű szakiskolai képzést. Az évfolyamonkénti egy osztály diákjainak fele katonai, a másik fele pedig rendvédelmi alapismereteket tanul.

 

 

 

Korábban egy pályaorientációs tantárgy keretében amit belügyi rendészeti ismereteknek meghívtak már nagyon régóta érettségiznek tanulók de viszont ebben az évben van először olyan érettségiző évfolyamon akik az új rendészeti ágazati ismeretekből tesz érettségit ami már valóban szakképesítés végzéséhez juttatja hozzá a tanulót illetve egy újabb utat nyit neki a rendészeti szakgimnáziumok felé. A rendészeti Szakgimnáziumba korábban is jöttek a belügyi rendészeti ismereteket tanuló tanulók de ez az új ágazati képzés egy olyan lehetőséget biztosít hogy egy két éves rendőr tiszthelyettes szakképzésben félévet elismernek részükre és csak másfél évig kell tanulniuk a rendészeti szakgimnáziumban.

 

 

 

Az érettségi bizonyítvány nem konkrét szakképesítést ad hanem ez az érettségi bizonyítvány munkakör betöltésére, méghozzá személy és vagyonőr munkakör betöltésére biztosítja a lehetőséget a tanulók számára ami azt gondolom hogy szintén nagyon jó lehetőség nekik. Tehát igazából két irány mutatkozik az egyik a rendőr szakma felé a rendészeti szakgimnáziumba, másik a személy és vagyonőr felé illetve ugyan plusz beszámítás nincs hiszen nem beszélünk hosszú szakképzésről de lehetőség nyílik mondjuk a büntetés végrehajtás irányába is - mondta Kutsera Péter r. alezredes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.