Világklasszisok Fábiánsebestyénben

Már csak egy hét és indul az idény legrangosabb hazai fogathajtó versenye

Részletek a május 4-7. között rendezendő fogatversenyről.

 

 

 

Az idei lesz a 35. fogathajtó verseny Fábiánsebestyénben, a Kinizsi Park azonban már Duna-Alpesi Kupát és világbajnokságnak is helyet adott. A mostani megmérettetés méltó előkészülete lesz a lipicai világbajnokságnak, illetve a göteborgi Európa-bajnokságnak, ennek szellemében készítették elő többek között a 8 akadályból álló maratonhajtó pályát, amely kisebb újdonságokat is tartalmaz majd – derült ki a Kinizsi Park hétfői sajtótájékoztatóján.

 

A szervezőbizottság elnöke, Farkas Sándor elmondta, hogy az előkészületek jól haladnak, s a szervezésben a fiatalokra külön gondoltak, hiszen a 14 év alatti gyerekek térítésmentesen vehetnek részt a 4 napos rendezvényen.

 

 

 

A Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának részéről jelen lévő Lázár Zoltán elmondta, hogy ő is és testvére, Lázár Vilmos is indul Fábiánsebestyénben. Hozzátette: az idei évben ő kettes-, és négyesfogat kategóriában is versenyez. A négyesfogatoknak Göteborgban Európa-, a kettesfogatoknak Lipicán világbajnokságot rendeznek. Fábiánsebestyénben a négyeseknél indul, mert a szabályok szerint dönteni kellett, hogy a négyeseknél-, vagy ketteseknél versenyez. Lázár Zoltán kiemelte, hogy a fábiánsebestyéni mezőnyben igazán jó hajtók indulnak, négyesben például jelen lesz a holland Bram Chardon, aki a világ egyik legjobb hajtójának Ijsbrand Chradonnak a fia, illetve a svájci Jerome Voutaz.

Lázár Zoltán hangsúlyozta, hogy az idény most kezdődik, így a május 4. és 7. között megrendezésre kerülő verseny jól szolgálja a felkészülést is. – Itt mindenki lemérheti, hogy hol tart jelenleg. Mi most fejeztük be az edzőtáborozást, most érkeznek haza a lovak – fejtette ki, hozzátéve, hogy új fogat-összeállítással indul.

 

 

 

Hat kategóriában 10 nemzet 60 foghajtója vesz részt az idei év legrangosabb hazai fogathajtóversenyén Fábiánsebestyénben. A május 4. és 7. között megrendezésre kerülő megmérettetésen póni-, egyes-, kettes-, és négyesfogathajtók is versenyeznek. A Csongrád megyei településen immár 35. alkalommal rendeznek nemzetközi fogatversenyt, a Kinizsi Park korábban már kettesfogathajtó világbajnokságnak és Duna-Alpesi Kupának is helyet biztosított. Ismételten nagyon komoly rangot kapott a nemzetközi verseny, s a versenyzők is fontosnak tartják az indulást a Kinizsi Parkban.

 

 

 

Egy hét múlva kitárulnak a fábiánsebestyéni Kinizsi Park kapui. A Lovasnapok keretében megrendezésre kerülő nemzetközi fogathajtó verseny csütörtökön délután 14 órától kezdődik. A versenyen induló nemzetek közt van Csehország, Hollandia, Svájc, Görögország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, és természetesen Magyarország legjobb fogathajtói is megmérettetik magukat. Az idei mezőnyben ismét számos többszörös világbajnokot láthat majd a közönség. Május 4. és 7. között jelen lesz itt Magyarország teljes élmezőnye, s külföldről is neves hajtók érkeznek az alföldi településre, ahol az idei év legrangosabb hazai fogathajtóversenyét rendezik meg.

 

 

 

A Kinizsi Parkban indul  majd a tizenegyszeres világbajnok Lázár Vilmos, illetve testvére, az egyéni és csapat kettes-, és négyesfogathajtó világbajnokunk, Lázár Zoltán is. Nem maradhatott ki az indulók névsorából az a szintén világbajnok Dobrovitz József, aki idén februárban negyedik helyen zárta a FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa göteborgi döntőjét, illetve szintén világbajnok fia, ifj. Dobrovitz József sem, aki a legutóbbi fedeles versenysorozatban kevéssel maradt le a döntőbe kerülésről, hiszen a 7. helyen zárt. A tavalyi bredai világbajnokságon pedig a legeredményesebb magyar hajtó volt. A mezőnyben lesz a világbajnok svájci hajtó, Jérome Voutaz is, aki a fedeles világkupa döntőjében a második legjobbként fejezte be a versenyt Göteborgban. Fábiánsebestyénben láthatja majd a közönség a holland hajtólegenda, Ijsbrand Chardon fiát, Bram Chardont is, aki a múlt hétvégén a hollandiai Horstban összetettben megelőzte édesapját is harmadik helyezésével.

 

 

 

A verseny azért is izgalmasnak ígérkezik, mert az idei évben kettesfogathajtó világbajnokságot rendeznek Lipicán, melyen a magyarok címvédőként vesznek részt, hiszen két évvel ezelőtt Fábiánsebestyénben a magyar hajtók szerezték meg az első helyet. A négyesfogatok számára pedig Európa-bajnokságot rendeznek Göteborgban. Többek között ez is okot adott arra, hogy a fábiánsebestyéni verseny szervezői az idei évben is magasra tegyék a mércét. A mostani megmérettetésen – a korábbiaktól eltérően - 8 akadályos maratonhajtó pályát kell teljesíteniük a fogatoknak. Ezen felül a versenyhelyszín tovább szépült, mindamellett, hogy a versenyzők és a nézők biztonságára és ellátására maximálisan ügyelnek a szervezők. A szervezőbizottság elnöke, Farkas Sándor szerint az előkészületek jól haladnak, s a szervezésben a fiatalokra külön gondoltak, hiszen a 14 év alatti gyerekek térítésmentesen vehetnek részt a 4 napos rendezvényen.

 

 

 

A Fábiánsebestyénben immár 27. alkalommal induló Lázár Zoltán a felkészülésről elmondta, hogy ő is és testvére is rajthoz állnak a jövő heti versenyen. Lázár Vilmos kettes fogattal, ő maga négyesfogat kategóriában versenyez, ráadásul új fogat-összeállítással indul. A világklasszis versenyzők edzőtáborozást követően érkeznek Fábiánsebestyénbe, mindkettőjük számára fontos verseny az itteni, hiszen idénykezdő megmérettetésről van szó, így mindenki lemérheti, hogy hol tart jelenleg a világversenyekre való készülődésben.

 

 

 

Szentes, 2017. 04. 28.

 

.