Ünnep előtti feltöltődés

A női lélek titka!

 

 

 

A boldogságról, az életről, az egészségről volt szó, főszerepben a NŐvel, november 24-én, a megyeháza dísztermében. Aki eljött a péntek délutáni rendezvényre, informálódhatott, szórakozhatott, töltődhetett.

 

Az esemény ötletgazdája és főszervezője Vidovicsné Molnár Zsuzsanna, házigazdája Tóth Olivér színművész volt, aki az előadókkal beszélgetett.

 

 

 

Hogyan NŐ a boldogságunk? Erről mesélt Bánfiné Szőke Erika, a szentesi Boldogságklub vezetője, aki 2014-ben találkozott a programmal, amely a pozitív pszichológiára épül. A hullámvölgyekben keressük a kapaszkodót, ez a klub egy ilyen lehetőséget kínál. Minden hónapban kapnak egy forgatókönyvet, amelyben elméleti és gyakorlati feladatok vannak, különböző tematikák alapján. A november például a társas kapcsolatok hónapja volt. Erika azt ajánlotta, hogy vegyük körül magunkat pozitív emberekkel.

A délután folyamán NŐtt a szépségünk is, a Dancsó Erika Szalon segítségével. Kalamusz Kata fodrász arról beszélt, hogy minden egyes vendégben más belső szépség rejlik, az ő feladatuk, hogy ezt a szépséget láthatóvá tegyék. Vargáné Ágoston Szilvia kozmetikus fontosnak nevezte, hogy a lélek és a külső is harmóniába kerüljön. Nekünk, anyukáknak az a legnagyobb bajunk, hogy a reggeli rohanásban nincs idő magunkra, ezért bemutatott egy 5 perces sminket. Az első az alapozó vagy korrektor, a második lépés a szem– öldök kiemelése, a harmadik a pirosító, negyedik a spirál, és az utolsó a szájfény vagy rúzs.

 

 

 

NŐtt az intimitásunk, amelyhez Repa Ari, KIT (Kriston Intim Torna) tréner adott kapaszkodót. Az intimitás az, amikor a másik ember felé meg tudunk nyílni. Kriston Andrea 31 éve foglalkozik ezzel a témával, az intim szokásokról kérdezik a hozzájuk fordulókat, ami még mindig tabunak számít. Szégyelljük, és nem beszélünk a hólyagsüllyedésről, a méhsüllyedésről, vagy az inkontinenciáról. A 12 órás tréning alatt sok örömet és boldogságot élnek meg a résztvevők. Működik egy gyerekprogramjuk is, a tinik pedig nagyon nyitottak.

 

 

 

 NŐtt a biztonságunk, hiszen a családsegítő központ is jelen volt a rendezvényen. László Gyöngyitől megtudtuk, hogy mi a bántalmazás, a családon belüli erőszak. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy ide tartozik a lelki terror, a megfélemlítés, a gúnyolás, az önrendelkezési jog korlátozása, de a gazdasági függőség is. Nagyon sokan nem is tudnak róla, hogy ők valójában bántalmazottak. Aki erőszakot lát, vagy annak részese, kérjen segítséget! Ők többek között családterápiát, mediációs eljárást ajánlanak a hozzájuk fordulóknak.

 

 

 

NŐtt a vitalitásunk is, dr. Huszák László előadásának hatására. Az embernek saját magának kell gondoskodnia magáról, pénzügyileg és egészsége szempontjából is. Az orvos azt hangsúlyozta, hogy az egészségünket csak 27 százalékban határozza meg a genetika, 11 százalék az egészségügyi ellátórendszer, a maradék 62 százalék pedig rajtunk múlik. Azon, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. A zöldségekben és gyümölcsökben sajnos egyre kevesebb vitamin található, melyek pótlásáról étrend kiegészítőkkel gondoskodhatunk.

NŐtt az egészségünk a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda vezetőjének, Czakó-Kádár Viktóriának az útmutatásai alapján. Viki fontosnak tartja, hogy minden nap félórát, de legalább heti 150 percet mozogjunk. Beszélt a táplálkozásról is, a legfontosabb, hogy rostban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, napi 8 adag zöldséget, amelyek legyenek minél színesebbek. És ne hanyagoljuk el a lelki egészségünket se, amely az életmód szerves része. A rendezvény fő programja Pribránszki Marianna viselkedéspedagógus Helyesen szeretni – Gyerkőcökkel suttogó című előadása volt, amelyről lapunk következő számában olvashatnak összefoglalót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köszönet az összefoglaló írásért Palicska Irénnek (Szentesi Élet).

 

 

Szentes, 2017. 12. 08.

 

.