Elzárták gázt a kórházban

Nem látható fejlesztések 140 millióval csökkentik a rezsit

 

 

 

Még mielőtt bárki félreértené a címet, tisztázzuk, hogy olyan fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt évben a szentesi kórházban, amelynek köszönhetően a felhasznált földgáz fogyasztást nullára redukálta az intézmény.

De nézzük, minek köszönhetjük ezt a hatalmas rezsicsökkentést.

 

Három lezárult uniós pályázatnak köszönhetően éves szinten 140 millió forinttal csökkel a kórház rezsije - hallhattuk Dr. Kalmár Mihály főigazgatótól, a Dr. Bugyi István Kórház vezetőjétől a minapi sajtótájékoztatón.

 

Az első pályázatban napelem rendszerek kerültek a kórház és annak épületeinek tetejére, mely csaknem 20 millió forint kiadáscsökkentést jelent. Pl. a melegfürdőre (mert a szentesiek így ismerik) felkerült egységek annyi energiát termelnek, amely az intézmény fél éves fogyasztása. Itt gyakorlatilag felére esett vissza villanyáram felhasználása.

 

Megszűnt a központi kazánház (68 millió forint megtakarítás) és átálltak teljes fűtésrendszerükkel geotermális fűtésre. Nincs gázfogyasztás az intézményben, amely annak köszönhető, hogy a konyha üstjeit is elektromos fűtésűre cserélték.

 

Az intézmény mosodája megszűnt, és csatlakozott másik négy kórházzal közösen egy központi mosodához. Ezáltal 22 millióval kisebb lett ez a költség is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 12. 08.

 

.