Újabb tervek a színházról

Íme, megszereztük a legújabb terveket

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata képviselő-testületének szakbizottsága (Városrendezési- fejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság) előtt ismertették a legújabb elképzeléseket, tervek az új épülő (megújuló) színházról, mely szintén Tóth József nevét fogja viselni.

 

 

 

A tervek nagyobb felbontású képeiért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 

 

 

A Szecessziós Házban történt kihelyezett ülés és tervismertetőn Antal Balázs Tibor bizottsági elnök részletes tájékoztatást kért, a tervezőktől, építészektől, hogy nagyobb rálátása legyen a döntéshozóknak az épületkomplexum ezen részének terveiről.

 

Wittek Krisztina főépítész ismertette elsőként a ház történetét, majd Szabó János építész folytatta a tervismertetőt, végül Szenes István a belsőépítészeti terveket ismertette.

 

Az épület története már sok helyen megjelent, így annak részleteit nem kívánjuk újra leírni, mert mindenkit az érdekel, hogy vajon milyen lesz???

 

 

 

 

 

Első és legfontosabb, hogy az épület színházi szárnya nem lesz lebontva és új épületként épül majd a színház, hanem a régi külsőbe egy új modern belsőt álmodtak a tervezők. A színház nem konkrét színházi funkciókat fog csak ellátni, mert a támogatás idegenforgalmi attrakcióra való támogatás, nem pedig színház építésére szolgál. Ezért a belső teret többfunkciósra tervezi, melyben lehet bál, lehet nagyobb konferencia, vagy szalagavató, de alkalmas lesz centrális, pást vagy éppen kukucska színházi előadások megvalósítására.

 

Egy színház színháztechnikája 3-400 millió forint, melyből a legszükségesebbeket terveztek bele első körben, így a szükséges összeg tizedéből kell e téren gazdálkodni! Fontos kérdés a szellőzés, klimatizálás! Az a döntés született, hogy kiépülnek a hűtő légutak, de csak szellőztetéssel lehet majd a levegőt frissíteni. Ha a színházi évadot vesszük alapul, akkor nincs is klimatizálásra szükség, de meg lesz a lehetőség a későbbi beszerelésre - mondta Szabó János. Ez közel 200 millió forint lenne.

 

Abban a kérdésben is állásfoglalást kértek a tervezők, hogy legyen-e forgó színpad. Ezt is belehet később szerelni, de a tervezésben már most gondolni kell rá.

 

Fontos változás, hogy nem csak elölről lesz arca az épületnek, hanem hátulról is. Ez azt jelenti, hogy a színpad fedését úgy kell elképzelnünk, mintha harmonika szerűen nyúlna ki az épületből ez a rész (könnyűszerkezetes fém burkolatú). Hátulról akár nyári színházi előadások is megvalósulhatnak, vagy szabadtéri moziként is működhet ez a rész, valamint a Gólyás Ház udvari részét szeretnék jobban integrálni, de ez a funkció még nincs részletesen kidolgozva.

 

Fontos és 20 milliós költség, hogy az udvari részen található transzformátor állomás (konténer) kikerüljön onnan, mert az udvart és annak funkcióját korlátozza, zavarja. Újra élettel kívánják megtölteni nem csak az épületet, hanem annak udvarát is - fogalmazott Szenes István belsőépítész.

 

A tervezők továbbá elmondták, hogy fontos lenne egy színházi szakember, akinek lenne elképzelése az épület működtetésével kapcsolatban, mert akkor az általa megálmodott funkciókhoz építészetileg tudnák alakítani a terveket. Ez lenne az első és legfontosabb, hogy funkciójában és kialakításában is profi épületet tudjanak átadni Szentes közönségének.

 

Nem az a fontos, hogy egy épületben minden legyen és semmi ne működjön, hanem ami elkészül, az tényleg a mai kor igényének feleljen meg. Lift is kerül majd az épületbe, melynek sokan örülnének, amely akár egy fontosabb vendég (VIP) elszeparálását is meg tudja oldani. Az előtérben büfé és információs pult lesz, valamint a pice részen lesznek kialakítva a kiszolgáló egyéb egységek.

 

Érdemes a terveket kinagyítani, mert ennél sokkal több információt mutatnak! Jó böngészést hozz, és amint újabb információt tudunk azt közreadjuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelenleg így néz ki a színház belülről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 11. 04.

 

.