1500 fa ültetésében segédkezett a Szentes-Csongrád Rotary Club

 

 

 

Az idén 50 éves szentendrei Skanzenben közel 500 magyar Rotary Klub tag mintegy 1 500 fát ültetetett el október 28-án, ezzel is részt vállalva a Rotary világméretű kezdeményezésében, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

 

Kinagyítható!

 

 

 

Ez évben a Rotary világszervezet 1,2 millió tagja felvállalta, hogy a világ 200 országában minden Rotary Klub tag ültet egy-egy fát, ezzel is kifejezve a környezetvédelem iránti elkötelezettségét és jó példát mutatva szűkebb hazájában.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

A program előzményeként júliusi magyarországi látogatásán Ian Riseley világelnök jelképesen az első fát a Skanzenben ültette el.

 

 

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetben helyezkedik el, így különösen fontos területén a flóra és fauna védelme, a faállomány pótlása. A faültetés során az önkéntesek még arra is figyeltek, hogy a múzeum nyolc tájegységében, az ott található kiállításokban megjelenő hazai vidékekre jellemző fafajták kerüljenek a földbe, így például a Felföldi Mezőváros tájegységben a Gönczi magyar kajszibarack. A rendezvény díszvendége, az idei Príma Primissima díjra jelölt Bálint György, mindenki Bálint Gazdája volt, aki mint Rotarysta és mint kertész szakember, jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést.

 

 

 

A faültetési programban aktív szerepet vállalt a Szentes-Csongrád Rotary Club lelkes Csapata. Az egész napos programon az ország 53 Rotary Klub egy-egy régiója speciális ételkölteményt készített. A bográcsba került igazi hagyományos szentesi lecsó, miskolci pincepörkölt, nyírségi töltött káposzta, szegedi halászlé, de mosoni szarvaspörkölt is. A 4 földrészről, több mint 10 országból hazánkba érkezett Rotary cserediákok nemzetközi paprikáskrumplit főztek. Megalakult a „Rotary Hazai Ízek Rajongói Köre”, amely az ételköltemények mellett egy igazi hungarikum, a pálinka jó hírét is szeretné öregbíteni. Az esemény legfontosabb üzenetét jól kifejezi a Rotary és egyben a faültetés jelmondata is: „Making a difference!” , azaz „Változtatni a világon!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 11. 03.

 

.