A "Nagy Háború" és Szentes

 Első világháborús emlékhelyek városunkban

 

 

 

A Szentes Városi Könyvtár és a Szentes-Csongrád Rotary Club közös rendezésében 2017. október 4-én a Könyvtárban hangzott el a fenti címmel Labádi Lajos főlevéltáros, nyugalmazott igazgató vetített képes előadása.

 

 

 

Az első részben rövid összefoglalót kaptunk az I. Világháború jelentősebb fordulópontjairól a korszak helyi sajtóján keresztül és a korabeli szentesi események, politikai- közéleti szereplők bemutatásával.

 

Szentesről mintegy 1.200 hősi halott esett áldozatul a Nagy Háború folyamán.

 

Az előadás második részében sorra kerültek a városunkban fellelhető első világháborús emlékhelyek a katonasíroktól, temetői emlékművektől az emléktáblákon keresztül a köztéri alkotásokig.

 

A gazdag képanyag forrásaként a Szentesi Levéltár Fotótára, illetve Lantos Imre jelenkori felvételeinek gyűjteménye szolgált.

 

Az előadás szöveg-és képanyagából összeállított dolgozat elérhető az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményben - a linkre, vagy az itt balra látható borítóképre kattintva.

 

Az esthez kapcsolódva a Tájak-Korok-Múzeumok Koszta József Klub és a Szentes-Csongrád Rotary Club kerékpáros körutat szervez az emlékhelyekhez október 14-én szombaton 14 órától Lantos Imre és Tímár Ferenc vezetésével. Az Erzsébet térről induló túrára a klubok tagjai minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

 

Szentes, 2017. 10. 10.

 

.