LENGYEL TÁJ

 

 

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör a Łodzi Fotóművészek Társasága archívumából LENGYEL TÁJ címmel rendezett kiállítást, mely 2016. augusztus 22-én (hétfőn)nyílt meg a Művelődési és Ifjúsági Házban.

 

 

 

Az Adam Zieliński, Ryszard S±siadek, Mariusz Nowicki, Krzysztof Kurowski, Izabela Zielińska, Krzysztof Wojciechowski, Dariusz Łaski, Dariusz Marcinkowski, Edward Kociński, Sławomir Grzanek, Jerzy Strzelecki, Krzysztof Ziętkowski, Marek Krymarys, Tomasz Grzeszczak, Urszula, Ratajczyk, Jerzy Meyer, Witold Krymarys, Piotr Gmosiński, Maria Tymińska fotóiból nyílt tárlaton Dr. Demeter Attila alpolgármester mondott köszöntőt, melyet az intézmény nyitvatartási idejében 2016. október 20-ig bárki megtekinthet.

 

 

 

A Lodzi Fotóművészek Társasága a legrégebbi, megszakítás nélkül működő fotóművész egyesület Lengyelországban. Rendszeresen ott van a város rendezvényein, a fesztiválokon és bemutatókon, többek között a Media Travel, Fotofestiwal, Festiwal Dialogu Czterech Kultur (Négy Kultúra Párbeszéde). Jelentősen bevéste magát Lódz kulturális térképébe. Külföldi partnerekkel működik együtt Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Spanyolországban, Magyarországon.

Különös jelentőséggel bír a már több éve tartó együttműködés a kiskunfélegyházi és szentesi fotókörökkel. Itt a „Lengyel-magyar két jó barát...” mondás semmit sem veszít az aktualitásából. 

A Lengyel Köztársaság Parlamentje Alsó és Felső Házának valamint a Magyar Országgyűlés rendelete a 2016-os évet a Lengyel - Magyar Szolidaritás Évévé nyilvánította. A megnyitó májusban volt, az ezzel kapcsolatos események pedig egészen a 2017-es év végéig fognak tartani. Ebből az alkalomból a kulturális rendezvények keretében Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és Lengyelország Külügyminisztériuma meghirdették a Magyar–Lengyel Nem-Kormányzati Együttműködési Programot. Többek között ebből a programból származó támogatás tette lehetővé a magyarországi fotókiállítások megszervezését: Kiskunfélegyházán „Élesen”, Szentesen pedig „Lengyel táj”, Eugeniusz Haneman – „Évtizedek”, Marius Nowicki – „Az idő pókhálója” címmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 08. 23.

 

 

.