Közszolgálati dolgozók elismerése

Átadták a DR. CSERGŐ KÁROLY EMLÉKÉÉRT DÍJ-at

 

 

Az államalapító Szent István és egyben az új kenyér ünnepe alkalmából adják át hagyományosan Szentesen a Közszolgálati érmeket. A bronz plakettel az önkormányzati intézményekben kiemelkedő közszolgálati munkát végző dolgozók teljesítményét ismeri el a város, a munkahelyi vezető ajánlása alapján.

 

 

 

Idén augusztus 19-én délelőtt a Városháza konferenciatermében délelőtt rendezett ünnepségen 15 dolgozó kapta meg az elismerést.

 

 Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. októberi ülésén alkotta meg az önkormányzati elismerések és a Dr. Csergő Károly emlékéért díj alapításáról, adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletét.

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. július 22-i ülésén döntött, hogy 2016. évben Krajsóczki Sándorné, a Közös Önkormányzati Hivatal Számviteli és Tervezési Irodája nyugalmazott vezetőjének ítéli oda a Dr. Csergő Károly emlékéért” díjat, melyet ezen az ünnepségen vehetett át.

 

 

A helyi közszolgálatban végzett kiemelkedő munkájáért „Kiemelkedő közszolgálati munkájáért” egyszeri elismerésben részesült

  

Berezvai Mónika Debóra       a Szentesi Intézmények Gazdasági Szervezete iskolai védőnője,

Botyánszki Barbara    a Közös Önkormányzati Hivatal építéshatósági ügyintézője,

Bugya Katalin              a Családsegítő Központ adminisztrátora,

Dr.  Bujdosó Károly    a Városellátó Nonprofit Kft Városüzemeltetési részlegvezetője,

Gál Antal                        a Családsegítő Központ  intézményvezetője,

Jaksa Ágnes                 a Dr.Sipos Ferenc Parkerdő Otthon ápoló-gondozója,

Janóné Kispál Katalin a Művelődési Központ művelődésszervezője,

Ladányi János             a Hajléktalan Segítő Központ szociális munkatársa,

Lakos Lajosné             a Bölcsőde kisgyermek-nevelője,

Lénárt István                a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon kertésze,

Nagyiván Lajosné       a Gondozási Központ szociális gondozója,

Papp Ferenc                 a Városellátó Nonprofit Kft hulladékgazdálkodási részlegvezetője,

Török Ida                       a Közös Önkormányzati Hivatal hagyatéki ügyintézője,

Törőcsik Sándor         a Sportközpont pályamunkása,

Vágvölgyi Zoltán Vendel  a Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft könyvtárosa,

 

 

 

 

DR. CSERGŐ KÁROLY EMLÉKÉÉRT DÍJ

 

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. októberi ülésén alkotta meg az önkormányzati elismerések és a Dr. Csergő Károly emlékéért díj alapításáról, adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletét. Az elnevezéshez Dr. Csergő Károly lánya Dr. Széchenyiné Csergő Judit hozzájárulását adta, továbbá családjával együtt egyszeri támogatással járultak hozzá az első, 2016-os díj adományozásával kapcsolatos kiadásokhoz.  

 

A díjban Szentes város területén közszolgálati jogviszonyt korábban betöltő, vagy jelenleg is aktív jogviszonyban álló személy részesülhet.  Az a közszolgálati tisztviselő részesülhet ebben az elismerésben, aki több évtizedes munkájával szolgálva a város előre haladását, az ügyfelek, a város polgárai érdekében humánus, az alapszolgáltatásokon messze túlmutató probléma megoldási képességét bizonyította. Aki személyiségével, alázatával, emberközpontúságával példát mutat a fiatalabb kollégák számára, ily módon mind munkatársai, mind az ügyfelek nagyrabecsülését magáénak tudhatja, vagy tudhatta.

 

Dr. Csergő Károly vármegyei tisztviselő, közigazgatási reformer, szociográfus, Szegváron született 1879. szeptember 25-én. A gimnáziumot Szentesen, jogi tanulmányait Budapesten és Kolozsváron végezte. 1903-ban jogtudorrá avatták. 1901-ben lépett Csongrád vármegye szolgálatába. 1912-ben főjegyzővé választották.

Ebben a minőségében ő irányította azt a nagyszabású mezőgazdasági munkásház-építési akciót, amelynek eredményeként 1400 munkáscsalád jutott saját otthonhoz. Az első világháború idején ő szervezte meg és vezette a vármegyei közélelmezési ügyosztályt. Érdemeiért 1916-ban a Ferenc József Rend Lovagkeresztjével tüntették ki. 1918-ban jelent meg a Közigazgatási fórumok c. munkája, amelyet az MTA dicséretben részesített. 1925-ben Csongrád megye alispánjává választották, mely tisztségét nyugdíjazásáig, 1937-ig viselte. Alispáni működését a korszak súlyos gazdasági, szociális és közegészségügyi problémái iránti érzékenység jellemezte. Szociográfiai munkáiban – Az Alföld problémái (1931), A sokgyermekes családok védelme (1939) – igyekezett ráirányítani a figyelmet a megoldást sürgető kérdésekre. 1937-ben az Országos Mezőgazdasági Szociálpolitikai Tanács alelnökévé választották 1946-ban a Gazdasági Főtanács felhívására tanulmányt készített a közigazgatás átalakításáról, munkáját aranyéremmel jutalmazták….  

 

***

 

Szentes város lakosságának, gazdasági és társadalmi szervezeteinek felkérése alapján, a beérkezett javaslatokat a Képviselő-testület megtárgyalta és 2016. július 22-i ülésén döntött, hogy 2016. évben Krajsóczki Sándorné, a Közös Önkormányzati Hivatal Számviteli és Tervezési Irodája nyugalmazott vezetőjének ítéli oda a Dr. Csergő Károly emlékéért” díjat.

 

 

 

 

 

Krajsóczki Sándorné a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd Államháztartási könyvelői tanfolyamon, a Pénzügyminisztérium által szervezett Felsőfokú Államháztartási tanfolyamon vett részt és szerzett felsőfokú államháztartási szakképesítést.

1994-ben közigazgatási alapvizsgát, majd 2003-ban közigazgatási szakvizsgát tett.

1998-2002. között a Soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Pedagógiai Főiskolai Karának levelező tagozatán folytatott tanulmányokat, ahol „Kiváló” minősítéssel végzett.

 

1966-tól 1977-ig a Szegvári Óvoda és Nevelőotthon gazdaságvezetője, majd 1977. szeptember 01-től a Városi Tanács VB. Pénzügyi, Terv- és Munkaügyi Osztály Költségvetési Csoportja főelőadója, később csoportvezetője. 1991-től megbízást kapott a Hivatal Közgazdasági Osztálya osztályvezetői, majd 2003. február 01-től a Számviteli és Tervezési Iroda vezetői feladatainak ellátására.

 

Több évtizeden keresztül ellátta és teljes egészében átfogta az Önkormányzat és intézményei pénzügyi, gazdasági feladatainak irányítását, összehangolta a számvitel – gazdálkodás – beszámolás – tervezés munkafázisait és teljes folyamatát. Felelősséggel tartozott az intézmények folyamatos irányításáért, tájékoztatásáért, az operatív munka figyelemmel kíséréséért, az egységes elveken alapuló költségvetési gazdálkodás naprakészségéért.

 

Munkáját mindig lelkiismeretesen, becsületesen, nagy szorgalommal látta el. Szakmai tudása, tapasztalata alapján munkája gyors, az általa adott vélemények megbízhatóak voltak. Munkavégzését mindvégig a kötelességtudat és az igényesség jellemezte.

 

1982-ben a „Tanács Kiváló Dolgozója”, majd 2000. augusztus 18-án „Huzamosabb időn keresztül végzett közszolgálati munkáért” városi elismerésben részesült.

 

A közszolgálati jogviszonya 2014. október 31. napján szűnt meg, de továbbra is ellátja Szentes Város Önkormányzata szakmai és pénzügyi tanácsadással kapcsolatos feladatait mindenki megelégedésére. Már tanácsadóként segítette az Állami Számvevőszék által tartott vizsgálat minél gördülékenyebb lebonyolítását.

 

 

 

 

 Szent István-napja tiszteletére városi elismerésben részesültek:

A KIEMELKEDŐ KÖZSZOLGÁLATI MUNKÁT VÉGZŐK

 

1.   BEREZVAI MÓNIKA DEBÓRA a Szentesi Intézmények Gazdasági Szervezete iskolai védőnője 15 éve. A Horváth Mihály Gimnáziumban és a Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskolában látja el feladatait  példamutatóan, megbízhatóan, nagy precizitással. Figyelemmel kíséri a megjelenő pályázatokat, írásukban, kivitelezésükben koordinátori szerepet vállal. Az évente megrendezésre kerülő „Születés hete” rendezvény lebonyolításában is részt vesz. A középiskolai tanulókat az elsősegély-nyújtás versenyre rendszeresen eredményesen készíti fel.  Munkatársaival kapcsolata jó, szakmai tudását folyamatosan fejleszti.

 

 

 

2.   BOTYÁNSZKI BARBARA a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodájának dolgozója 2008. óta. Építéshatósági ügyintézőként közvetlen kapcsolatban áll nemcsak a szentesi, hanem a szegvári lakosokkal, vállalkozókkal is. Munkáját lelkiismeretesen, nagy empátiával, mindenkor az ügyfelek érdekeinek szem előtt tartásával végzi. Mindig türelmes, udvarias, készségesen ad felvilágosítást. Nagy figyelmet fordít arra, hogy a gyakran változó jogszabályi környezetben is pontosan, jogszerűen, a lehető legkevesebb panaszra okot adva végezze feladatát. Munkatársai is kedvelik kedvessége, figyelmessége, segítőkészsége miatt, elismerik munkabírását, átlagon felüli szorgalmát.

 

 

 

3.  BUGYA KATALIN több, mint 10 éve dolgozik a Szentesi Családsegítő Központ adminisztratív munkakörében. Szakterületén megfelelő kapcsolatrendszert és együttműködést épített ki, ami nem csak egyéni helytállását, de az intézményi együttműködéseket is erősíti. Munkavégzését rendkívüli precizitás és gyorsaság jellemzi, elhivatott és lojális, kollégáival mindig kedves és barátságos. Nyitott az újra, a szakmai ismeretek bővítésére, ezért is vállalta gazdasági szakemberként, hogy egy szociális jellegű szakmai képesítést is szerezzen. „Kis Katát” a munkatársai, vezetői elismerik és számítanak rá.

 

 

 

4.  DR. BUJDOSÓ KÁROLY a Szentesi Városellátó Nonprofit Kft. Városüzemeltetési részlegvezetője. 2007. június 01-jén kezdett dolgozni a jogelőd  intézménynél. Elsősorban a jogtanácsosi teendőket látta el, majd megszervezte és kialakította Szentes város ma is jól működő fizető parkolási rendszerét, amit azóta is felügyel. Kiemelkedő tevékenységet végzett 2013-ban az intézmény gazdasági társasággá történő átalakításának lebonyolításában. Azóta a jogtanácsosi teendői mellett ellátja a városüzemeltetési részleg vezetését is. Munkáját valamennyi hozzá tartozó területen magas szakmai színvonalon, lelkiismeretesen, példás szorgalommal és nagy segítőkészséggel végzi. Munkatársai tisztelik.

 

 

 

5.  GÁL ANTAL a Szentesi Családsegítő Központ igazgatója, az intézmény megalakulása óta. A több évtized alatt vezetésével a jól képzett, elhivatott szakmai team nagy eredményességgel végezte és végzi munkáját. Városi szinten olyan intézményrendszert szerveztek meg és alakítottak ki, amely biztosítja a gyermekek számára születésüktől felnőttkorukig a folyamatos odafigyelést,  a családok segítését a gyermeknevelés minden szakaszában.

Jelentős részt vállal az országos szintű szakmafejlesztésben is.

Folyamatosan képezi magát annak érdekében, hogy szakmailag is a legmagasabb szinten tudja az igényeket kielégíteni.

Munkáját példamutatóan, nagy hozzáértéssel, szakmai gyakorlattal végzi. Az intézmény jogszabályi kötelezettségből történő átalakítását is határidőre, a törvényi előírásoknak megfelelően készítette elő és hajtotta végre.

 

 

 

6.  JAKSA ÁGNES A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon ápoló-gondozója. A Boros Sámuel Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolában általános ápoló, asszisztens szakképesítést szerzett, majd a későbbiekben is folyamatosan bővítette tudását. Pszichiátriai ápoló és gondozó képzésen vett részt, majd a Szegedi Szakképző Iskola szociális gondozó, szervező szakán szerzett szakképesítést. 2011. óta aktívan részt vesz a gondozási csoport munkájában. Munkatársaival törekszik a színvonalas team-munka feltételeinek megteremtésére. Együttérző, segítőkész, az idős emberekkel is jó kapcsolatot ápol.

 

 

 

7.  JANÓNÉ KISPÁL KATALIN közel 30 éve dolgozik Szentes város közművelődési életében, melynek nagy részét a Szentesi Művelődési Központban töltötte. Munkáját a szorgalom, pontosság és megbízhatóság jellemzi. Két éve igazgató-helyettesi feladatokat is ellát, de fő tevékenységi területe a gyermekprogramok szervezése, amit nagy sikerrel végez több ezer gyermek örömére. Kapcsolata az intézmény összes dolgozójával és a külső partnerekkel is kiváló, mindenkivel türelmes, segítőkész.

 

 

 

8.  LADÁNYI JÁNOS a Hajléktalan Segítő Központ szociális munkatársa és intézményvezető helyettese. Munkáját teljes odaadással végzi, példaértékű a szervező és segítő készsége. Szakmai felkészültsége és morálja kiemelkedő. Mind az ellátottakkal, mind a kollégákkal rendkívül jó munkakapcsolatot ápol.

 

 

 

9.  LAKOS LAJOSNÉ 1995. szeptember 01-től dolgozik Szentes Város Önkormányzata Bölcsődéjében kisgyermeknevelőként. Munkáját mindig áthatotta a gyermekek szeretete. Időt és fáradtságot nem kímélve évek óta folyamatosan képezi magát, hogy munkáját a szakmai irányelvek mentén, a legfrissebb tudásanyaggal bővítse. 2011-től felvállalta a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését, gondozását.  Feladatának tekinti minden esetben a gyermekek egészségének, készségeinek és képességeiknek a lehető legmagasabb szintre való emelését.

Munkájával, építő jellegű ötleteivel, kiváló közösségi emberként, jelentősen hozzájárul a bölcsődei ellátás magasabb színvonalú megvalósításához.

 

 

 

10. LÉNÁRT ISTVÁN a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon kertésze. Kertész szakképesítésének megszerzése után bővítette tudását, több szakmai képzésen is részt vett. Az intézmény megnyitása óta aktívan részt vesz a műszaki csoport munkájában. Harmonikus munkatársi kapcsolatokat alakított ki. Rendkívül hatékony a problémák kezelésében és megoldásában. Figyelmes az ellátottakkal, szociálisan érzékeny munkatárs.

 

 

 

11. NAGYIVÁN LAJOSNÉ Szentes Város Gondozási Központjának szociális- és pszichiátriai gondozója. 2004. óta dolgozik az intézményben. Ezen idő alatt végezte a szociális gondozó-ápolói és a pszichiátriai gondozói képzést is. Szabadidejében állandóan képezi magát, forgatja a szakirodalmat. A közelmúltban senior önkéntes képzésen vett részt.  Az intézmény minden telephelyén dolgozott már, alkalmazkodva az új munkakörökhöz. Vidám természete, kisugárzása nagyon jó hatással van mind az ellátottakra, mind a dolgozókra.

Rendkívüli adottsága és tehetsége van a kreatív foglalkoztatásra. A gondozottak bevonása, motiválása szintén kiválósági területeihez tartozik.

 

 

 

12. PAPP FERENC a Szentesi Városellátó Nonprofit Kft. Hulladékgazdálkodási részlegvezetője. 2008-ban kezdett dolgozni a Kft. jogelőd intézményénél. Kezdetben művezetői, ügyintézői feladatokat látott el. 2013. júliusától, az intézmény gazdasági társasággá alakulásától látja el a Hulladékgazdálkodási részlegvezetői beosztást, melynek feladata a hulladékgyűjtés, szállítás, hulladékválogatás, komposztálás irányítása, szervezése. Munkáját a közismerten romló körülmények ellenére lelkiismeretesen végzi. Munkatársai tisztelik, humánus magatartása, hozzáállása miatt kedvelik. A részlegvezető és vele együtt a munkatársai helytállása különösen azért dicséretes, mert munkáját úgy végzi, hogy a részleg szakmai jövője a közismert okok miatt évek óta bizonytalan.

 

 

 

13. TÖRÖK IDA  a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási Irodájának hagyatéki ügyintézője. Sok tapintatot igénylő munkáját kiemelkedő empátiával, pontosan, alaposan, lelkiismeretesen látja el. Jogi ismereteit fejleszti, az iroda több munkakörében képes feladatokat ellátni. Kollégáival jó a munkakapcsolata, segítőkész. Nagy munkabírású, nyugodt, jól terhelhető. Művelt, munkája érdekli, azt nem rutinból végzi.

 

 

 

14. TÖRŐCSIK SÁNDOR a Sportközpont pályamunkása 2011. óta. Több szakmával rendelkezik, mely ismeretek felhasználásával és egyéb területen szerzett szakmai felkészültségével, ötleteivel az intézmény egységeinél felmerülő bármilyen jellegű  probléma, javítási, helyreállítási munka kivitelezésében is lehet rá számítani.  Hatékonyan vesz részt a plusz feladatok maradéktalan ellátásában. Munkaköréhez tartozó feladatát elsősorban a futballpályán látja el, ahol csoportvezetői munkakört is betölt. Sportmúltjának köszönhetően hatékonyan koordinálja a pályát igénybe vevő egyesületek, amatőr sportolók, versenyek, mérkőzéseik helyszíneinek előkészítését és részt vesz a szervezői munkákban  is.

 

 

 

15. VÁGVÖLGYI ZOLTÁN VENDEL a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. helyismereti könyvtárosa. 1997. január 01-től dolgozik, előbb gyermek-könyvtárosként, majd a központi könyvtárban az olvasószolgálati munkája mellett a helytörténeti anyag feldolgozásával, gyarapításával kapcsolatos feladatokat is ellátja.

Több helyi kiadvány szerkesztőjeként öregbítette az intézmény hírnevét, s az utóbbi években aktívan vesz részt az eKönyvtár digitalizálásra váró anyagainak a felkutatásában, elemzésében. Mindemellett a Szentesi Ki-Kicsoda legújabb kiadványához gyűjti és rendszerezi az információkat. Munkáját szakmai és emberi alázattal, nagy odafigyeléssel végzi. Proaktív szemléletű közösségi ember.

 

 

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 08. 20.

 

 

.