A Szentesi Lecsófesztivál idei fellépői

 

Szeptember első hétvégéjén a Szentesi Lecsófesztivál ideje alatt ezrek lepik el Szentes utcáit, ahol a helyi lecsókészítés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. A fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombaton várnak a látogatókra, amikor több száz bográcsban aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, rénszarvashúsos, krumplis, tojásos, chilis, lencsés, vörösboros vagy éppen csokis lecsó készül. A szentesi gasztronómia jeles eseménye Magyarország legnagyobb lecsófesztiválja, a 10 legnagyobb tömeget megmozgató hazai gasztronómiai fesztivál egyike, ahol egyidejűleg több mint 250 bográcsban fő a tradicionális magyar étel.

 

Az idei évben is gazdag programmal készül a lecsófesztivál főszervezője a HUNOR-COOP ZRt. Idén is három színpad várja nem csak a főzőket, hanem a szórakozni vágyókat. Hamarosan a részletes program is véglegessé válik, de addig is lássuk az idei év sztárfellépőit:

 

 

Első napon a szalonnasütés alatt Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) lép fel.

 

Fehérvári Gábor Alfréd először a TV2-n futó tehetségkutató műsorban, a Rising Starban tűnt fel. Először a legjobb tizenkettő, majd hat és ezután a legjobb négy közé is bejutott. A verseny döntőjében végül a negyedik helyen végzett. A tehetségkutató verseny előtt sosem vett részt ilyen jellegű műsorban és még énektanárhoz se járt.

A Rising Star után a Kállay-Saunders András által írt Mary Joe című első saját dala a Petőfi Rádió Top 30-as listáját többször is vezette, 2015 egyik hazai nyári slágerévé vált. 2015 őszén mutatta be az énekes – ezúttal már a Freddie művésznév alatt – új dalát: a bluesos hangzású Mary Joe után a magyar nyelvű Neked nem kellt.

2015. december 15-én bejelentették, hogy a Duna eurovíziós dalválasztó műsorába, A Dal 2016-ba bejutott a Pioneer című dala, melyet Szabó Zé és Csarnai Borbála szerzett neki. Először 2016. január 23-án, a nemzeti válogató első elődöntőjében lépett színpadra, ahol a zsűri és a nézők szavazatai alapján az első helyen végzett, és továbbjutott a középdöntőbe. A középdöntőben ismét sikerült győznie, majd a verseny döntőjében a zsűri pontozása alapján az első helyen bekerült a legjobb négy előadó közé, ahol a közönségszavazásnak köszönhetően megnyerte a nemzeti döntőt.

A 2016. május 10-én elstartolt 61. Eurovíziós Dalfesztiválon Freddie a szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján bekerült a május 14-én megrendezésre kerülő döntőbe, ahol ötödikként lépett színpadra, 108 pontot szerzett, és a 19. helyen végzett.

 

 

Másnap a 15 órai lecsófőzés indulás után 17 órakor Bangó Margit lép a színpadra.

 

Bangó Margit, Kossuth-díjas magyarcigány előadóművész. Zenészcsaládba született Szabó Margit néven, édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. 1967-ben, 17 évesen édesanyja biztatására jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekarral kezdett el fellépni. Fiatalon ment férjhez, első férje Bangó Lajos volt, de a házasságuk csupán másfél évig tartott; ebből a kapcsolatból született a lánya, Marika. Első férjével történt válása után már nem tudta elhagyni a Bangó nevet, ezzel a névvel, Bangó Lajos mellett, feleségeként, Bangóként lépett be a zenei köztudatba, azóta művésznévként használja. Később újra férjhez ment, tíz évig volt párja Járóka Sándor cigányprímás.

 

Díjai, elismerései

1994: Japán nagyművészek díja

1994: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

2000: Vásárosnamény díszpolgára

2000: Magyar Örökség díj

2004: A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat)

2006: Kossuth-díj

2010: Fonogram díj - Az év hazai szórakoztató zenei albuma

2011: Magyar Toleranciadíj

 

Este 8 órakor Pál Dénes lép a színpadra.

 

Pál Dénes 2013-ban megnyerte The Voice – Magyarország hangja tehetségkutatót, ezt követően Agárdi Szilviával duettet énekelve indultak A Dal 2013 című műsorban, a Szíveddel láss című dallal, mellyel a verseny döntőjéig jutottak el. Egy évvel később az énekes ismét bekerült A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show döntőjébe Brave New World című dalával.

 

2014-ben részt vett a Sztárban sztár című showműsor második évadjában, amit végül meg is nyert, így ő lett „Magyarország legsokoldalúbb előadóművésze” 2014-ben.

 

2016-ban részt vett a A nagy duett című showműsorban, ahol Demcsák Zsuzsa volt a partnere.

 

A tűzijáték előtt 21 órakor Tóth Gabi fogja szórakoztatni az akkor már több ezresre duzzadt tömeget!!!

 

Tóth Gabi 2004 őszén indult a Megasztár második szériájában, ahol a harmadik helyezést szerezte meg, s egyben ő volt a legjobb helyezést elért női előadó. Ezáltal elnyerte a „2005 legjobb női hangja” címet. 2005-ben megjelent Fekete virág című debütáló albuma, melyről két videoklip készült el, a Fekete virág és a Vágyom rád című dalokból. A lemezbemutató koncert 2006-ban a Művészetek Palotájában volt, az est folyamán az élő zenekari kíséret a TNT együttes volt. 2007-ben megjelenik a Szívemet adnám című kislemeze, amelyhez videoklip is készült. Még ebben az évben a VIVA újonnan induló A Stáb című valóságshowjában Mark, AFC Tomi és Zimány Linda mellett főszerepet kapott, amely a VIVA legnézettebb műsora lett.

 

2008-ban a Tiszta Fejjel Projekt egyik kampányarca lett Tóth Gabi. Még ez év tavaszán leforgatták az Érte megérte című dalhoz a videoklipet. A dal szerzője Kasza Tibor. 2009-ben elkezdik Tóth Gabi második nagylemezének számait felvenni, illetve elkészül legújabb klipje a Salalla című dalhoz. A következő évben megjelenik a második stúdióalbuma Elég volt! címmel. 2010-ben a magyar X-Faktor egyik sztárfellépője, illetve felvette a Való Világ című valóságshow-sorozat negyedik szériájának főcímdalát, mely az Üdvözöl a Való Világ címet kapta. A dal annyira sikeres lett, hogy végül az ötödik, hatodik és a hetedik szériában is hallható volt.

 

2012-ben elindult A Dal című műsorban, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztotta, hogy ki képviselje Magyarországot a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Tóth Gabi egészen a döntőig jutott a Nem kell végszó című dalával, de győzni végül nem tudott. Dala a MAHASZ kislemezeladási listájának negyedik helyéig jutott. 2013-ban az X-Faktor egyetlenegy női mentora volt Geszti Péter, Szikora Róbert és Alföldi Róbert mellett. Ugyanebben az évben felvette az Éjjel-nappal Budapest című népszerű magyar sorozat főcímdalát. Egy évvel később, 2014-ben is visszatért a tehetségkutató műsorba, továbbra is mentorként Alföldi Róbert, Szikora Róbert és Szűcs Gábor (Little G Weevil) mellett ülve. 2015-ben az RTL Klub-tól átigazolt a TV2-höz és részt vett a csatorna Sztárban Sztár című produkciójában. Gabi a harmadik helyen végzett a zenés showműsorban. 2016-ban ismét az X-Faktor mentora Gáspár Laci, Puskás Péter és ByeAlex mellett.

 

Szentes, 2016. 07. 31.

 

.