Karácsonyig meghízik a szociális malac

 

 

 

2016. július 15-én „szociális malacot" kaptak Szentesen a rászoruló, több gyermeket nevelő családok. A város ezzel próbál segíteni, cserébe csak azt várja el: gondosan neveljék fel a kapott jószágot.

 

 

 

Az önkormányzat ezt a természetbeni juttatást a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás terhére biztosítja, amely a költségvetésbe minden évben be van tervezve, és különféle ellátásokra fordítják. Lencséné Szalontai Mária tájékoztatása szerint olyan rászoruló családokat választottak ki a szociálpolitikai osztály rendszeréből, akik a helyi rendelet értelmében megkaphatták ezt az 50 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást.

 

 

 

A szociális malac-programnak köszönhetően az érintett rászoruló családokban a legkülönbözőbb ünnepi ételek kerülhetnek majd karácsonykor a terített asztalra.

 

 

 

Lencséné Szalontai Máriától a szociálpolitikai iroda vezetője elmondta, hogy a malacokat a Pankotai Agrár Zrt. biztosította régen és most is, a cég mindig készségesen állt a rendelkezésükre. Kovács László takarmányboltos pedig kérésükre rögtön vállalta a havi takarmány megrendelését.

 

 

 

A köznyelvben csak szociális malac néven futó támogatási forma mintegy másfél évtizedes a városban. A szociálpolitikai irodán választják ki a nehéz körülmények között élő és több gyermeket nevelő családokat, ők pedig eldöntik, élnek-e a lehetőséggel.

 

 

 

Az eddigi tapasztalataink nagyon jók: szeretettel gondozzák, sok esetben még nevet is adnak a malackának, amelyből – bár elméletileg december 31-éig tart a program – szinte mindig karácsonyi lakoma lesz.

Az sem kizáró ok, ha emeletes házban lakik valaki, hiszen rokonnál, barátnál is felnevelhetik az állatokat. A családoknak az év végéig minden hónapban 70 kilogramm takarmányt is adnak vissza nem térítendő támogatásként. Az osztályvezető asszony azt is elmondta: rendszeresen ellenőrzik, hogy rendesen gondozzák-e a malacokat az új gazdák. – Aki nem teljesíti maradéktalanul a feltételeket, többé nem részesülhet ilyen ajándékban – tette hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 07. 15.

 

.