Sorsszínező

Szentesi diákok egy tehetséggondozó programban

 

 

A népművészet világában kalandoztak az elmúlt tanévben a Kiss Bálint Református Általános Iskola és a Deák Ferenc Általános Iskola diákjai közül hatan, a Sorsszínező nevű tehetséggondozó program keretében. A program záróakkordja a két napos kiszombori tábor, majd június 22-én délután a szegedi Agórában megrendezett gálaműsor volt.

 

 

 

A megyében összesen hat tehetséggondozó csoport alakult, 5-6 gyermekkel. A csoportokba 2-2 sajátos nevelési igényű, beilleszkedési zavarokkal küzdő, vagy hátrányos helyzetű diákot is integráltak. Mindegyik tagozat egyedi programot alakított ki magának: a szegedi Szín-Patetika az önkifejezést változatos módokon támogatta, a makói Szín-Text-Tus textillel dolgozott, a mórahalmi Szín-Kép elsősorban digitális technikával foglalkozott. Csongrád város egyik csoportja, - a Hang-Szín - a zenében teljesedett ki, a másik csapat pedig a Csongrádi Fittness Sport Egyesület sportolóiból alakult Szin-Kron. A szentesiek a népművészeten keresztül inspirálták a gyerekeket: a Szín-Natúra diákjai főleg a csuhéval és a nemezeléssel, valamint különleges gombokkal ismerkedtek. Így készítették el a gála színpadának díszletét adó „házat” is.

 

 

 

A Szín-Natúra óraadói a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai voltak: Gurdonné Kovács Helga tagintézmény igazgató, Kiss Gabriella pszichológus és Tóth Annamária gyógypedagógus. A szakemberek elmondták, hogy a program nagyon hatékony: a gyerekek nyitottak, kreatívak, kezdeményezőek. „Az SNI-s gyerekek iskolai szinten kudarcokat élnek át, de itt visszakapják önbizalmukat.” – hangsúlyozta Kiss Gabriella és Tóth Annamária. Hozzáfűzték, hogy a tehetséggondozó programban elért sikerélmény az élet más területein is erősíti a diákokat. Kiss Gabriella elmondta azt is, hogy a tehetséggondozó program csapatépítéssel, önismereti feladatokkal, játékokkal indult, és csak utána fogtak bele a konkrét alkotó munkába. „Segítőkész, bátor, összetartó csapattá kovácsolódtak a tanév folyamán.”

A Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szervezésében lebonyolított foglalkozásokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program támogatta. A szentesi tagintézmény szakemberei elmondták, hogy reményeik szerint jövőre folytatódik a program: ha ismét megnyerik a pályázatot, a következő tanévben 2 csoportot szeretnének indítani. Bacsa Judit, a megyei szakszolgálat főigazgatója hozzáfűzte, hogy a pályázatot már benyújtották, az első rostákon át is ment. Június 30-án dől el, hogy megnyerik-e.

 

Szentes, 2016. 06. 23.

 

 

 

.