Az útvesztő

  VIII. Harc a kincsért – Szentes, 2016. 04. 21-22. (videóval)

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

Véget ért a VIII. Harc a Kincsért ifjúsági kalandvetélkedő 2016. április 21-22-i időponttal, amely idén Az útvesztő  elnevezést kapta. Az eddig megszokottakhoz képest a csapatok elég nagy különbségekkel szerepeltek.  A kalandvetélkedőben összesen 19!  bázis feladatban lehetett a csapatoknak pontokat szerezni. Öt középiskolai csapat, a KÖZGÉ Őrjöngők HMG Harcosok, MEZGÉ aljas 6-osok Zsoldos Gladiátorok, és a Pollák Hősei vettek részt a diadalon. Minden iskola teljes létszámú csapattal indult, azaz csapatonként 5+1csere -5+1csere fővel, amelyekből minimum 1-1-lány részt vevő volt.

Április 21-én reggel 08:20-kor a Szentesi Üdülőközpont bejárata előtt a két Játékmester (Bertók Róbert és Bocskay István)  köszöntötte a kalandvetélkedőre érkező diákokat.  Ezt követően egyből kezdetét vette a kalandvetélkedő, amelynek versenyszámai a következők voltak:

 

 

 

 

 

04.21. CSÜTÖRTÖK

08:30 – 09:30A  partraszállás (1-5 bázispont)

A partraszállás egy teljesen új feladat volt a kalandvetélkedő történetében. Most először már az is megpróbáltatás volt, hogy a csapatok bejussanak a táborba. A találkozó ponton összegyűlt csapatoknak a kiindulási pontról kellett bejutnia a táborba oly módon, hogy az összes csomagot és tagot be kell juttatni, de csak a rendelkezésre álló kenukkal tehették meg ezt a csapatok. A csapatok egyszerre indulnak, és összesen 5 csapattagnak kellett bejutnia a teljes felszereléssel. Egyedül a 6. (pót) cseretag mehetett gyalog a táborba a felszerelésével, és segíthetett a partraszállásban. Ezt a bázis feladatot a ZSOLDOS nyerte.

II. Pollák

III. KÖZGÉ

IV. MEZGÉ-HMG

 

09:30 – 10:00 Edző - tábor – tábor kialakítás verseny (0-5 bázispont)

Az idei verseny első olyan feladata volt, amely kisebb változtatásokkal bár, de minden évben szerepet a feladatok között. A feladat során minden csapatnak fel kellett állítania 2 db sátrat, fel kellett fújnia szájjal két darab egyszemélyes matracot be kell hozni a táborba a csapatonkénti 10 darab tűzifát , és a palack vizet (ami a toronyban volt) és a tábori asztalokat, fel kellett állítani a bográcsállványt, arra felhelyezni  a bográcsot és a vizet, meggyújtani a tüzet, és el kellett találni air soft fegyverrel  a kijelölt célpontot. A feladatnak akkor volt vége, ha a sátrak álltak, matracok fel voltak fújva, a bográcsba helyezett víz felforrt, és a csapattagok mind az öten a sátorban voltak. Ezt a bázis feladatot a MEZGÉ nyerte.

II. ZSOLDOS

III. KÖZGÉ

IV. POLLÁK

V. HMG

 

11:00-12:00, és 12:30-13:30-ig Tutajkészítők és jelmeztervezők pontversenye (1-3 bázispont)

A tavalyi évi versenyez hasonlóan, minden csapat kapott autó belső gumikat, és faanyagot ahhoz, hogy elkészítse a saját tutaját, amely a „túléléshez” fog kelleni.  A másik fontos feladat volt, hogy előkészítsék a csapatok azokat az anyagokat, amellyel a másnapi versenynapon egy társukat próbálták oly módon álcázni, hogy a csapat „embervadászai” a lehető leghosszabb idő alatt találják majd meg. Ezt a játékmesterek 0-1-2 bázisponttal jutalmazhatták. Mivel kiemelkedő különbségek nem voltak, így mindenki azonos pontot kapott.

 

11:00-12:00 Kötéljátszma (1-5 bázispont)

Mivel felszabadult egy kis idő, a Játékmesterek betették a pót versenyszámként fenntartott Kötéljátszma feladatot, amelyen 3-3 csapattagnak kellett indulnia. A hosszú kötélpályán lentről felfelé kellett felhúznia magát váltóban a csapattagoknak. Ezt a bázis feladatot is a MEZGÉ nyerte 2,51-es időeredménnyel.

II. ZSOLDOS: 2,57p

III. KÖZGÉ: 3,03p

IV. POLLÁK: 3,13p

V. HMG: 3,22p

 

 

 

 

 

 

13:30 – 14:30   Rendkívül erőltetett menet (1-5 bázispont)

A kellemes ebédet, egy kevésbé kellemes menetelés követte. A kalandpark-tűzoltóság útvonalon végig kellett cipelnie egy-egy társukat a résztvevőknek. A menet során a játékmesterek diktálták a „menet” tempóját, és ezt kell lehetőség szerint kellett  leginkább tartani. Mivel nagyobb lemaradás nem volt, így mindenki azonos pontszámot szerzett.

 

14:00 – 15:00 Menekülés a pokolból (1-5 bázispont)

Ismét egy olyan versenyszám volt, ahol minden csapattagra komoly feladat várt. Egy épület tetején rekedt csapatnak le kellett jutnia egy biztonságos területre, de eközben harcolniuk kellett a tűzzel és különféle, nehezen leküzdhető akadályokkal. Első feladatként egy sziget nevét kell leolvasnia a csapatnak ahhoz, hogy a szükséges ajtót ki lehessen nyitni. Ha ez sikerült, akkor a megadott jelre az épület tetején ragadt csapatnak le kellett jutnia a biztonságot jelentő talajra, majd ezt követően a kijelölt akadályokon átjutnia, hogy eljuthassanak a következő területre. Az akadályok leküzdése után, a csapatból egy főnek tüzet kellett poroltóval oltania. A tűz eloltása után minden csapattagnak az általuk összeszerelt „hídon” átjutva,el kellett húzni a több mázsás útban lévő akadályt. Ezt követően már szabad volt az út, a menekülési pontig, amely a tűzoltóság toronyban volt. Nyert a ZSOLDOS 2.58-es időeredménnyel.

II. HMG: 3.24

III. POLLÁK: 3.29p

IV. MEZGÉ: 4.07p

V. KÖZGÉ: 4.09p

 

 

 

 

 

 

A feladatot követően egy buszos utazással jutottak át a kalandorok a ópusztaszeri Csillagösvény labirintusba!

 

16:00 – 17:30  Az útvesztők (1-5 bázispont)

Két csodálatos, de nehéz labirintuson jellett a lehető legrövidebb idő alatt túljutnia a csapatoknak. Időnként egy-egy fa táblán lévő kérdésre adott helyes, vagy helytelen válasz rövidítette, vagy hosszabbította meg, a minimum 2,5 kilométeres utat. A második labirintusba a „pót” csapattagnak kellett bemennie, és kijutnia minél előbb. A két labirintus feladat összességének eredménye alapján kerültek ki a bázis helyezések. A POLLÁK: befutások sorrendje II-II és a ZSOLDOS: befutások sorrendje I.III. azonos pontszámot szerzett, így holtversenyben lett első.

II. MEZGÉ: befutások sorrendje I.-IV.

III. HMG: befutások sorrendje III.-IV.

IV. KÖZGÉ: befutások sorrendje V.-V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18:30-19:30– Étel-költemény (1-4 bázispont)

Szokás szerint az esti „vacsora” két módon is zsűrizésre került. Az előre megadott feladat alapján a csapat öltözetét, illetőleg a vacsorakészítéshez írt költeményeteket pontozták a Játékmesterek! A MEZGÉ és a KÖZGÉ azonos pontszámot szerzett, így holtversenyben lettek elsők.

II. HMG

III. POLLÁK

IV. ZSOLDOS

 

19:30 Elme rottyanás  (1-5 bázispont)

Ebben a feladatban mindenki ugyan azokat a kérdéseket kapta.

„2. írjatok le mindent, amit tudtok az iskolátok névadójáról (minden adat 1 pontot ér, mint pl: születési és elhalálozási dátum, foglalkozás, élettörténet, stb.

1. soroljátok fel az eddigi 8 Harc a kincsért vetélkedő elnevezését dátummal együtt (a helyes dátum+ elnevezés 2 pontot ér)

Soroljatok fel Cs.M-i településeket, amelyek az alábbi kezdőbetűvel rendelkeznek: SZ, A-Á, CS, M. Minden helyes válasz 1 pontot ér”

Ezt a bázis feladatot a I. ZSOLDOS nyerte.

II. KÖZGÉ

III. POLLÁK

IV. MEZGÉ

v.  HMG

 

20:00  Erőadás (1-5 bázispont)

A csapatokból mindenkinek lehetőséget kaott arra, hogy a lehető legtöbb gyűjtött ponttal segítse csapatát a bázisfeladat elnyerésében között.. Minden csapattagnak (6 főnek) fekvőtámaszban, húzóckodásban, és súly kitartásban kellett bizonyítania.

A legerősebb csapatnak a  I. ZSOLDOS bizonyult.

II. KÖZGÉ

III. HMG

IV. POLLÁK

V.  MEZGÉ

 

 

 

 

 

Április 22. Péntek

 

A kalandvetélkedő második napjának reggelén Bertók Róbert Játékmester készített kolbászos, szalonnás rántottát a részt vevőknek. Persze, hogy az étvágy is biztosan meg legyen, a reggeli készítés ideje alatt a csapatok egy intenzív reggeli tornán vettek részt. Ezt követően indult az első feladat.

 

 

08:00-09:00 Ej, ferde torony (1-5 bázispont)

Ebben a bázisfeladatban az a csapat nyert, amelyik a legtöbb rekeszt tudta felépíteni a megadott időn belül (3p). A maximálisan felépíthető rekeszszám egy versenyzőnek 14. darab volt. Három csapattagnak kellett részt vennie ebben a feladatban. Összesítésben a legmagasabbra a  I. ZSOLDOS jutott.: 40 rekesz

II. MEZGÉ: 37 rekesz

III. HMG: 33 rekesz

IV. KÖZGÉ: 30 rekesz

v.  POLLÁK: 25 rekesz

 

09:00 – 10:00 Domborzati iszonyok (1-5 bázispont)

A feladat során a kalandparkban lévő magas dombra kellett felfutnia 5 csapattagnak. Az utolsó (5.) csapattagnak a hátára kellett venni a 6. társát, és vele kellett a távot gyorsan teljesítenie. A váltó versenyt három dolog is nehezítette. Először is a dombon kereszt irányban számtalan kötél került kifeszítésre különböző magasságokban, másod sorban a visszautat kúszásban, vagy gurulva kellett megtenni, harmadsorban pedig mindenkinek kétszer kellett végig”szenvednie” a távot. Ismét  I. ZSOLDOS volt a legjobb: 8.25p.

II. KÖZGÉ: 8.45p.

III. HMG: 8.50p.

IV. POLLÁK:8.56p.

v.  MEZGÉ: 9.00p.

 

10:00-10:50 Cél-csoport (1-5 bázispont)

A csapatokból mindenkinek lehetőséget kapott arra, hogy a lehető legtöbb gyűjtött ponttal segítse csapatát a bázisfeladat elnyerésében. Ezt mindenki bizonyíthatta íjászatban, paint ball célba lövésben, és air soft célba lövéssel. Ezt a bázisfeladatot az a csapat nyerte, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze a lövések során. A legpontosabb célzásokat a I. ZSOLDOS adta le.

II. MEZGÉ

III. HMG

IV. POLLÁK

v.  KÖZGÉ

 

11:00-11:40 Amikor a fal adja a másikat...és táborbontás versenyre (1-5 bázispont) bázispont

Ebben a versenyszámban 3 főnek kellett részt kell vennie. Egyszerre két csapat mászott két bekötéssel, és a végeredményt a mért idő adja meg. Mindenkinek kétszer kellett felmászni, ott megérinteni a kijelölt tárgyat. Ezt követően került bekötésre a következő csapattag (a bekötés idejére állt az óra). Az utolsónak kijelölt mászónak bekötött szemmel kellett teljesítenie a feladatot! Ezzel a feladattal egy időben a csapatok másik 3-3 tagja a tábort bontotta szét, és szedte össze csomagjaikat „stokira”J. A két feladatért két bázispontot is begyűjtöttek a csapatok.  A legjobb mászó csapat, és a leggyorsabb tábort bontó csapat is a MEZGÉ volt, így 10 pontot gyűjtött. (mászás: 237mp., tábor: I.)

II. POLLÁK: (mászás: 271 mp., tábor: II.) – 8 pont

III. ZSOLDOS (mászás: 271 mp., tábor: III.) – 7 pont

IV. HMG: (mászás: 400 mp., tábor: VI.) – 5 pont

v.  . KÖZGÉ: (mászás: 500 mp., tábor: V.) – 3 pont

 

11:30-12:00 A mesterlövész álcája(1-5 bázispont)

Az első napon minden csapatnak lehetősége nyílt arra, hogy egy szuper álcát készítsen a csapat egy tagjának. Itt kiderült, hogy mennyire jól sikerült az álcázás. Csapatonként egy főt lehetett beöltöztetni, és a megadott jelre elrejteni a többiek elől. A többi csapatból egy-egy fő mehetett a jelzésre, hogy megkeresse a „mesterlövészt”. Az a csapat nyert, amelyiknek a csapattagját a leghosszabb idő alatt találták majd meg a többiek. Ismét  holtverseny alakult ki, hiszen a  HMG és a POLLÁK  csapatok elrejtett csapattagját nem sikerült megtalálnia a többieknek a megadott időn (4p.) belül.

II. MEZGÉ: 28 mp

III. KÖZGÉ: 23 mp

IV. POLLÁK:18 mp

 

Az ebédet követően a csapatok a Szentesi Üdülőközpont medencéjéhez mentek versenyezni.

 

12:30-13:30 Páratlan páros matracos gyorsasági verseny (1-5 bázispont)

Matracos gyorsasági verseny eddig is Harc a kincsért kalandvetélkedő elengedhetetlen versenyszáma volt. Idén viszont a 8. évhez érve megérett a versenyszám egy kis újításra.  Most egy csapattag ment egy matracon oly módon, hogy maga után húzta még egy csapattagját a másik matracon. Amikor elért a medence szélére, akkor az a csapattag aki húzott, az kiszállt a medencéből, és helyére új tag száll be, és így tovább. A végeredményt a befutás sorrendje határozza meg. Ebben a versenyszámban mindenki, még a pótemberek is részt vettek.

A leggyorsabb matracos csapat POLLÁK volt.

II. KÖZGÉ

III. ZSOLDOS

IV. HMG

V.  MEZGÉ

 

14:00-15:20 Csapat szétlövés (1-5 bázispont)

A csapat szétlövés feladat során minden csapattagnak a paint ball pályán egyenként át kellett jutnia A-ból B-be, úgy, hogy a mási csapat tagja lehetőség szerint ne találja el. Az a csapat amelyik a lövészet során talált 1 pontot kapott, de ha a fut játékos átjutott találat nélkül, akkor az ő csapat kapott 1 pontot. Minden csapat megmérkőzött egymással, és így alakultak ki az alábbi helyek:

I.  ZSOLDOS 28 pont

II. POLLÁK 27 pont

III. MEZGÉ 23 pont

IV. HMG 22 pont

V.  KÖZGÉ 21 pont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:30-16:30 Bajos tutajos – tutajos feladat  (1-6 pont)

És elérkezett az idei kalandvetélkedő utolsó feladata. A csapatok a maguk által készített tutajokkal versenyeztek az Ifjúsági Sétánynál lévő híd, és az Eszperantó híd közötti szakaszon. Két átszállással mind a 6 csapattagnak vízre kellett szállni. Az idei tutajos verseny első helyét rendkívül magabiztosan szerezte meg a

I.  ZSOLDOS

II. HMG

III. MEZGÉ

IV. POLLÁK

V.  KÖZGÉ

 

 

 

 

 

 

Ezzel a feladattal véget ért a két napos kalandvetélkedő, amelyben minden csapat kiválóan teljesített. Leginkább két csapat mutatott az előző évekhez képes komoly javulást. A Játékmesterek örömmel vették tudomásul, hogy a MEZGÉ aljas6-osok elnevezésű csapat végre nem csak képviseltette magát a vetélkedőn, de mindvégig nagyszerűen küzdött, és tagjai egytől egyig nagyszerű szellemiségben harcolták végig a kettő napot.

 

 

17:00 Eredményhirdetés a kalandparkban

És ezzel megszületett a végső eredménye a két napos küzdelem sorozatnak!

A résztvevő csapatokat, diákokat Szirbik Imre polgármester köszöntötte, aki kifejezte elismerését a diákok, szüleik, és tanáraik  irányába. Bocskay István Játékmester egy röviden értékelte a tapasztaltakat, valamint  visszatekintéssel az utalt a kalandvetélkedő jellemformáló erejére. A végén pedig természetesen kihirdette az eredményeket!

A VIII. Harc a kincsért – „Az útvesztő” kalandvetélkedő végső eredményei:

 

V.  KÖZGÉ      43 bázisponttal

IV. HMG          45 bázisponttal

III. Pollák         53 bázisponttal

II.  MEZGÉ      55 bázisponttal

I.   Zsoldos     94 bázisponttal!

 

 

 

 

 

 

A Zsoldos idén nem engedett senkit az első hely közelébe. Talán azért, mert tavaly egy hozzáállásbeli hiba miatt csúsztak le az első helyről, idén mindvégig fegyelmezetten - Lőrincz Bence csapatkapitány irányítása alatt – maximális koncentrációval hajtották végre a feladatokat, számos bázisfeladatot megnyerve.

A csapatoknak járó okleveleket és serlegeket, és sportfelszerelési csomagokat a polgármester úr adta át gratulálva minden résztvevőnek. A legértékesebb sportfelszerelési csomag idén a Zsoldos iskolába került.

 

Az eredményhirdetés után ismét egy megható ceremóniára került sor, immáron harmadjára a Harc a kincsért kalandvetélkedő történetében. Ismét eljött az idő, hogy a Játékmesterek ismét két kalandort „leszereljenek a szolgálat alól”! Gugolya Péter (KÖZGÉ) és Varga Gergő (KÖZGÉ) kalandorok 4-4 évnyi kalandszolgálattal kiérdemelték a „Veterán Kalandor” címet. Az összes résztvevő sorfala között taps kíséretében bevonultak, ahol a Játékmesterek jelképesen leszerelték őket, majd Szirbik Imre polgármester úr átadta részükre a nekik kijáró kalandor emlékpólót.

A kalandvetélkedő lebonyolításában részt vettek:

Bocskay István játékmester, Bertók Róbert játékmester, Őri József (veterán kalandor), Marton Bence játékmester segéd, valamint a szentesi tűzoltók, az üdülőközpont munkatársai, és a Gerecz Elemér SE horgászai. A kalandvetélkedő fotósa és állandó „haditudósítója” ismét Vidovics Ferenc volt.

Bertók Róbert meghatottan a következő gondolattal zárta a versenyt: „Az idei vetélkedőn régi ismert arcok, és  - minden évben, úgy most is -  új arcok is feltűnnek. Mindenki érzi, és tudja, hogy mennyit számít ez a vetélkedő, az ott átélt élmények, és az ott fáradságosan elért eredmény. Mennyire összekovácsolják a nehézségek a csapattagokat, akik a végére minden esetben egy emberként küzdenek a győzelemért. Hogy mekkora az ereje ennek a vetélkedőnek azt mi sem mutatja jobban, minthogy a részt vevők közül többen is kénytelenek voltak a saját előtt álló – és ledönthetetlennek hitt – akadályokat átlépni/ledönteni. Volt aki klausztrofóbiával küzdött, de mégis bement, és végigcsinálta a szűk labirintus adta feladatokat. Volt, aki pánikbetegségét legyőzve ült olyan járműre, amire eddig nem mert, csak azért, hogy csapatának segítsen, de voltak olyanok is, akik több vizes számban (evezés, matrac) is kiválóan küzdöttek, pedig nem tudnak úszni. A bátor nem az aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a félelmét. A résztvevő diákok ezt megtették, és új emberként térnek majd vissza iskolájukba. Ha megkérdik tőlem, hogy miért szervezzük meg minden évben, egyre nagyobb odaadással ezt a vetélkedőt, akkor azt mondom,-  ezért!”

Köszönet a támogatóknak és a partnereknek: Szentes Város Önkormányzata, Kurca-part Kalandpark, Szentesi Üdülőközpont, Sovány Gumi, Gerecz Elemér Horgász SE, Szentesi Tűzoltóság munkatársai,  Csillagösvény labirintus –Ópusztaszer, Horváth Mihály Gimnázium. Köszönet azoknak a tanároknak akik 8 éve velünk vannak: Csiziné Ildikónak, Torday Árpádnak, Csetfalvy Pálmának, Mácsai Lászlónak. Köszönet a polgármester úrnak a támogatásért, és a szülőknek akik ilyen gyermekeket nevelnek!

FIGYELEM CSAPATOK! A Játékmesterek már elkezdték kidolgozni a következő évi 2017-i, WATERWORLD vetélkedő feladatait. Így az örökös mottó újra él: „A verseny elkezdődött! „

 

És minden eddigi résztvevő, iskolák, tanárok, igazgatók, készüljenek, mert közeledik a 2018. évi, 10. vetélkedő időpontja!

 

 

 

Szentes, 2016. 04. 25.

 

 

.