Dr. Mészáros Antal főorvos kapta a
Dr. Bugyi István emlékérmet

 

 

 

2016. február 25-én a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében adták át az 1987-ben létrehozott elismerést a Dr. Bugyi István Emlékérmet.

 

 

 

Eddig 28-an kapták meg ezt a díjat - tudtuk meg Dr. Papp Zoltántól az ünnepség bevezetőjében és még négyen honoris caosa címen. A díj nem csak elismerés, melyet egy közösség ad, hanem emlékezést is jelent a nagy elődökre. Ilyenkor együtt ünnepelünk, találkozunk egymással, olyanokkal is akiket már hosszú évek óta nem láttunk - mondta Dr. Papp Zoltán.

 

 

 

Dr. Kalmár Mihály a kórház főigazgatója adta át a kitüntető címet Dr. Mészáros Antal főorvosnak, aki 1972. szeptember 15. óta dolgozik a Dr. Bugyi István Kórházban. Életútját dr. Pásztor István, a kórház orvos igazgatója ismertette a jelenlévőkkel.

 

 

 

Orvosi diplomáját 1972-ben szerezte meg, Szegeden. 1977-ben belgyógyászatból tett szakvizsgát. Kezdetektől fogva a Belgyógyászati Osztályon dolgozott (sokáig osztályvezető helyettesként), jelenleg nyugdíjasként a Krónikus Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosi teendőit látja el. 1986-ban „Kiváló Munkáért” kitüntetésben részesült. A Csongrád Megyei Önkormányzat által adományozott Egészségügyért Díjat 2009-ben vehette át szakmai munkája elismeréseként. Főorvosi kinevezését 1991. július 1-jén kapta meg. Dr. Mészáros Antal a rezidensek, orvostanhallgatók képzése által aktívan részt vesz a szakorvos utánpótlásban.

 

 

 

Dr. Mészáros Antal főorvos 1972. szeptember 15. óta, több mint 36 éve, dolgozik a Dr. Bugyi István Kórházban. Orvosi diplomáját 1972-ben szerezte meg, Szegeden. 1977-ben belgyógyászatból tett szakvizsgát. Kezdetektől fogva a Belgyógyászati Osztályon dolgozott (sokáig osztályvezető helyettesként), jelenleg nyugdíjasként a Krónikus Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosi teendőit látja el. 1986-ban „Kiváló Munkáért” kitüntetésben részesült.  Főorvosi kinevezését 1991. július 1-jén kapta meg.

 

2008-ban Szentes Városért Emlékérmet vehetett át kiemelkedő szakmai munkájáért, lelkiismeretes gyógyító tevékenységéért. A Csongrád Megyei Önkormányzat által adományozott Egészségügyért Díjat 2009-ben vehette át szakmai munkája elismeréseként.

2012-ben több évtizeden át végzett példaértékű tevékenységért, életmű elismerésként a Nemzeti Erőforrás Miniszter Díszoklevele elismerést vehetett át.

 

A főorvos a belgyógyászaton belül a legtöbbet elsősorban a gyomor- és bélrendszeri, a keringési- és a szívbetegségekben, valamint a magas vérnyomásban szenvedőkkel foglalkozott amellett, hogy évekig végezte a pajzsmirigy betegek kivizsgálását és kezelését is. Több évtizedes munkája alatt - mivel a szentesi kórház a szegedi egyetem oktatókórháza lett - rendszeresen foglalkozott orvostanhallgatók képzésével, tanított a "közgé"egykori egészségügyi tagozatán és szintén a kórházban körülbelül 20 éven keresztül a munka melletti ápolónőképzésben is részt vett, a jelenlegi ápolói kar jelentős része még volt tanítványa.

 

 

 

A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján dolgozó Dr. Tóth Csaba, urológus sebész professzor, egyetemi tanár, személyes beszámolóját hallhattuk tanítómesteréről, dr. Bugyi Istvánról. Mint elmondta, jó hogy nem az életrajzát ismertette, hanem személyes tapasztalatairól és első mindent meghatározó találkozásáról mesélt.

Ez a kis törékenynek látszó ember, olyan példát mutatott, melyet nem csak követni lehet, követni kell - hallhattuk.

Szakmai elhivatottsága emberiessége példaértékű. Máig egyedülálló volt a kék műtő, melynek szétverését megkönnyeztek a kollégák.

Volt olyan eset, amikor dönteni kellett. És ő döntött! Igaz a beteg lába bánta, de nem az élete. A későbbi vizsgálatok a tanár urat igazolták - hallhattuk.

 

 

 

Végezetül a sebészetben bekövetkezett szemléletváltozásról hallhattunk előadást dr. Kovács Gábortól, a SZTE 1. számú sebészeti klinikájának professzorától. Végezetül a résztvevők megtekintették a dr. Dragon Károly által készített dr. Bugyi István emlékfilmet, majd közös birkapörkölt vacsorával zárták az emlékülést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 02. 25.

 

 

.