Rotary felolvasóest a könyvtárban

 

 

 

A Szentesi Városi Könyvtár és a Szentes-Csongrád Rotary Club egy újszerű rendezvénnyel kedveskedett kedd este az irodalom kedvelőinek. Felolvasóestet tartottak, ahol Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német drámaíró Naplemente előtt című drámáját mutattál be a klub tagja, dr. Horváth György feldolgozásában.

 

 

 

A szerző, Gerhart Hauptmann (1862-1946) Németország egyik legkedveltebb, nálunk viszont kevésbé ismert írója, aki az irodalmi naturalizmus egyik elindítója volt. Munkásságát 1912-ben Nobel-díjjal ismerték el. A Naplemente előtt gazdag életművének talán egyik legszebb, legtisztább, szívhez szóló alkotása.

A klasszikus dráma formájában írt mű szereplői a múlt század harmincas éveinek előkelő polgári középosztályához tartoznak, élükön a cégtulajdonos családfővel, Clausen tanácsossal.

Az öreg Clausen büszke arra, hogy a társadalomban elfoglalt pozícióját a maga erejéből és tehetségéből teremtette. Patríciusi gőggel veti meg vejét, az új, közönséges és műveletlen üzletember-generáció képviselőjét - bár a család második generációjából egyedül ő dolgozik mit a cég vezetője. A Clausen-gyerekek a vagyon jóvoltából élik-élhetik kifinomult életüket.

A konfliktus a megözvegyült, hetvenéves férfi és egy fiatal hölgy szerelme körül bontakozik ki. Az addig istenített apa feleségül akarja venni a lányt, a család pedig félti vagyont.

A megsértett apa igazának tudatában próbál rendelkezni vagyona fölött, ám összeroppan és testben-lélekben megrokkan. Üldöztetése, sorsának története egyfajta modern Lear királynak fogható fel.

 

 

 

Clausen tanácsost Mészáros Zoltán személyesítette meg, míg a többi szerepben Kovácsné Gila Erzsébetet, Tóth Sándornét, dr. Bacsa Évát, Nagy Péter Sándort, dr. Kicska Zoltánt és Timár Ferencet hallhatták az érdeklődők.

 

 

 

 

 

 Szentes, 2016. 02. 11.

 

.