Érthetően az orvosi ügyelet és a patika ügyről

(Kusza az ügy, de megpróbáljuk kibogozni!)

 

 

 

A Magyarországon kialakult orvoshiány miatt Szentesre is elérkezett az a folyamat, amikor már a mentőszolgálat, annyi kívülálló orvost nem tudott kiállítani, akik a szentesi orvosok ügyeletbe vonása nélkül az ügyeletet teljes egészében biztosítani tudták volna. Ezért ez év december 31-el az OMSZ (Országos Mentőszolgálat) felmondta azt a szolgáltatási szerződést, amely húsz éven át szolgálta ennek a városnak az egészségügyi biztonságát – mondta Szirbik Imre polgármester a 2016. november 7-ei rendkívüli testületi ülésen. A képviselő-testületet újratárgyalásra kérte a polgármester az orvosi ügyelet áthelyezésével kapcsolatban.

 

Tény, hogy december 31 után meg kell oldani az orvosi ügyeletet Szentesen. Mivel a háziorvosoknak ugyan szerződésük kitér arra, hogy ügyeletet kell vállalniuk, de ez alól felmentésük volt, mert a mentőszolgálaton belül lett megszervezve az.

 

A növekvő orvoshiány és alacsony ügyeleti pénz miatt nem kecsegtető az ügyeleti szolgálat, így újra kell gondolni (szervezni) a szentesi orvosi ügyeletet. Mivel most teljesen új alapokra kell helyezni ezt az ellátást, ezért a beadott indítvány azt tartalmazza, hogy ennek megszervezésére külsős, erre szakosodott céget bízzanak meg.

 

A másik kérdés az ügyelet helyszíne. Mivel eddig a mentőszolgálaton volt az orvosi ügyelet, amiért a város bérleti díjat fizetett, ezért a javaslattevő úgy gondolta, ha már teljesen új alapokra helyeződne az orvosi ügyelet, akkor ezt egy önkormányzati tulajdonú épületben valósítaná meg.

 

Ennek megoldására a Vásárhelyi úton található egészségházban található üres patika részre gondoltak.

 

Az orvosi ügyelet megszervezése hiába volt 20 évvel ezelőtt példamutató, (hogy a mentőállomáson lett kialakítva), mára nem a helyszín a legnagyobb gond, hanem az orvoshiány. Ismereteink szerint szentesi orvosok is eljárnak ügyelni a környező településekre, városokba jobb pénzért, mert vállalkozói szinten jobban megéri nekik.

 

A testületi ülésen elhangzott, hogy a város olyan gesztussal van az orvosok iránt, hogy a helyi iparűzési adó 50%-át elengedi, csak vállaljanak ügyeletet, ez a szám 50%-ként jól hangzik, de forintálisan nem akkora összeg, ami elgondolkodásra serkentené őket, hogy a dupla ügyeleti pénz helyett a fele akkorát válasszák.

 

Az tény, hogy orvosi ügyelet nélkül nem maradhat a város, így január 1-el vagy az új szolgálatot elindítják, vagy a háziorvosoknak a szerződésükben foglaltak szerint ügyeletet kell vállalniuk. De vajon ki fogja érvényesíteni a háziorvosokkal a szerződésükben foglaltakat?

 

Nagy vita volt a helyszín kérdésében és sokan pártolták a mentőszolgálat és a kórház közelségének biztonságát. Arról viszont nem esett szó, hogy egy hónapban mennyien fordulnak az orvosi ügyelethez, és mennyien várják meg a reggelt és mennek el a háziorvosukhoz, mert benne bíznak. Úgy tudjuk, hogy havi 16-20 esetről van szó, amely ugyan évszak és járvány függő.

 

És hogy hogyan kapcsolódik az ügyhöz a gyógyszertár? Úgy, hogy ha nem töltik meg funkcióval a volt gyógyszertár helységeit, akkor pályázatot kell kiírni annak hasznosítása érdekében. Erre nagy valószínűséggel nem egy úri szabó fog pályázni, hanem egy gyógyszertár, amely ki akarja használni (érthetően) a szomszédban található háziorvosi rendelőket.

 

Milyen szép és idilli kép lehet, hogy megkapjuk a vényt az orvosunktól és máris betérhetünk a közeli gyógyszertárba kiváltani azt.

Azért idilli a kép, mert van, hogy egy-egy gyógyszert meg kell rendelni, vagy éppen elő kell állítani, így újra vissza kell menni oda, ami lehet, hogy kényelmetlenebb, mint más gyógyszertárt felkeresni.

 

Nekünk hiába van a háziorvosunk a Rákóczi F. utcai egyik gyógyszertár felett, a másik gyógyszertárba járunk, mert ott van a kuponfüzetünk, amelyet ki is használunk, de ez már vásárlási szokások függvénye.

 

Mivel gyógyszertárt 4500 lakosként lehet nyitni, így arra nincs mód, hogy új gyógyszertár létesüljön (6 patika működik Szentesen). Arra viszont nagy esély van, hogy az eddig is önkormányzati tulajdonú épületben működő kiséri gyógyszertár felköltözik a Vásárhelyi útra, oda ahol 7000 betegkártya található a háziorvosoknál, nem pedig 700. Ez gazdaságilag érthető is, de a kisériek ragaszkodnak a patikához, melyet aláírásgyűjtő íveken ki is nyilvánítottak (4 óra alatt több mint 400-an írták alá az ívet, hogy maradjon a gyógyszertár).

 

Szóval így kapcsolódik össze a két ügy, melyet a testület tárgyalt.

 

A kisériek és a város déli részében lakók örülnek az áthelyezésnek, érzik, hogy biztonságot ad nekik az ügyelet közelsége, jobb a parkolási lehetőség és a megközelíthetőség, addig mások sérelmezik a kórház távolságát az új helyszíntől.

 

Mivel új a helyszín, ennek biztonságossá tételéről (akár biztonsági szolgálat alkalmazásával) kell gondoskodni – hallhattuk a testületi ülésen.

 

Lehet, hogy most egy nagyobb beruházást igényel ez az átalakítás, de így végre nem más tulajdonát fejlesztené az önkormányzat, hanem a saját ingatlanát. Mindenesetre azt a köztes állapotot, amit az átállás jelent a szentesi háziorvosoknak (orvosokkal) kell megoldani, hallhattuk a módosító indítványban és addig a mentőállomáson marad az ügyelet.

 

Nem lehet igazságot tenni! Két merőben más nézet!

 

Azt is megtudtuk időközben, hogy lesz a városban (pontosabban a zöldségpiacon) aláírásgyűjtés e témában így senki ne lepődjön meg, ha karfiolvásárlás után aláírásra buzdítják. Mivel erre a sajtótájékoztatóra csak egy-két sajtót hívtak meg (nem az összest), ezért több infót nem tudunk.

 

A helyszín körül forog most a vita, de inkább az a kérdés, hogy kik és hogyan fogják ellátni az orvosi ügyeletet.

 

 

Szentes, 2016. 11. 09.

 

 

.