XIV. Szentesi Lecsófesztivál (videókkal!)

Kovács ˝Kokó˝ István és lánybúcsú a Szentesi Lecsófesztiválon

 

 

 

Az időjárás ellenére minden eddigi rekordot megdöntött a Szentesi Lecsófesztivál, mely az ország 10 legnagyobb gasztronómiai rendezvénye közé tartozik.

 

 

 

A szervezők mindenre gondoltak: az esőt szombat délelőttre invitálták a Hunor Coop Zrt. által rendezett XIV. Szentesi Lecsófesztiválra. Elfogadta a meghívást, kibulizta magát, dörömbölt sátrakon, üvegen, majd illedelmesen távozott, és a délutáni programokat nem áztatta el.

 

 

 

XIV. Szentesi Lecsófesztivált minden év szeptemberének első hétvégéjén szervezi meg a Hunor Coop Zrt. Ekkor ezrek lepik el Szentes utcáit, ahol a helyi lecsókészítés rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. A fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombaton várnak a látogatókra.

 

 

 

Lecsófesztivál 1. nap képei ITT tekinthetők meg!

 

 

Az első nap mivel mással kezdődhet, minthogy kihirdetik Szentesen, hogy itt az ideje, hogy mindenki a munkát félre tegye és készüljön a lecsófesztiválra.

 

 

 

 

 

 

 

A lecsófesztivál hangolódással indul, mely a közös szalonnasütésben teljesedik ki a pénteki napon. Egyre többen választják a ráhangolódást, ahol nem csak a zsírszalonnák izzadnak, hanem a vágni való füst miatt szem sem marad szárazon.

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

A füstölőből kiemelt kolbászok érezhetik úgy magukat, mint akik csak nézelődni (esetleg kóstolni ) jönnek, és körbejárják az asztaltársaságokat a Szentesi Lecsófesztiválon. Ők szemüket dörzsölve figyelik, hogyan bírják a rutinos sütők vagy lecsófőzők a maró füst alatt végezni a dolgukat. Aki jobban a körmükre néz, látja, sok csapatnál pálinkát használnak érzéstelítőnek, és mivel 290 tűzhely nem kevés, úgy fogy gyűszűjével a „papramorgó”, mint hajógyárban a szegecs. Valljuk be, hogy szabadban főzni nagyszerű élmény az egész családnak vagy baráti társaságnak. Körbeálljuk a tüzet, a levegőben füst és az étel illatának keveréke. Iszogatunk, beszélgetünk, és közben mindenki egyre éhesebb.

 

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Eddig a pontig azonos az összes fajta lecsó elkészítése, de innentől kezdve akár világháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak, AZ ÖNÉ! A tuti recept mind a főzés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben. Az első komoly döntést igénylő kérdés, hogy a hagymát milyen zsiradékon kell megpárolni; ez lehet szalonna zsírja, bolti vagy házi disznózsír, olaj vagy margarin de akár libazsír is, azaz mindegy, csak zsiradék legyen.

 

A különleges a lecsófesztiválon, hogy mindig van mit tanulni, mert ahány bogrács annyi lecsó. Idén is érkeztek vendégek a szomszédos országokból, valamint egy finn csapat is megmérettette magát.

A csehek káposztás lecsót rittyentettek, azaz rottyantottak össze. Román vendégek szarvasgombás lecsót főztek, így a 297 lecsócsapat bográcsaiban rotyogott aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, tarhonyás, rénszarvashúsos, krumplis, tojásos, chilis, lencsés, vörösboros vagy éppen csokis lecsó!

 

Lecsófesztivál 2. nap képei ITT tekinthetők meg!

 

Ha nem sikerült végigsétálni a teljes lecsófesztiválon, akkor íme egy videó összefoglalás a szombati főzésről.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

Vendégekből sem voltunk híján! Kovács "Koko" István az ismert ökölvívó is kivette a részét a lecsókóstolásból. Megkérdeztük, hogy ő milyen lecsót szeret?

- Én a tojásos lecsó híve vagyok. Szerencsére igen aktív életet élek, így bármit ehetek, nem látszik meg rajtam. Valójában a nagymamám főzött sokszor lecsót, így az ő főztjének az ízét keresem. De nem csak a lecsóban, hanem pl. a rántott húsban is!

 

 

 

 

 

Radics Gigi énekesnőnek is a nagymamájának a lecsója ízlik!

- Mi tésztával esszük a lecsót! Lehet az spagetti, vagy más főtt tészta, csak tészta legyen - cigányoknál ez a szokás - folytatta! A nagymamám galuskát csinál hozzá és arra szedjük a sűrűbb lecsót.

 

 

 

A ByTheWay fiatalemberekből álló formáció a virslis lecsót kedveli melyhez egy kis Vegetával meghintett rizs készül köretnek. Csípős nélkül az ideális, de a zsiradékkal is módjával bánnak. (A szentesi rajongóknak hamarosan lesz egy örömhírünk, de ne szaladjunk nagyon előre! Hamarosan kiderül!)

 

 

 

 

 

Nótár Mary a fergeteges koncert után adott interjújában a Szentesi Mozaiknak elárulta, hogy ő bizony "pörköltösen" szereti a lecsót. Sok hússal, vagyis húst hússal.

 

 

 

 

 

Kökény Attila sem rajong a sok zsiradékért a lecsóban, de egy fantasztikus íz világot festett a lecsófesztivál égboltjára, amikor elárulta, hogy ő tésztára rászedi a teljesen natúr lecsót, valamint túrót és tejfölt tesz rá, és ha még több ízt akarunk kihozni akkor szalonna kurcinával tuningolhatjuk. Magyarul lecsós túrós csusza.

 

 

 

 

 

Abebe Dani elárulta, hogy ő ebből a szempontból különleges, mert ő leginkább "sehogy" sem szereti a lecsót. Illetve így nem igaz, mert az anyósa nagyon finom lecsót főz, és csak azt eszi meg és nem azért, mert fő a jó kapcsolat, hanem azért mert tényleg finom. Picit édeskés natúr lecsóról beszélünk, melyet köret nélkül kell fogyasztani.

 

 

 

Bebe nem egyedül érkezett a fellépésre, hanem a Dr. Bugyi István Kórház sebészetén dolgozó Tiszai Renátával, aki az énekest ápolta autóbalesete után, most viszont Bebe egy közös énekléssel próbálta megköszönni, mindazt mit a legnehezebb napokban kapott. Reni egy duettet énekelt Bebével, akinek leesett az álla az első hangok után. Szerencsére annak visszahelyezéséhez nem kellett orvosi beavatkozás. A műsorszámot rögzítettük így Ön is megtekintheti, ha lemaradt volna róla!

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

Európában szinte mindenhol eszik a lecsót. Nézzük a külföldi helyzetet: • Szerbiában gyuvecs, darált hússal rétegezve. • Franciaországban ratatouille, padlizsánnal, kakukkfűvel. • Lengyelországban leczo, cukkinis, fokhagymás, chilipaprikás. • Németországban Letscho, általában hússal. • Baszkföldön piperade, sok tojással és fokhagymával. • Olaszországban peperonata, a szegények lecsója, zellerrel, répával. • Törökországban menemen, hozzá a zöldségeket apróra vágják, és a tetején tükörtojással tálalják.

 

Szóval ebből is kiderül, hogy tényleg ahány ház annyi lecsó!

 

 

 

A lecsófesztiválon megszokhattuk, hogy mindig van egy két őrült csapat, akik akár dekorációval, akár ételükkel kitűnnek a tömegből. Idén is így volt ez, például a női vízilabda csapat egyik tagjának ez volt az utolsó szabad hétvégéje a jövő heti házassága előtt. Miskolczi Kittit a csapattársak meglepetés bulival várták ezen a délutánon.

 

 

 

Lássuk a fesztivál végeredményét:

Arany fakanál díj: Lecsókolom

Ezüst fakanál díj: Belterjes-Séf csapat

Bronz fakanál díj: Szentes Városi Könyvtár csapata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2015. 09. 06.

 

 

.