Megkezdődött a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság Fábiánsebestyénen

(képgalériával)

 

 

 

20 ország 66 hajtója versenyez Fábiánsebestyénben a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságon 2015. szeptember 9. és 13. között.

A verseny helyszíne a Kinizsi Park, amely az elmúlt évtizedekben számos fogathajtó versenynek adott otthont, köztük a Duna-Alpesi Kupának. Magyarország eddig hat fogathajtó világbajnokságot rendezett, ez a negyedik kettesfogathajtó világverseny, amelynek hazánk ad otthont. Elmondható az is, hogy Csongrád megyében Fábiánsebestyén a harmadik olyan település, mely világbajnokságot rendezhet, hiszen eddig ilyen versenyre csak Szegeden és Hódmezővásárhelyen került sor. A magyar csapat esélyesként indul a mostani megmérettetésen, hiszen a világverseny eddigi történetében eddig egyéniben 6, csapatban 5 aranyérmet szereztünk.

 

 

 

A 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságra nemcsak Európából, hanem Észak-Amerikából és Dél-Amerikából érkeznek fogatok. A megújult kempingben összesen 197 lovat helyeznek el a legmodernebb körülmények között.

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

 

A 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságnak a fábiánsebestyéni Kinizsi Park ad otthon. A házigazdák számos nemzetközi verseny, köztük a Duna-Alpesi Kupa szervezése és lebonyolítása után, 2013-ban nyerték meg a világbajnokság rendezési jogát. Ez a sportdiplomáciai siker hosszú évek tematikus munkájának köszönhető. A versenyhelyszín eddig is megfelelt a nemzetközi követelményeknek, azonban a 2015. évi világversenyre számos újítással, fejlesztéssel készül a Kinizsi Park, hogy a legmagasabb szintű szervezői és versenyzői követelménynek megfeleljen.

 

 

 

A csengelei mazsorettek és fúvósok érkeztek először a Kinizsi Park pályájára. Vastaps volt a jutalma a helyi ovisoknak, majd az Arany János Általános Iskola diákjainak, majd jöttek a részt vevő országok, elsőként Argentína, majd zárásként Magyarország.

 

 

 

A világbajnokságra nevezett csapatok: Argentína 1, Ausztria 6, Belgium 1, Csehország 3, Dánia 1, Finnország 2, Franciaország 5, Németország 6, Magyarország 9, Olaszország 3, Hollandia 6, Lengyelország 4, Portugália 2, Románia 5, Szlovénia 2, Spanyolország 1, Svédország 2, Svájc 2, Amerikai Egyesült Államok 3 kettesfogattal nevezett. Már az is bizonyos, hogy 4 többszörös világbajnok nemzet fogatai versenyeznek egymással a világversenyen, ahol Magyarország színeiben ifj. Dobrovitz József, Galambos Nándor, Hódi Károly, Kákonyi Norbert, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Osztertág Kristóf, Osztertág Márk és ifj. Simon József indul.

 

 

 

A nap leglátványosabb mozdulatát is a helyi gyerekek mutatták be, a Himnusz záróakkordjára több tucat, nemzeti színekbe öltöztetett lufit engedtek fel a levegőbe. Jól mutatott a piros-fehér-zöldbe öltözött ég Fábiánsebestyén felett.

 

 

 

A megnyitóbeszédek után Farkas Sándor a szervező bizottság elnöke átvette a rendezvény kulcsát, mely pillanattal megnyitották a fábiánsebestyéni 16. Kettesfogathajtó Világbajnokságot.

 

 

 

A több mint 40 éves fogathajtó tradícióval büszkélkedő Kinizsi Parkban 5000 darab ülőhellyel várják az állóhelyek mellett. A verseny látogatóinak kényelmét már a megelőző versenyre is fejlesztéssel segítették elő a rendezők, akkor egy 3500 férőhelyes nagy lelátó készült el a díjhajtó négyszög mellett. A világbajnokságra további 1500 férőhellyel bővítik az ülőhelyek számát, így összesen 5000 vendég nézheti ülve a többnapos versenyt. Most 5 lelátót építettek fel a maratonhajtás akadályai mellett, így a leglátványosabb versenyszámot is komfortos körülmények között tekinthetik meg az érdeklődők a világversenyen. 

 

 

 

Megújultak a maratonhajtó pálya akadályai is annak tükrében, hogy a térség természeti értékeit és a világverseny együttműködő településeit bemutassák. A világbajnokság 8 akadálya közül 3 akadály lesz vizes, ezek egyikében híd is épült a látványosabb verseny kedvéért: így utalnak például arra a szervezők, hogy a térségre jellemző a természetes vízkészletben való gazdagság. A maratonhajtó pálya a világbajnokságon összesen 15-16 kilométer. A 6 kilométer hosszú A-szakaszt egy 800-1000 méteres transzfer követi, majd egy 9 kilométeres belső szakasszal zárul a fogatok számára a pálya. Technikás pályával készült Finta Gábor pályaépítő, minden akadály esetében több variáció is lehetséges lesz.

 

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2015. 09. 09.

 

.