10 éves "a szeretet mindent elfogad!"

Fogyatékkal élők találkozója Szentesen

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata két évvel ezelőtt alkotta meg és fogadta el Szentes Helyi Esélyegyenlőségi Programját, melyben kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők csoportjára, a nők, a gyermekek, az idősek és a romák, a mélyszegénységben élők mellett.

 

 

 

Szentes Város Gondozási Központja és több civil szervezet összefogásával, önszerveződésében viszont már 2006-tól teszik ezt „A szeretet mindent elfogad” nevű rendezvényükkel, mely idén a 10. évfordulóját ünnepli. Ez alkalommal kinyitják „kapuikat” és szívüket az irántuk érdeklődők, valamint a város középiskolásai felé, hogy megismerkedhessenek a fogyatékkal élők értékeivel, mérhetetlen nagy szeretetükkel, vágyaikkal, de mindennapjaik nehézségeivel is.

 

 

 

Kovácsné Gila Erzsébetet kérdeztük a kezdetektől, mert 2006-ban a NOSZA 2005 Szociális Alapellátó Kht. indította útjára „A szeretet mindent elfogad” nevű rendezvény.

- A Nosza 2005 Szociális Alapellátó Kht. 2005.08.01-től 2011.01.15. között végzett Támogató Szolgálat és Közösségi ellátási tevékenységet.

- Ez idő alatt a fogyatékkal élőket segítettük, saját lakókörnyezetükben, illetve gépjárműhasználat biztosításával könnyebbé tettük az orvosi, szakorvosi ellátást, a közösségi programokban való részvételt.

- Tíz évvel ezelőtt észrevettük a fogyatékkal élők közösségi életének nehézségét. Szentesen és a környező településeken, hiányzott a különböző fogyatékossággal élő szervezetek és ellátottaik közös programja, a másság elfogadása.

 

 

 

- Ezen okból kiindulva, megszerveztük az első „a szeretet mindent elfogad” c. rendezvényünket társszervezetekkel közösen, 2006 szeptemberében.

- Várakozásunktól eltérően, óriási érdeklődéssel, aktivitással, jókedvvel zártuk az első rendezvényt, melyet azóta is minden évben, hasonló sikerekkel megrendeztünk. Sok változás volt a tíz év alatt, szervezetek tűnek el – mint például a Nosza Támogató Szolgálat – viszont több új szervezet is csatlakozott ehhez a szívet melengető rendezvény szervezéséhez és lebonyolításához. Új programokkal, lehetőségekkel színesítettük ezt a szeptemberi napot, mind a magunk, mind az ellátottak örömére.

 

 

 

Puskásné Halál Ágnes elmondta, hogy egy évtizeddel ezelőtt közös gondolkodásba kezdtek a fogyatékkal élőket segítő társszervezetekkel. Az elképzelés lényege az volt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a fogyatékkal élőkre, és megmutassuk értékeiket, tudásukat, elhivatottságukat, és ami a legfontosabb: barátságukat és szeretetüket.

 

 

 

Nagyszerű érzés volt, ahogy évről-évre egyre több barátság szövődik. A szervezők lelkesen készültek minden évben, hogy azokat a programokat, amelyek beváltak azt folytassák, míg arra is külön figyelmet szenteltek, hogy új elemekkel ötvözzék a régieket. Hamarosan elterjedt a rendezvény híre mind a térségben, mind az egész megyében, sőt évekig vendégeink voltak holland partnereink, de részt vettek Újszentesiek és Izraeli szakemberek is a programokon. Összefoglalni nem lehet, csak átélni, megélni és megérezni szavak nélkül.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester, - aki immáron tízedik alkalommal nyitotta meg a rendezvényt - köszöntőjében elmondta, hogy ez a hagyomány azoknak és azokról szól, akik valamilyen hátránnyal élik életüket, megmutatva a hátránnyal nem élőknek ennek a világnak a nehézségeit és emberi vonásait. Az egymásra való odafigyelés az a híd, amely összeköt bennünket, segít megérteni a másik másságát, és önzetlenül támogatja a rászorulót. Kívánom, hogy ez a bővülő odafigyelés erősítse meg az itthon tevékenykedők erejét és meggyőződését és sugározódjon minél messzebbre. Köszönet a segítőknek, s mindazoknak, akik az elmúlt években akár a legkevesebbet is tették azért, hogy embertársaink életét jobbá, szebbé varázsoljuk.

 

 

 

Fogyatékkal élők térségi találkozója a már hagyományos módon (a szakemberek, gondozók a polgármesterrel az élen az esemény nevéből álló betűkkel vonultak be) indult. A rendezvényen fellépett a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány együttese Seres Antal, a Lajtha László AMI klarinét csoportja Nánási Orsolya és a Pengető citerazenekar Mélykútiné Németh Kornélia vezetésével. A megjelent intézmények, klubok kulturális csoportjai is bemutatták műsorukat.

 

 

 

A Szeretet mindent elfogad programon hagyomány, hogy megválasztják az „Év arcát”, aki idén Justin Klára, a szentesi Pszichiátriai betegek nappali klubja gondozottja lett.

 

 

 

A Mosoly Kupát – a közönségszavazatok alapján – az Csongrádi Aranysziget Otthon Kisréti Otthona nyerte el ebben az esztendőben. Az elismerést a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Kakas Béla adta át. Tököli Gyöngyi, a fogyatékkal élők nappali ellátásának vezetője elismerő oklevelet vehetett át Szirbik Imre polgármestertől. A műsor és a kiegészítő programok mind-mind az elfogadásra, az együttélés körülményeire hívták fel a figyelmet, összefogás keretében.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.