Új Merci rendőrautó Szentesen

Részletek az új traffipaxról is!!!

 

 

Új szolgálati gépjárműveket adtak át a tegnapi napon a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság udvarán megrendezett ünnepségen.

 

 

 

Szentesre egy új 2,2-es benzines Mercedes járőrautó került, melynek ára közel 10 millió forint. Az automata váltós autó elől nem érdemes menekülni, mert a forgalomba hozott hasonló gépjárművek 250 km/h-nál letiltanak, addig ez nem. Erre a tulajdonságára itt Szentesen nem hisszük, hogy szükség lenne, de minden más olyan biztonsági rendszerrel fel van vértezve, ami egy ilyen kategóriás autónál megtalálható.

 

 

 

Az autó speciális rendészeti felszerelési csomaggal, lövedékálló mellénytárolóval, LED technológiás elemlámpával és töltővel, kiegészítő megkülönböztető jelzéssel látták el, a szélvédőket hővédelemmel bíró biztonsági és sötétítő fóliával vonták be.

 

 

 

Érdekessége még, hogy nincs benne pótkerék, hanem speciális habbal lehet másodpercek alatt megoldani a tüske vagy szög okozta problémát. Ha bármilyen műszaki probléma lenne az autóval, akkor egy gomb nyomással segítséget tudnak hívni, mert az autó leadja GPS koordinátáját és azonnal indul a szervizautó.

 

 

 

A járőr személygépkocsit Papp Károly r. altábornagy úr, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője és Dr. Lukács János r. dandártábornok úr, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a főkapitányság szervezeti egységei vezetőinek 2015. február 26-án adta át.

 

 

 

A traffipaxról

 

 

 

Szentes is kapott az új traffipaxból, melynek teszt üzemmódja a holnapi napon lejár. Még mielőtt bárki rettegésbe kerülne, a teszt üzemmódot meghosszabbították bő egy héttel. A traffipaxot éjszakai is kristálytiszta nagyfelbontású felvételt készít a járműről, valamint forgalomszámlálást is végezhet. Objektíve polárszűrővel rendelkezik így a szálvédő okozta tükröződést mentesíti és kristály tisztán látszik, ha valaki nem használja a biztonsági övet. Talán ez és a sebességmérő funkció az amire itt Szentesen leginkább fogják használni a rend őrei, mert a buszsávban való közlekedés nem igen fordul elő térségünkben.

 

 

 

Most jön a lényeg! Mekkora távolságból veszélyes a traffipax? Hiedelmek azt mondják, hogy 1800 méterről is mérhetnek, csakhogy ha valaki ért a fizikához, akkor bizton kijelenti, hogy ez lehetetlen. Tehát 30-40 méteren belül veszélyes minden traffi, ami azt jelenti, hogy ha ebben a tartományban vesszük észre, hogy szabálytalankodunk, akkor nyugodtan várjuk a Vass megyei levelet.

 

Akkor lehet nagyobb távolságból veszélyes a traffi, ha követéses módban használják, ami azt jelenti, hogy érzékeli a szabálytalanságot (sebességtúllépést) a rendőr a traffipaxon, majd végigkövet az illetőt, addig a pontig, amíg a rendszám leolvasható. Természetesen ekkor videó készül a követésről és semmilyen módon nem ússzuk meg a büntetést. Az új traffipaxnak ez a funkciója még javításra szorul, mert csaknem 1 mp-es késés van a vizuális megjelenítésnél, így nehezebben, de nem megoldhatatlanul végezhető.

 

Mindent egybe véve, ha betartjuk a szabályokat, akkor nem kell félnünk az utakon!

 

Szentes, 2015. 02. 27.

 

.