III. Szentesi Magbörze

2015. Március 21. 11:00 – 15:00

Garaboly Gasztro- és Kézműves Piac, Művészetek Háza (Gólyás Ház), 6600 Szentes, Petőfi u. 4  

 

Program:

11:00 Regisztráció

11:30 Vetőmag csere-bere

13:00 Előadás – Major Pali Bácsi csorvási biokertész

14:00 Előadás – Tárkány-Kovács Balázs békásmegyeri közösségi kert

 

Szabályok:

1. REGISZTRÁLJ! - A cserék megkezdése előtt regisztrálj! A regisztrációs pultnál hozzá tudsz járulni a magbörze költségeihez.

2. MAGTASAK – Hajtogass pár papírtasakot, hogy legyen miben hazavinned a vetőmagokat!

3. JÁTSSZ TISZTA MAGOKKAL! - A mag, amit hozol saját magfogásból származó legyen! Nem lehet bolti, csávázott, hibrid és GMO vetőmagokat behozni és cserélni!

4. CSERE-BERÉLJ! - A börze a vetőmagok cseréjéről és ajándékozásáról szól, ezért magot, szaporítóanyagot árusítani nem szabad!

5. ÍRD ÉS MONDD! - Az általad hozott magok üvegére/tasakjára, írd rá: az adott fajta nevét, a magfogás évét, és a saját neved, hogy akivel cserélsz, rögzíthesse a származási adatokat. Csere előtt oszd meg termesztési tapasztalataidat az adott fajtával kapcsolatban!

6. TUDJ MEG TÖBBET! - Mielőtt magot cserélsz, beszélgess el a gazdával, kérdezd az adott fajtáról, hogyan termett, mikor kell vetni, milyen talajban termesztette eddig.

7. SOK KICSI SOKRA MEGY! - Az asztaloknál kis mennyiségű (max.4‐5 szem) vetőmag kérhető, ezeket otthon felszaporítva ugyanis sok-sok vetőmagot kapunk majd! A magbörze nem az egész évi teljes vetőmagkészlet beszerzéséről, hanem egy-két bevált fajta megosztásáról szól, így juthat a legtöbb résztvevő hozzá a magokhoz!

8. A MEGBECSÜLT MAG. - Javasoljuk, hogy 5-6 fajtánál többet ne vigyél haza, csak annyi fajtát kérj amennyit biztosan el is vetsz! Az ésszerűtlen halmozásnak sok elvetetlen értékes mag esik áldozatul a fiókok mélyén.

9. FOGD MEG, OSZD MEG! - Fogjál magot a hazavitt és bevált fajtákból és hozzál belőle a következő évi magbörzére mások örömére is!

 

 

Szentes, 2015. 02. 25.

 

.