Át a Szivárványhídon (Mesi újra Szentesen)

Guessous Majda Mária ’Mesi’ koncertje

 

Emlékeznek még arra a bűbájos (nem mellesleg: gyönyörű hanggal megáldott) ifjú hölgyre, aki a Tóth Bagi Csaba vezette Balkan Unionban magyar népdalokat énekelt a Zeneiskolában 2012. szeptemberében, amikor Al DiMeola virtuóz olasz harmonikását, Fausto Beccalossit is megismerhettük?

Igen, Guessous Majda Máriáról van/lesz szó, akit a barátai - becenevén – Mesinek szólítanak. Nos, ő érkezik a „saját jogán” a zenekarával együtt február 26-án csütörtökön ugyanoda (nem a megszokott pénteki napon tehát!) 19 órakor, a Zene-Világ-Zene hangversenysorozat keretében!

Az esemény személyes megközelítését illetően az a legfontosabb tényező, hogy Mesi csodálatos egyéniség! Szinte mellékes (dehogyis az), hogy 2011-ben – megérdemelten - megnyerte a Folkbeats tehetségkutató verseny népzenei kategóriáját, aminek jutalmául elkészíthette első (szinte kizárólag szóló felvételekből álló) CD-jét Szivárványhíd címen, amelynek dalai az emberélet legfontosabb állomásait követik nyomon. 2013-ban pedig kijöhetett – az élet örömeire „szűkített” koncepció mentén - az ÖröMes, kiteljesítve-összefoglalva-megkoronázva (minimális létszámú zenekara segítségével) addigi zenei pályáját.

Emberi nagysága nem csupán abban áll, hogy remek interjú-alany, amit egy fárasztó napja sem képes megmásítani: akkor is lefegyverzően nyílt és őszinte. Sokkal inkább abban, hogy zeneakadémiai tanár létére – szabad idejében – sérült gyermekek fejlődésében próbál segíteni a MUS-E program keretében, mégpedig a közös éneklés, a zene erejével!

A nagyközönség számára alighanem mégis az a legfontosabb, ami a küldetésének bizonyult: az örökölt vagy magába szívott zenei kultúrák tudatos ápolása, terjesztése! Apai ágon marokkói lévén épp olyan természetes közeg számára az arab világ (gyakran utazik ki ottani családjához), mint a magyar. Választott-tanult nyelve a török, amely közel hasonló fontossággal bír számára. A három – gondolná az ember: egymástól igencsak távol álló - kultúra népdalkincseinek legjavát szerves egységbe forrasztva nyújtja át a közönségnek, mégpedig triója segítségével.

A zenekar másik két tagja – Mesin kívül, természetesen – a férje, Boros Gerzson Dávid, aki sokoldalú ütőhangszeres játékos, valamint a Sebő együttesből ismerős Barvich Iván, aki dallam-hangszereket szólaltat meg elsősorban. Több nemzet zenei hagyományainak tisztelete, egzotikum, misztikum és nem utolsósorban: egyfajta jó értelemben vett intimitás – egyetlen műsorba sűrítve. Lehet ilyen programra nemet mondani? Ugye, hogy nem?!"

Olasz Sándor

 

2015. február 26. (csütörtök) 19 óra:

Guessous Majda Mária ’Mesi’ koncertje ’Világok Dalai’

 

 

Szentes, 2015. 02. 25.

 

.