Erős kezdet a derekegyházi palacsintafesztiválon

Szentes városa mutatkozott be az első napon Derekegyházán

 

 

 

Erős kezdetet adott a derekegyházi palacsintafesztiválnak Szentes városa. Természetesen egy gasztronómiai fesztivál életében az első nap mindig erős vendégszájban így fel kellett készülni a rohamra. Szentes városa állta a "sarat", kente, töltötte a palacsintákat.

 

 

 

A fesztivál 2014. július 9-én délután 4 órakor vette kezdetét, ahol Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere köszöntötte a vendéglátókat. Színes, gazdag, program kavalkádot jelent a település életében az elkövetkező pár nap, melyhez Szentes is csatlakozott.

 

 

 

A megnyitó után SÜTŐKRE FEL! - hallatszott a Király István Kertbarátkör tagjainak csatakiáltása, és amint kigyúltak a tűzhelyek "rózsái" már ontották is a palacsintákat a kenőbrigádnak!

 

 

 

Ezen a napon a legkedveltebb magyar édességet Szentes mellett Nagytőke és a helyi Örökzöld Nyugdíjas Klub csapata sütötte. Az érdeklődők mindhárom standon ingyen kóstolhattak, a becsületkasszába azonban tetszés szerinti összeggel adakozhattak.

 

 

 

A számos tűzhelyen és a háromszor-négyszer annyi serpenyőben ipari mennyiségben gyártották a palacsintákat, az édesség osztásában a szentesi alpolgármester, Szűcs Lajos is részt vett. Tavaly a sütésben jeleskedett, 360 palacsintát készített.

 

 

 

A bulit a Hungerit-Szentesi VK vízilabda bajnokcsapatának tagjai sem hagyhatták ki: nyolcan látogattak el Derekegyházra, és sütötték, töltötték, tekerték a palacsintákat. A Hungerit csapatkapitánya, Hevesi Anita édesanyja baracklekvárját hozta el a fesztiválra, és sikert is aratott vele.

 

 

 

Egy gyors összegzés az első nap végére: a városunk képviselőivel kiegészült sütő-töltő csapat az előző évi mennyiségét megháromszorozta.

 

 

 

Csütörtökön Székkutas és Árpádhalom, pénteken Fábiánsebestyén és Szegvár lesz a 9. palacsintafesztivál vendége, míg szombaton és vasárnap a 19. falunapokat tartják Derekegyházon.

 

 

 

Az esti bemutatókat a Szentesi Ju Jitsu Klub kezdte (ejtsd: dzsudzsicu). A klub 2014 márciusában alakult, tehát mindössze három hónapos múltra tekinthet vissza. Ezt a japán gyökerekkel bíró harcművészetet a szamurájok fejlesztették ki a középkori, feudális Japán csataterein, olyan céllal, hogy az ellenséget akkor is ártalmatlanná tudják tenni, ha a fegyverüket elveszítették. Azon kevés harcművészetek egyike, amely komplex – tehát az ütések és rúgások mellett számtalan technikai elemet tartalmaz: dobásokat és az ehhez kapcsolódó eséseket, fojtásokat, feszítéseket, fegyveres harcot, földreviteleket és földharcot is. Kicsit talán úgy kell elképzelni, mintha egybe lenne gyúrva a judo, a birkózás és a karate.

 

 

 

Őket követte a Kiss Bálint Kötélugró Klub egy fantasztikus bemutatóval.

 

A kötélugrás, köznapi néven ugrókötél ma már egyre népszerűbb sportág, javítja az állóképességet a koordinációs képességet és a ritmusérzéket. A versenyszerű ugrókötelezés gyorsasági és szabadon választott gyakorlatból áll, melynek lényege különböző hajtásvariációk bemutatása zenére, akrobatikával tűzdelve.

            A Szentesi Kiss Bálint Kötélugró Klub 2010-ben alakult meg, melynek tagjai a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulói.

 

Este 8 órakor lépett a színpadra a „Jövőnkért” Alapfokú Művészeti Iskola Jövőnkért Néptáncegyüttese.

A 15 éve megalakult Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola 10. éve működő néptáncegyüttesének műsorát élvezhetik hamarosan. Az iskola három művészeti ágban fejti ki tevékenységét. Egyik fő céljuk a hagyományőrzés; ennek részeként működik a néptáncegyüttes. A sok ügyes néptáncos kitartó munkája eredményeképp sok szép díjjal büszkélkedhet. Többek között három évben egymás után megszerezte a régió Arany minősítését.

Művészeti vezető és koreográfus: Bagi Ferenc néptáncpedagógus, koreográfus, MTF mentortanár Igazgató: Keller Jánosné

 

 

 

Végezetül Szentes Város Fúvószenekara zárta a programot könnyed szórakoztató darabokkal. A jelenleg működő Városi Fúvószenekar egyesületi keretek között tevékenykedik a Bárdos Lajos Vegyeskarral közösen. Az elmúlt hat-nyolc évben sok szép siker kapcsolódott az együttes szerepléseihez. Több versenyen, fesztiválon indult el a zenekar, ahol legtöbbször előkelő helyezést, minősítést ért el. Az együttes az országos minősítésen elnyerte a „Fesztiválzenekar” megtisztelő címet.

 

 

 

A palacsinta fesztivál teljes gasztronómiai mondanivalóját Bartos Erika a Bárányfelhők című könyvében található PALACSINTA című verse nagyon frappánsan összefoglalja, és talán a fesztivál himnuszává is válhat:

 

PALACSINTA

 

Palacsinta lesz ebédre,

Kedvencem a kakaós,

Csokikrémes, vaníliás,

Fahéjas és mogyorós.

 

Savanyú a csipkelekvár,

Áfonya már édesebb,

Kedvencem a sárgabarack,

Málna, eper és a meggy.

 

Túróval is megtölthetjük,

Tegyünk bele mazsolát,

Szórhatunk rá ribiszkét is,

Mákot, diót, mandulát.

 

Megkenhetjük gesztenyével,

Akácmézzel, joghurttal,

És ha ez még mind nem elég,

Marcipános pudinggal!

 

Anya süti, de ha kész van,

Én töltöm meg ügyesen,

Feltekerem, és a tálra

Egymás mellé leteszem.

 

Addig eszem, amíg bírom,

Kipukkadok estére,

Szeretem, ha együtt sütünk

Palacsintát ebédre!

 

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 07. 09.

 

.