Ötletből a semmi közepén

 

 

 

A munkanélküli fiatalokat segítő Maradunk vagy útra kelünk? - Keressük a helyünket Európában projekt újabb állomásához érkezett. Ezúttal egy különleges szegvári vállalkozásba nyerhettek betekintést a megjelentek. Az itt szerzett tapasztalataikról Gyermán Dániellel beszélgettünk, aki maga is belekóstolhatott már a vállalkozások világába.

 

Most hétvégén a Fácános vendégházban tölthettetek el egy éjszakát. Összefoglalnád röviden, hogy miért látogattatok el ide?

A Fácános vendégház meglátogatásának célja az volt, hogy megismerjük a vendégház tulajdonosait, illetve betekintést nyerjünk a falusi turizmus világába. A vendégházról megtudtuk, hogy 1908-ban épült, és a jelenlegi tulajdonosaihoz 2010 tájékán került. Az épület állapota ekkora már romos volt, bár ez ma már egyáltalán nem látszik. Alig 4 év alatt sikerült lakhatóvá, és teljesen összkomfortossá tenni az épületet. Számunkra a leginkább az volt érdekes, hogy mennyi idő alatt térülhet meg egy ilyen befektetés, és mik a buktatói.

 

Milyen potenciált látsz ebben a vendéglátó egységben?

Nem látok túl hatalmas profitot ebben. Számomra ez a vendégház nem rejt magában elegendő túrázási lehetőséget, ami szerintem elengedhetetlen egy jó kalandhoz. Ha a falu látványosságait szeretnénk megcsodálni, leginkább csak autóval, esetleg biciklivel tehetjük azt meg. Az általános véleményem az, hogy a faluk egyre csak zsugorodnak ma Magyarországon. Munkalehetőség hiányában a fiatalok inkább másfele próbálnak meg boldogulni az életben. Az idősebb generáció pedig sajnos nem tud akkora hangsúlyt fektetni a régi értékek megmentésére, mint amekkorára szükség lenne. Ugyanakkor a vendégek számát is drasztikusan bekorlátozza a mai gazdasági helyzet. Vendégek nélkül egy ilyen létesítmény pedig nem termel profitot.

 

 

Manapság a gazdaság megfelelő körülményeket teremt bármilyen vakmerő álom megvalósításához, vagy óvatosabban kell gondolkoznunk, ha vállalkozni akarunk? Vállalkozzunk egyáltalán?

Véleményem szerint ma vállalkozni nagyon nehéz Magyarországon. Semmiképp se szabad beleugrani egy vállalkozás elindításba előzetes igényfelmérések, és megtérülési kalkulációk hiányában. Érdemes a kapcsolatrendszereket előre kiépíteni, azokat ápolni, és informálódni minden lehetséges módon, mielőtt belevágunk. Én személy szerint úgy gondolom, hogy akiben kételyek merülnek fel a vállalkozása sikerében, akár kereslet, akár kínálat oldalon, az inkább halassza el a megvalósítást. Persze ez nem jelenti azt, hogy az informálódást is abba kell hagyni. Ha valaki igazán elhivatott, akkor előbb-utóbb találhat egy kedvező megoldást álmai megvalósítására.

 

Mesélnél nekünk a saját vállalkozói múltadról?

Valóban volt már lehetőségem betekintést nyerni a vállalkozások nagyvilágába.  Egy barátokból, volt kollégákból szerveződött startup vállalkozás része lehettem néhány évig. Egyértelműen a közös érdeklődési kör hozott össze bennünket, ami az informatika, és ipari automatizálás témaköre volt. A beindítás elég nehézkesen ment. Gyakorlatilag mindenkinek volt másodállása, vagy éppen még az egyetemi éveit taposta, így nem tudta senki átadni magát teljes mértékben a vállalkozásunknak. Ez a szakasz több évig tartott, mielőtt hivatalosan is megalapítottuk a Kft.-t. Ahogy gyűltek az ügyfelek, megrendelések úgy térhettünk át főállásban történő munkavégzésre. Sajnos ugyan a vállalkozás beindulni látszott, mégse értünk el átütő sikert, és széthullott a csapat. Ez a jelenség startup cégek velejárója. Vagy hatalmas sikert ér el az adott vállalkozás, vagy megszűnni kényszerül.

 

Készítette: Simon Gabriella

Fotók: Panyik - Tóth János

Szentes, 2014. 07. 03.

 

 

.