50 kW-os naperőmű Szentesen

Napelemrendszerrel fedezi áramfelhasználásának tizedét a Városi Szolgáltató Kft.

 

 

 

A Városi Szolgáltató Kft. saját forrásból építtetett napelem parkot a Hungerit Zrt. melletti önkormányzati területen. A 200 panel 50 kilowatt áramot állít elő, melyet részben az 1-es termálkút működtetésére használják, a többi megtermelt áramot pedig az országos villamos hálózatba továbbítják.

 

 

 

A Városi Szolgáltató Kft. tavaly adott be pályázatot két nagyteljesítményű naperőmű építésére, azonban nem kaptak értesítést a pályázat eredményéről. A cég ezért úgy döntött, hogy a két pályázat önerejéből megépíti saját költségén az egyik napelem parkot a nyár kezdetére. Amennyiben mégis nyer a beadott pályázat, akkor megépítik a másikat is a kertvárosi fűtőmű tetejére - mondta Döbrőssy Iván ügyvezető a napelem park hivatalos avatásán.

 

 

 

 Számításaik szerint egy 50 kilowattos naperőmű évi 60- 65 ezer kilowatt áramot termel, ami a cég éves fogyasztásának 10 százaléka. A mintegy 30 millió forintos beruházás 6-7 év alatt megtérül a szolgáltató terve szerint.

 

 

 

A megtermelt egyenáramot egy inverter alakítja át 230 voltos váltóárammá és így kerül be az EDF Démász hálózatába. Az áramszolgáltató felé úgynevezett ad-vesz mérőórán keresztül számolják el a beadott és elfogyasztott áramot. Gyakorlatilag az erőmű által megtermelt áram és a cég éves áramfogyasztása közötti különbséget kell majd megfizetni áramdíjban. A 200 darab, egyenként 10 kilogramm súlyú panelt a talaj közelében helyezték el, a telepet riasztóval és kamerákkal is védik az illetéktelen behatolóktól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 07. 03.

 

.