Hídépítés a Tiszán éjszaka!

 

 

 

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred hídépítő katonáit az éjszaka sötétje sem tudta megakadályozni abban, hogy hidat építsenek a Tiszán. A „Szentesi Fokos 2014” gyakorlatsorozat sorában az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 1. és 2. hídépítő századai vízi átkelés kiképzési foglalkozásokat hajtottak végre két hétben a Tiszán. Ezen időszakban a katonák megszerezték a vízi jártasság ismereteit, begyakorolták a tolóhajók, a pontonelemek vízretételét, az elemek összekapcsolását, a komppal történő forgalmazást, a 60 tonnás pontonhíd megépítését, és a deszant átkelés mozzanatait. Ezeket a feladatokat a szakállománynak végre kell tudni hajtani jó, korlátozott és rossz látási körülmények között is.

 

 

 

A nappal begyakorolt mozzanatokat éjszakai környezetben is végrehajtották a katonák. A PTSZ-M közepes úszógépkocsikkal a kötelékben történő mozgásmódokat gyakorolták az éjjeli sötétségben a folyón. A korlátozott látási körülmények között nagy figyelmet kellett fordítani az úszó járművek közötti távközök helyes betartására, az alakzat megtartására, az előírt formációk helyes felvételére.

 

 

 

Az éjjeli sötétség különleges környezetet biztosított a kompolási és a hídépítési tevékenységekhez is. A komp és hídelemek mozgatását zászlójelzésekkel irányítja a parancsnok, mely sötétben nem látható, így ezeket színes lámpákkal váltották fel. Nagy figyelmet és precizitást igényelt a széles eszközökkel a part megközelítése, hiszen a sötétben az úszó fél hídszakasz másik széléig sem lehetett látni. A hidat két hídszakasz helyszínre úsztatásával és összefordításával készítik el a katonák. A sötétség leple alatt, a lámpafénynél a két hídrész centiméteres pontossággal találkozott a Tisza közepén. Gyors mozdulatok és a két rész máris teljes híddá állt össze, melyet biztonságosan rögzítettek a parthoz. Teherpróbával végrehajtott ellenőrzés után elmondhatták, a híd forgalmazásra kész.

 

 

 

Nagy Gábor százados, az 1. hídépítő század parancsnokának vezényletével a katonái gyors, szakszerű mozzanatokkal, balesetmentesen oldották meg ezt a különleges, éjszakai feladatot. A tevékenységben résztvevő katonák közül csak az idősebb állomány emlékezett vissza nosztalgikusan arra, hogy valamikor éjjel hidat építettek.

 

Kép és szöveg: Juhász László százados

 

Szentes, 2014. 07. 10.

 

.