Felavatták a felújított I. világháborús emlékművet

Képes összefoglaló a felújításról és az avatásról

 

 

 

Közeledik az I. világháború kitörésének századik évfordulója, az elhúzódó háború a bevonultak révén és a gazdasági problémák miatt nem kis mértékben városunkat is érintette. A Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége ellen Szarajevóban elkövetett merénylet után az uralkodó 1914. július 26-án elrendelte a részleges mozgósítást, majd 28-án a Monarchia hadat üzent Szerbiának. A mozgósításra az első szentesi hadkötelesek a lehető legjobb és legemelkedettebb hangulatban már július 27-28-án elindultak Szolnokra.

 

 

 

Erre emlékeztek 2014. július 28-án a centenáriumi évfordulón Szentesen.

A Városi Fúvószenekar játéka után Paulovics Tamás versét hallhattuk az Erzsébet téren. Végezetül csendben, emlékezve arra a 9200 személyre, akik városunkból katonai szolgálatot teljesítettek a fronton, megkoszorúzták az emlékművet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Az emlékműről és annak felújításáról

 

 

Az emlékművet az Erzsébet téren 1926. november 7-én állították fel. Pásztor János műve magas talapzaton álló, több alakos alkotás. A talapzat alsó részén az első világháborúban eltűnt, elhalálozott szentesi katonák nevei olvashatók. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében pályázatot hirdetett az első világháborús emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására. Az utoljára 1996-ban felújított szentesi emlékművet nemrég „becsomagolták” és felújították. A szoborcsoportot mosatási technológiával takarították le, a betűs felületeket lecsiszolják, majd homokfúvással a teljes névsort újraírták. A csaknem 10.000 karaktert feketével is lefestették.

 

 

 

 

Az egész szobrot impregnálták, ezzel megakadályozzák a biológiailag aktív felület kialakulását. Egy helyi lakos kérése alapján a Szerbiában elesett ifj. Balogh Szabó Istvánt is felvették az elesettek névsorába.  György Pál kőfaragó mester kapta meg a feladatot, amelyet neves restaurátor szakvéleménye alapján valósított meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 07. 28.

 

.